Kappelinpuistossa tarjottiin alaikäisille huumeita

Puistoa. Kappelinpuistossa oli keskiviikkoiltana tarjottu vasta 13-vuotiaalle pojalle ja tämän kaverille pilveä. Kuva Auli Henriksson
13-vuotiaan pojan äiti kertoi Loviisan Sanomien Facebook -ryhmässä miten hänen pojalleen ja tämän kaverille oli tarjottu pilveä Kappelinpuistossa keskiviikkoiltana noin kello 20.

LOVIISA – Sellaisia viitteitä on ollut koko Suomea koskevien tilastojen mukaan, komisario Olavi Merihaara Itä-Uudenmaan poliisista toteaa kysymykseen onko nuorten huumeongelma pahentumassa pienen suvannon jälkeen uudelleen.

Kappelinpuistossa huumeita alaikäiselle tarjonneet olivat olleet pojan kuvailun mukaan teini-ikäisiä ja suomea puhuvia. Äiti kertoi Facebook -varoituksessaan huumeita tarjonneiden puhuneen suomea, välttääkseen ”välittömät syyttelyt” ulkomaalaistaustaisiin. Asiasta oli myös ilmoitettu poliisille.

”Tuomittava ja moitittavaa”

Komisario Olavi Merihaara Itä-Uudenmaan poliisista pitää erittäin huolestuttavana sitä, että alaikäisille lapsille tullaan tarjoamaan huumeita Loviisan keskustassa tai ylipäätään missään.
– Tuomittavaa ja moitittavaa kaikin puolin, ja tähän on reagoitava, hän toteaa.
Kappelinpuistosta on kesän aikana kuulunut aiemminkin huhuja, joiden mukaan puistossa on iltaisin ja yöaikaan epämääräistä porukkaa. Merihaara ei ollut tällaista kuullut, mutta mietti onko puistoon mahdollista lisätä valaistusta ja mataloittaa puskia.
– Koska kyse on toiminnasta joka ei kestä päivänvaloa, niin ei se kestä katuvaloakaan, hän toteaa.
Myös kameravalvontaa voi harkita.

Vanhempien velvollisuus puhua

Merihaara muistuttaa, ettei poliisi voi yksin toimia vaan tarvitaan yhteistyötä poliisin, kaupungin sosiaali- ja päihdetyöntekijöiden sekä koulujen kanssa ja etenkin vanhempien kanssa. Hän sanoo, että yhä nuoremmat lapset ja nuoret hyvin odottamattomissakin paikoissa saattavat joutua tällaisiin tilanteisiin ja siksi vanhempien olevan pakko ottaa asia esille kotona.

Huumeiden tarjoamisen hän kuvailee liittyvän rikolliseen toimintaan, jossa lonkeroita levitetään yhä laajemmalle ja alaikäisiä yritetään saada koukutettua mukaan. Merihaara toteaa, ettei alaikäisillä ole välttämättä vielä harkintakykyä, niin häikäilemättömät pyrkivät käyttämään tätä hyväkseen.
– Raadollista, hän kiteyttää.

Merihaaralla on itsellään neljä lasta ja hän tietää, ettei huumeista puhuminen ole miellyttävä aihe, mutta sitä ei voi vältellä.
– On vanhemman velvollisuus käydä asiat läpi lapsen kanssa ja kertoa että Suomessa on nollatoleranssi huumeisiin joten hallussapitokin on kiellettyä. Ilmiö on olemassa vanhempien mielipiteistä huolimatta.

Kappelinpuistossa nuorille tehdystä huumetarjouksesta ilmoitettiin myös poliisille. Merihaara toteaa, ettei pidä epäröidä hätäkeskukseen soittamista silloin, jos havaitsee epäilyttävää toimintaa.

– Jos alaikäiselle tarjotaan huumeita, se on vakava asia, eikä tarvitse edes harkita, ilmoittaako hätäkeskukselle. Kehotan kaikkia toimimaan. Hyvä asia tässä on se, että asia on nyt nostettu pöydälle. Poliisi tekee oman osuutensa, ja partiot ottavat Kappelin puiston mukaan kierrokseen, Merihaara sanoo.