Kaupunginjohtajapeli alkaa

Yksi Loviisan kaupungin pitkän historian merkittävä lehti kääntyy keskiviikkoiltana, kun kuntavaaleissa valtuuston ehdottoman enemmistön saanut Ruotsalainen kansanpuolue ottanee myös kaupunginhallituksen ehdottoman enemmistön ja sen myötä kaupungin organisaation komentoonsa.

Nähtäväksi jää millaiseksi muuttuu loviisalainen päätöksentekokulttuuri vai muuttuuko juurikaan.

Kesän korvilla pyörähtää käyntiin myös uuden kaupunginjohtajan valintamenettely, jolla Loviisan etsitään seitsemän vuoden määräajaksi johtajaa, jolta odotetaan ylemmän korkeakoulututkinnon ja molempien kotimaisten kielten lisäksi muun muassa vahvaa talouden osaamista ja elinkeinoelämän tuntemusta.
Kelpoisuusehdot täyttävän sopivan ja pätevän kaupunginjohtajan löytyminen ei välttämättä ole helppo tehtävä, vaikka halukkaita lienee tyrkyllä riittävästi.
Vaatimus ylemmästä korkeakoulututkinnosta on sinänsä normaali, vaikka se karsiikin kiinnostuneiden joukosta monia sopivia ja kyvykkäitä ehdokkaita.
Samoin kaksikielisessä kaupungissa itsestään selvä vaatimus sujuvasta kaksikielisyydestä, karsii ison joukon kyvykkäitä johtajia potentiaalisten joukosta.

Vaikka Rkp voitti Loviisan vaalit, ei uuden kaupunginjohtajan välttämättä tarvitse olla Rkp:n jäsen. Ei, vaikka niin ennustetaan ja se varsin todennäköistä olisikin.
Hakijoiden pätevyyksiä vertailtaessa jäsenkirjalla pitäisi periaatteessa olla kovin suurta painoarvoa.

Samaan aikaan avautumassa on myös useiden muidenkin kaupunkien johtajapestejä, kuten itänaapurissa Kotkassa sekä Raaseporissa, jossa rkp:llä on samanlainen ehdoton enemmistö kuin Loviisassakin.

Ennakkoarvioiden perusteella näyttää siltä, että ainakin Loviisa ja Raasepori kilpailevat keskenään osin myös samoista johtajaehdokkaista.

On todennäköistä, että virallisen ja avoimen hakumenettelyn rinnalla Rkp:n edustajat käyvät myös epävirallisia sondeerauksia haluttujen ”mustien hevosten” suuntaan.
Viikonloppuna kävi ilmi, että Lapinjärven entinen kunnanjohtaja, valtiotieteen maisteri Christian Sjöstrand Helsingistä sekä itävaltalaisen Andritz Groupin palveluksessa työskentelevä loviisalainen tekniikan lisensiaatti Ragnar Lundqvist ovat kolmen kärkiehdokkaan joukossa, kun Raasepori valitsee kaupunginjohtajaa valtuuston kokouksessa 19.6.

Rkp:n eduskuntaryhmän sihteerinä työskennellyt Sjöstrand ei hakenut virkaa, mutta ilmoitti kysyttäessä olevansa käytettävissä.
Raaseporissa on tavoitteena, että valtuusto valitsisi uuden kaupunginjohtajan kokouksessaan 19. kesäkuuta. On todennäköistä, että Loviisastakin tehdään tunnusteluja molempien suuntaan.

Kaupunginjohtajan valinta on todennäköisesti uuden valtuuston koko nelivuotiskauden tärkein ratkaisu. On täysi syy toivoa ja uskoa, että myös Rkp haluaa Loviisalle mahdollisimman pätevän ja sopivan johtajan jäsenkirjoista riippumatta.

Nuoriso loisti poissaolollaan

Lauantaina Laivasillan puistossa Loviisan nuorisolle järjestetty School’s Out-ilmaiskonsertti houkutteli paikalle odotettua vähemmän nuorisoa, vaikka esiintyjät olivat tasokkaita, limu- ja makkaratarjoilu ilmaista sekä arvonnoissa oli hyviä palkintoja.

Konserttia mainostettiin päihteettömänä, limua, makkaraa ja arvontaa oli tarjolla vain niille, jotka vapaaehtoisesti puhalsivat alkometriin nollat.

Mitä lie nuoriso karsastanut, kun perinteisen koulujen päättäjäisviikonloppuisin perinteisesti suositun Rantapuiston sijaan monet siirtyivätkin uimarannalle ja harjulle iltaa viettämään?
Päihteettömyyden ja vapaaehtoisten puhallustestien lisäksi rantapuistossa oli esillä riittävästi keltaliivisiä järjestyksenvalvojia, sosiaalihuoltohenkilöstöä, suomen- ja ruotsinkielisten seurakuntien aikuisia, poliiseja ja palokuntakin. Ehkäpä juuri siksi.
Tosiasiassa kaikki alaikäisille suunnatut tapahtumat ovat lähtökohtaisesti päihteettömiä. Syntyi kuitenkin mielikuva tiukemman kurin ja kontrollin tapahtumasta, joten nuoret päättivätkin toisin.

Paikalla olleet lapsiperheet ja harvalukuiset nuoret saivat nauttia hienosta konsertista ja muusta ilmaistarjonnasta. Kiitos siitä järjestäjille.
Harmi, ettei tasokas tilaisuus houkutellut paikalle suurempaa yleisöä.