Katso LSTV:n livetallennetta kuunpimennyksestä – oli hienoinen pettymys Loviisassa

Loviisan seudulla perjantai-iltana hartaasti odotettu kuunpimennys oli hienoinen pettymys. Loviisan Sanomien LSTV lähetti tällä sivulla suoraa livelähetystä kuunpimennyksestä, mutta ilmiö kuihtui jopa torstai-iltana nähtyä vaisummaksi. Livetallenne on katsottavissa tällä sivulla myöhemminkin, mikäli uni tuli ennen pimennystä.

LOVIISA Tähtieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa kello 22.30, ja se kestää tunnin ja 43 minuuttia. Pimennys on syvimmillään kello 23.22, jolloin kuu näyttää ruosteenpunaiselta. Kuu ei kuitenkaan pimene täysin, koska Maan ilmakehä taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle.


Loviisan keskustan alueelta katsottaessa Kuu nousee kaakosta Loviisan ydinvoimalan suunnasta ja laskee lounaaseen Tiiskerin maisemiin.

– Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista, Ursa kertoi tiedotteessaan.

Katso tästä NASA:n livelähetystä kuunpimennyksestä.

– Nyt nähtävän pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe on verraten pitkä, tunti ja 43 minuuttia, sillä Kuu kulkee hyvin läheltä Maan varjon leveintä keskilinjaa. Tämä on kuluvan vuosisadan toiseksi pisin täydellinen kuunpimennys, Ursa tiedottaa.

Kokonaisuudessaan pimennys kestää yli kuusi tuntia, mutta Suomessa siitä voidaan nähdä noin neljä ja puoli tuntia. Pimennyksen ensimmäinen vaihe, puolivarjopimennys, alkaa jo kello 20.15. Esimerkiksi Helsingissä Kuu nousee kuitenkin vasta kello 21.52 ja Oulussa kello 22.37.

Edellinen täydellinen kuunpimennys nähtiin Suomessa syyskuussa 2015 ja seuraava on odotettavissa 21. tammikuuta vuonna 2019.

Puolivarjopimennys alkaa klo 20.15
Osittainen vaihe alkaa klo 21.24
Kuu nousee Helsingissä klo 21.52
Aurinko laskee Helsingissä klo 22.03
Täydellinen vaihe alkaa klo 22.30
Kuu nousee Oulussa klo 22.37
Aurinko laskee Oulussa klo 22.51
Pimennys syvimmillään klo 23.22
Kuu nousee Utsjoella klo 0.00
Täydellinen vaihe päättyy klo 0.13
Osittainen vaihe päättyy klo 1.19
Puolivarjopimennys päättyy klo 2.29