Kaupungilta ostotarjous Talluddenin rakennuksista konkurssin välttämiseksi

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen tehdä Kiinteistö Oy Talluddenin myynnissä olevista rakennuksista ostotarjouksen, 100 000 euroa.

KUGGOM Ostotarjous on voimassa 30.5.-12.6. Ostotarjouksen hyväksyntä edellyttää, että velkoja luopuu kaikista vaateistaan kaupunkia ja yhtiötä kohtaan. Mikäli ostotarjousta ei hyväksytä, on vaihtoehtona antaa rakennukset myyntiin tarjouskilpailun kautta välittömästi.

Omistajaohjeena annetaan lisäksi, että rakennusten myynnin jälkeen yhtiö puretaan vapaaehtoisen selvitystilan tai konkurssimenettelyn kautta.

Kaupunginhallituksen kokouksessa Saara Lång (ps.) teki muutosehdotuksen Jerry Träskelinin (vas.) kannattamana, että Kiinteistö Oy Talluddenin annetaan mennä konkurssiin. Muutosehdotus hävisi äänin 9-2.

Ostotarjouksen kannalla olivat Juha Karvonen (kok.), Eeva Holmström (sd.), Mikael Karlsson (r.), Agneta Alm (r.), Johan Björklöf (r.), Leena Lindfors (r.), Veikko Ekström (sd.), Jouni Malmivaara (kok.) ja puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén (r.).

Kiinteistö Oy Talludden on perustettu 5.5.1986. Kiinteistöyhtiöllä on kaksi kiinteistöä osoitteessa Metsämarjantien 1315, Loviisa. Yhtiö on vuokralaisena kaupungin omistamalla tontilla. Kiinteistöyhtiö on ollut myynnissä Aktia pankin kiinteistövälityksessä vuoden 2014 syksystä saakka. Ostotarjouksia ei ole saatu.

Toisessa kiinteistössä vuokralaisena toimivan Esperi Care Oy:n vuokrasopimus päättyy 31.5. Sen jälkeen vuokralaisena on vain toisessa kiinteistössä toimiva kaupungin päiväkoti, joka on yhtiön ainoa tulonlähde.

Kiinteistöyhtiön osakepääoman omistavat Loviisan kaupunki (71,16 %), Porvoon kaupunki (15,5 %), Lapinjärven kunta (7,91 %), Sipoon kunta (4,65 %) ja Garantiföreningen för Östra Nylands Folkhögskola (0,78 %).

Kiinteistöyhtiöllä on kaksi lainaa Aktia Pankissa. Kiinteistövakuudellisella lainalla on lainapääomaa jäljellä 219 833,53 euroa ja Loviisan kaupungin takaamalla lainalla on lainapääomaa jäljellä 109 992,00 euroa.

Muut kunnat eivät ole olleet kiinnostuneita jatkamaan yhtiön toimintaa ja olosuhteiden pakosta Loviisan kaupunki suurimpana osakkaana on joutunut ottamaan vastuun kiinteistöyhtiön toiminnasta ja taloudesta.

Yhtiöllä on ollut toistuvia maksuvaikeuksia yhtiön perustamisesta lähtien eikä yhtiö ole selvinnyt velvoitteistaan ilman Loviisan kaupungin avustusta. Loviisan kaupunginvaltuusto päätti 12.12.2012 omistajaohjauksena, että yhtiön kiinteistöt tai osa niistä olisi laitettava myyntiin ja että päiväkodille olisi löydettävä tarvittaessa vaihtoehtoiset toimitilat.

Yhtiön kassavirta kääntyi pysyvästi negatiiviseksi, kun koulun Axell vuokrasopimus päättyi 30.6.2014 eikä uutta vuokralaista löytynyt. Yhtiö on laittanut kiinteistöt myyntiin.
Konkurssin välttämiseksi sekä päiväkotitoiminnan turvaamiseksi Kuggomin kylässä Loviisan kaupunki on avustanut yhtiötä ja muun muassa eri päätöksillä antanut pitkäaikaista lainaa 75 700 euroa.