Kartanoelämää taulun täydeltä

Lopputulos. Kartanokerhossa ja kuvaamataidon tunneilla syntyi hieno teos. Sitä esittelevät kolmasluokkalainen Anastasia Vaherjoki ja ekaluokkalainen Lumi Olkkonen.
Isnäsin koulun oppilaiden uurastus nähdään kesällä myös Almintalon näyttelyssä. Koululaistoiminta on keskeinen osa Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen Kartanohanketta.

ISNÄS Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistys ry ja yhdistyksen pyörittämä Kartanohanke on ollut tiiviisti mukana kuviskerhon toiminnassa Isnäsin kouluissa viime syksyn ajan.
Kuviskerho oli käytännössä syksyn ajan kartanokerho, jossa osallistujat perehtyivät lähialueen kartanoihin, niiden elämään ja historiaan.

Kartanokerhon 1. – 3. -luokkalaiset olivat saaneet myös aikaan upean ja värikkään teoksen. Se oli täynnä kartanoelämää. Teos paljastettiin keskiviikkona koululla.
Kerhon vetäjä ja Kartanohankkeen hankevastaava Lotta Suomalainen kertoi, että teosta tehdessä kartanoita on mietitty monipuolisesti.

– Olemme miettineet teosta tehdessä mitä ne kartanot ovat ja mitä siihen miljööseen kuuluu. Kaikki ovat saaneet osallistua maalaamiseen.

Työ alkoi taustoista

Suomalainen kertoi, että ensin suunniteltiin yhdessä tausta ja sen jälkeen lapset ovat saaneet itsenäisesti valita mitä he teokseen tekevät.
Syksyn mittaan pihapiiriin syntyi hulppean kartanon lisäksi muun muassa leijonapatsas, koristepensaita, koirankoppi, paviljonki ja kasvihuone. Hiekkateille tehtiin käyskentelemään kartanon herrasväkeä ja laitumille lehmiä.

Sanottua
Olemme miettineet teosta tehdessä mitä ne kartanot ovat.
Lotta Suomalainen
Kartanokerhon vetäjä

Suomalainen kertoi, että projektin aikana on tullut ilmi, että alueen kartanot eivät ole lapsille pelkkiä rakennuksia muiden joukossa, vaan niitä pidetään arvossa.
– Aluksi aloitimme katselemalla valokuvia, Suomalainen kertoi ja sanoi, että oppilaat kertoivat innokkaasti tuntemistaan kartanoista.
– Vaikka monella isovanhemmat ovat saattaneet olla kartanoiden palveluksessa, niin eivät nykylapset enää niistä niin paljoa tiedä.

Hankkeen myötä kuvataiteen lisukkeena on saatu aimo annos tietoa oman alueen lähihistoriasta.
Suomalainen kysyi teoksen paljastustilaisuudessa mitä kaikkea kartanoista on opittu. Innokkaita käsiä nousi monta.

Tutustumisretkiä

Isnäsin koulujen oppilaille on luvassa vielä retki tai mahdollisesti retkiä.
– Isnäsin molemmat koulut pääsevät ainakin Tjusterbyhyn ja mahdollisesti Tervikiin, jos aikaa on, hankkeen projektisihteeri Nina Björkman-Nystén mainitsi.
Näin ollen kartanotietämys tulee lisääntymään vielä entisestään. Lisäksi Isnäsin koulun seinillä on ollut esillä uusia ja vanhoja kuvia seudun kartanoista.

– Koskenkylän koulut menevät keväällä Tervikiin, Björkman-Nystén lisäsi.
Isnäs oli ensimmäinen kartanokerhokoulu. Tarkoituksena on saada vastaavaa toimintaa myös muihin kouluihin.

Mikä kartanohanke?

Loviisan Taidekeskuksen Tukiyhdistyksen kartanohanke pyrkii esittelemään alueen kartanoita monipuolisilla näyttelyillä Loviisan Almintalossa. Seuraavana vuorossa on Tervikin kartano.
– Kartanot valittiin juuri sen takia, että ne ovat täällä niin liki. Ne ovat olennaisesti koko seudun ja itäisen Uudenmaan historiaa, Lotta Suomalainen sanoo.

Näyttelyillä pyritään tarjoamaan suurelle yleisölle mahdollisuus kurkistaa suhteellisesti suljettujen kartanoiden elämänmenoon.
Kartanohankkeen valokuvanäyttelyt Kuvia ja tarinoita kartanoista ovat myös kiertäneet Loviisan kouluissa, Forsby skolassa, Koskenkylän koulussa sekä Tesjoen kouluissa.

Kartanot
  • Ne ovat olleet kruunun ja mahdin symboleja.
  • Niitä suunnittelivat aikansa arvostetuimmat arkkitehdit.
  • Ne olivat myös keskeisiä työllistäjiä, ja siten osa monen suvun henkilöhistoriaa.
  • Kartanoissa nivoutuvat yhteen arkkitehtuuri ja puutarhamiljöö.

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here