Katso video: Kaupunginjohtajan Elvis, Bella ja Stella -lampaat karkasivat moottoritielle – poliisi joutui lopettamaan Elviksen

E18-moottoritiellä Ahvenkoskella oli perjantaina käynnissä erikoinen operaatio, kun Itä-Uudenmaan poliisin sekä Pyhtään eläinhoitolan yksiköt olivat pyydystämässä Loviisan kaupunginjohtajan Jan D. Oker-Blomilta karanneita kolmea lammasta. Kaksi lampaista saatiin kiinni, mutta poliisi joutui lopulta ampumaan lammaskatraan johtajan Elviksen. Katso yllä video.

AHVENKOSKI Hyvässä villassa olleet kolme lammasta Elvis, Bella ja Stella olivat karanneet Ahvenkosken kartanolta ilmeisesti jo torstaiaamuna, jolloin moottoritiellä kulkeneet autoilijat olivat ilmoittaneet lampaista muun muassa Radio Novalle.

Perjantaina paikalle hälytettiin Itä-Uudenmaan poliisin Loviisan partio, joka yritti turhaan pyydystää nopealiikkeisiä lampaita, jotka olivat päässeet jostain syystä riista-aidan sisäpuolelle ja liikkuivat moottoritien pientareella. Paikalle kutsuttiin myös eläinhoitolan kaksikko Pyhtäältä pakettiautoineen, jonka onnistui herkkujen avulla houkutella ensin yksi lampaista lähelle ja narun päähän.

Lampaat juoksentelivat moottoritien laidalla ympäriinsä ja niiden pelättiin syksyvän liikenteen sekaan. Loviisan Sanomien kuvaajan ollessa meluvallin päällä kuvaamassa Elvis lähestyi naaraslammas perässään kuvaajaa, ja väisti vain parin metrin päässä sivuun.

Poliisi joutui lopettamaan ryntäilevän Elviksen

Poliisit ja eläintenhoitajat jatkoivat lampaiden houkuttelemista ja pyydystämistä perjantaina useiden tuntien ajan, kunnes saivat lopulta toisenkin lampaan pyydystettyä. Lammaskatraan urospuolinen johtaja suurikokoinen Elvis oli kuitenkin uhmakas ja riehakas eikä sitä onnistuttu useista yrityksistä huolimatta pyydystämään. Elvis kirmasi poliisia ja eläintenhoitajia karkuun moottoritien meluvallin rinteessä eikä antanut ottaa kiinni. Lopulta poliisi joutui turvautumaan aseeseen, ja liikenneturvallisuuden turvaamiseksi lopettamaan ampumalla Elviksen, jonka pelättiin ryntäävän vilkasliikenteiselle moottoritielle.

Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoi Loviisan Sanomille perjantaina iltapäivällä, että hänen tyttärensä omistamat lampaat olivat kerran aiemmin jo karanneet pihapiirin ulkopuolelle, mutta silloin katras saatiin helposti tuotua takaisin. Nyt kolmikko oli ehtinyt pihapiiristä jo yllättävän pitkälle, ja pyydystäminen oli paljon vaikeampaa.

”Lammas olisi joka tapauksessa päätynyt ruuaksi”

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kertoi saaneensa poliisilta tiedon kahden lampaan pyydystämisestä ja Elviksen ampumisesta ollessaan matkalla Raumalta autolla kohti Loviisaa. Hän sanoi ymmärtävänsä hyvin ja hyväksyvänsä poliisin päätöksen Elviksen lopettamisesta.

– Eihän se tietysti mukavaa ole, että lampaat karkasivat ja tässä kävi näin, mutta nyt lopetettu lammas olisi joka tapauksessa päätynyt jossain vaiheessa syksyllä ruuaksi, Jan D. Oker-Blom kommentoi perjantaina iltapäivällä.

Toimittajan kukkapaita kiinnosti?. Viimeinen kuva Elviksestä. Lammaskatras poukkoili vaarallisesti moottoritien meluvallilla sekä tienpintareella, ja etualalla näkyvä Elvis-lammas jouduttiin lopulta ampumaan. Kuva: Arto Henriksson.
Loviisan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén julkaisu Facebookissa arvelun, että karanneet lampaat olisivat Elvis, Bella ja Stella. (Kuvakaappaus Heijnsbroek-Wirénin Facebook-sivulta.