Kaupunki saanut kesäsijaisia hoivayksiköihinsä riittävästi

Hyvä tilanne. Loviisan kaupungin kotihoitoon, hoivayksiköihin ja terveyskeskuksen osastolle on saatu kesäsijaisia riittävästi. Monessa muussa kaupungissa tilanne on huomattavasti huonompi. Kuva Marita Itävuori
Senioripuolelle tulee lisäksi hoitotyöhön tutustuvia kesätyöntekijöitä.

LOVIISA Kesäsijaisten palkkaaminen kaupungin kotihoitoon, hoivayksiköihin ja terveyskeskuksen osastolle on onnistunut hyvin.
– Olemme saaneet sijaisia aika hyvin joka puolelle, eli tarpeeksi. Kotihoidossa on noin 20 sijaista, osa on lähihoitajia ja osa on lähihoitajaksi opiskelevia. Olemme myös saaneet sairaanhoitajia kotihoitoon sekä sairaanhoitajiksi opiskelevia, kaupungin senioripalvelupäällikkö Lisbeth Forsblom kertoo.

Hoivayksiköissä tilanne on hänen mukaansa sama: sijaisia on tarpeeksi, he ovat sekä valmiita lähihoitajia että lähihoitajaksi opiskelevia.
Yhteensä sijaisia työskentelee kaikissa hoivayksiköissä 20-23.

– Senioripuolella meillä on lisäksi nuoria kesätyöntekijöitä, jotka kaupunki palkkaa erikseen. He tutustuvat hoitotyöhön, avustavat hoitajia, vievät vanhuksia ulos, sekä muun muassa seurustelevat heidän kanssaan.

Terveyskeskuksen osastolla on myös tarpeeksi sijaisia tulevana kesänä.
– Osaksi he ovat sairaanhoitajiksi opiskelevia, osaksi valmiita sairaanhoitajia. Kesäisin tehdään aina niin, että kokeneet sairaanhoitajat tuuraavat kotisairaalassa, missä he työskentelevät yksin.

Forsblom onkin tyytyväinen tilanteeseen.
– Eli tilanne on hyvä. Osa sijaisista on ollut jo aikaisemmin meillä. On kiva, että uusi sijaisia tulee, mutta on myös hyvä, että ainakin osa on jo aikaisemmin ollut meillä töissä.

Forsblomin tiedossa on, että jo Porvoossa tilanne on hieman toisenlainen. Hän huomauttaakin, että sijaisia ei ole tarjolla pilvin pimein ja että erityisesti sairaanhoitajien saamisessa on haastetta.

Forsblom pitää Loviisan hyvää tilannetta sikälikin ilahduttavana, että kaupungissa ei ole enää lähihoitajakoulutusta. Tavallisesti sijaisia löytyy hyvin nimenomaan alan oppilaitosten opiskelijoista.
Esimerkiksi Helsingin kaupunginvaltuuston kyselytunnilla keskiviikkoiltana kävi ilmi, että vajausta kesäsijaisissa on peräti 40 prosenttia ja pahin tilanne on kotihoidossa. Tilanne on huono kaikissa suurissa kaupungeissa.