Kaupunginjohtajalle myönnettiin sähköautoetu äänin 20-12

"Kansanauto". eGolf on nähty parhaaksi virka-autoksi kaupunginjohtajalle. Auto hankitaan leasing-rahoitteisena. Kustannus on heinä-joulukuussa tänä vuonna 3 600-5 400 euroa ja sen jälkeen 7 200-10 800 euroa vuodessa. Hintavertailut ja toimittajapäätös tehdään nyt, kun valtuusto on autoedun myöntänyt. Kuva Volkswagen.fi
Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomille myönnettiin Loviisan kaupunginvaltuustossa sähköautoetu. Nyt luvan tultua ryhdytään tekemään hintavertailuja. Autoedun vastustajille kyse oli palkankorotuksesta tiukassa taloudellisessa tilanteessa.

LOVIISA Loviisan kaupunginvaltuusto äänesti keskiviikon kokouksessaan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin sähköautoedusta. RKp:n ja kokoomuksen jaa-äänet päihittivät selvästi demarien, keskustan, vihreiden ja sitoutumattomien äänet yhden äänestäessä tyhjää.

Sähköautoetua vastustavat pitivät autoetua palkankorotuksena, myöskään esitystä ei pidetty laadukkaana. Demarien Pertti Lohenoja kaipasi tarjoushintavertailua ja kokonaiskustannusta.

– Viime vuosi ei mennyt hyvin, eikä tämä vuosi, ja ensi vuoden budjetti tulisi laatia sopeuttamisbudjetilla välttäen kaikkia mahdollisia lisäkustannuksia, totesi Lohenoja ja ehdotti ettei autoetua myönnettäisi.

Demarien Daniel Hannus kannatti Lohenojan ehdotusta, samoin keskustan Kari Hagfors, joka piti pitkän puheenvuoron, sisältäen autojen hintavertailua ja yritystaustojen selvityksiä. Hagfors katsoi, että kaupunginjohtaja voisi käyttää raatihuoneen vieressä seisovia sähköautoja, joita hänen havaintojensa mukaan siinä päivittäin on.

”8-11,5 prosentin palkankorotus”

Myös demarien Satu Hämäläinen oli kriittinen autoedun myöntämiselle. Hän arveli, että autoedun, eli hänen mielestään 8-11,5 prosentin palkankorotus tilanteessa, jossa lähdetään tekemään sopeuttamisohjelmaa, voisi vaarantaa kaupungin työntekijöiden työhyvinvointia. Hämäläinen lisäsi, että jos sähköautoedulla pyritään edistämään ilmastotavoitteita, voisi liikkeelle lähteä mieluummin vaikka koululaiskuljetuksista.

Kaupunginkansliakeskuksen johtaja Kristina Lönnfors selvensi tässä vaiheessa valmistelutekstiä, joka oli osittain ymmärretty väärin. Hän huomautti, ettei ole tehty päätöstä siitä, mistä hankinta tehdään, vaan tarkoitus on, että sen jälkeen kun myönteinen päätös on valtuustolta tullut, lähdetään tekemään hintatiedustelua ja kilpailutusta. Tästä johtuen esittelytekstissä on kustannukselle hintahaitari, joka liikkuu vuodessa 7 200-10 800 euron välissä.

Äänestyksessä Lohenojan ehdotus, ettei autoetua myönnetä, sai taakseen demarien lisäksi sitoutumattoman Veli-Matti Mettisen, keskustan Hagforsin sekä vihreiden Marjo Vuokon ja Timo Noroviidan. Kun koko rkp ja kaksi kokoomuksen edustajaa olivat ehdotuksen kannalla, sähköautoetu myönnettiin äänin 20-12. Kokoomuksen Ismo Kokko äänesti tyhjää.

Demarien ryhmä sekä Hagfors jättivät eriävän mielipiteen.