Kauppias luopuu Meidän Kaupasta

Ovi auki. Meidän Kaupan ovi on auki paitsi asiakkaille myös uudelle yrittäjälle. Kauppias Pauliina Silventoinen toivoo, että jatkaja löytyisi. Kuva Eija Kosonen
Meidän Kaupan kauppias Pauliina Silventoinen aikoo luopua kyläkaupastaan juhannukseen mennessä. Päällimmäiset syyt ovat kannattamattomuus ja sitovuus. Hän toivoo kaupalle jatkajaa.

VALKO Pauliina Silventoinen avasi Meidän Kaupan Valkoon entisen Siwan tiloihin helmikuussa 2017. Kaupassa on myös Postin ja Veikkauksen palvelut. Ulkopuolisia työntekijöitä on yksi.

Kauppias avautuu tunnoistaan kaupan Facebook- sivuilla. Hän sanoo, ettei hänellä ole siellä olevaan tekstiin paljon lisättävää.

– Avatessani olin täynnä tarmoa ja toiveita. Minulla oli konsepti mietittynä ja selkeä idea mihin haluan kaupan viedä. Tein pitkiä päiviä opetellen uusia asioita. Asia kerrallaan kauppani alkoi näyttää siltä, miltä halusin.

Silventoinen sai kuitenkin pian huomata, etteivät suuret unelmat kaupan kannattavuudesta, työmäärän laskusta ja oman vapaa-ajan takaisin saamisesta toteutuneet.

– Joten en voinut muuta kuin luovuttaa. Olisin toivonut kaupalle paljon pidempää elinkaarta. Päätös on pitkän pohdinnan tulos ja siihen on vaikuttanut moni asia.
Silventoinen toteaa, että päällimmäiset syyt kaupasta luopumiseen ovat kannattamattomuus ja sitovuus. Kauppa sitoo kaikki voimat, eikä tuota niin hyvin, että kauppias voisi olla pidempiä aikoja poissa.

– En siis koskaan pääse vapaalle, mutten myöskään saa ansaitsemaani korvausta kovasta työnteosta.
– Koen, että käsien ylösnosto on nyt paikallaan. Jos en tee sitä nyt, niin tekisin sen kuitenkin jossain vaiheessa.

Silvennoinen toteaa, että kauppa on ollut monelle paitsi arjen helpottaja, myös paikka tavata ihmisiä.
– Elämä ilman kauppaa on Valkossa varmaankin erilaista. Toivottavasti tilalle syntyy jotain uutta, mutta sen jätän jonkun toisen tehtäväksi, itsekin Valkossa asuva kauppias pohtii.

– Uuden aloittaminen ei sinänsä ole vaikeaa. Aloittajalle on olemassa monenlaisia tukimuotoja. Myöhemmin niitä ei sitten olekaan.

Jatkaja haussa

Silvennoinen toivoo, että kaupalle löytyisi jatkaja.
– Opettaisin kaiken, minkä olen itse oppinut. Kertoisin, mitkä tuotteet ovat meneviä ja mitkä vain seisovat hyllyssä. Kertoisin mistä saa tilattua parhaimmat tuotteet parhaimmilla hinnoilla. Opettaisin myös, mitä kesä meille tarkoittaa, hän lupaa Facebook -tekstissään.

– Jos Valko jää ilman kauppaa, tunnen siitä huonoa omaatuntoa sekä pettymystä.
Uuden kauppiaan löytymiseen Silvennoinen suhtautuu kuitenkin hieman epäilevästi.
– Uuden löytäminen voi olla vaikeaa.

Kaupasta luopumisen ajankohta on vielä avoin, mutta viimeistään juhannukseen mennessä se tapahtuu.
– Aikataulu elää sen mukaan, tuleeko tähän uusi yrittäjä. Jos sellainen löytyy, voin luopua Meidän Kaupasta nopeamminkin.