Kaupunginvaltuusto erotti koulutuskuntayhtymän jäsenet

Luottamusäänestys. Kokoomuksen Pekka Heikkilä (kuvassa) ja sdp:n Jaakko Isotalo äänestivät koulutuskuntayhtymän valtuustossa kaupunginhallituksen omistajaohjausta vastaan. Keskiviikkoiltana kaupunginvaltuustossa käsiteltiin seuraamuksia.
Loviisan kaupunginvaltuusto päätti äänin 40-14, 3 tyhjää ja 2 poissa, että Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän loviisalaisvaltuutetut eivät nauti valtuuston luottamusta asiassa, joka koski yhtymävaltuuston äänestystä 8.11.2016.

Äänestyksessä Pekka Heikkilä (kok.) ja Jaakko Isotalo (sd.) äänestivät vastoin kaupunginhallituksen antamaa omistajaohjausta päätettäessä opetus- ja kulttuuriministeriölle jätettävästä hakemuksesta, joka koski korotetun harkinnanvaraisen avustuksen hakemista ministeriöltä toisen asteen ammatillisen koulutuksen järjestäjäverkoston kehittämiseksi. Muut kolme koulutuksen järjestäjää olivat hakemuksen jo allekirjoittaneet.

Kaupunginvaltuuston äänestyksessä tilapäisen valiokunnan esittämän epäluottamuslauseen kannalla olivat muut valtuuetut paitsi sdp:n ryhmä, Vasemmiston Armi Lindell ja vihreiden  Timo Noroviita. Kokoomuksen Nina Pere, Katri Haverinen ja Janne Pekkola äänestivät tyhjää.

Kaupunginvaltuuston asettama tilapäinen valiokunta oli yksimielinen esittäessään epäluottamuslausetta. Prosessi edellytti kaikkien yhtymävaltuustoedustajien vaihtamista, vaikka kaupunginhallituksen antaman omistajaohjauksen vastaisesti yhtymävaltuustossa äänesti vain kaksi edustajaa.

Tilapäisen valiokunnan puheenjohtaja Thomas Rosenberg (r.) piti tilannetta valitettavana, mutta totesi, että nyt kysymys on ennakkopäätöksestä koskien kaupungin omistajaohjausta.

Kaupunginvaltuusto asetti tällä vaalikaudella tilapäisen valiokunnan jo toisen kerran. Aiemmin asettaminen koski tarkastuslautakuntaa.

Kaupungin edustajille koulutuskuntayhtymän valtuustossa  ilmoitettiin, että jos he eivät voi noudattaa omistajaohjausta, heidän tulisi jättäytyä pois kokouksesta ja kutsua varajäsen paikalle. Näin ei kuitenkaan tapahtunut vaan Heikkilä ja Isotalo äänestivät rahoitushakemuksen jättämistä vastaan.

Kaupunginvaltuusto valitsi uudet edustajat yhtymävaltuustoon. He ovat varsinaiset jäsenet Otto Andersson (r.), Veikko Ekström (sd.) ja Katri Haverinen (kok.) sekä henkilökohtaisiksi varajäseniksi Bo Lindfors (vas.), Kari Hagfors (kesk.) ja Vesa Peltoluhta (ps.). Andersson ja Lindfors valittiin uudelleen.

Katso tästä livetallenne valtuuston kokouksesta 8.3.2017.