Joulu ja pääsiäinen muodostavat parin

Pääsiäisen tunnelmaa. Pernajan seurakunnan lastenohjaaja Pamela Westerlund on tehnyt pääsiäisaiheisen asetelman Pernajan kirkkoon. Kuva Eija Kosonen
Joulu ja pääsiäinen muodostavat ikään kuin parin. Jos ei ole toista, ei ole toistakaan, kuvailee Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Apajalahti.

LOVIISA Joulukirkot ovat monelle vahva perinne. Pääsiäisenä kirkot eivät täyty samalla tavalla. Loviisan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Apajalahti kuvailee joulun ja pääsiäisen muodostavan parin.
– Jos Jeesus ei olisi syntynyt, ei luonnollisesti olisi pääsiäistäkään. Jos hän ei olisi noussut kuolleista, ei häntä enää muistettaisi eikä hänen syntymäänsäkään juhlittaisi. Joulun traditiot ovat kuitenkin niin paljon vahvemmat, että pääsiäinen tulee helpommin ohitettua.

Hiljentymistä

Pääsiäinen ohjaa hänen mielestään toisella tavalla hiljentymään.
– Kärsimyksen ja ilon teemat ovat kuitenkin mitä syvimmin ihmiselämää koskettavia teemoja. Minulle pääsiäisaikaan liittyy koko hiljainen viikko. Viikon aikana seurataan Jeesuksen kärsimystietä sen eri vaiheissa. Pääsiäislauantain traditioon kuuluu, että silloin ei tapahdu mitään. Se on päivä, jolloin Jeesus oli haudassa ja mielelläni silloin en järjestä seurakunnassa mitään. On aika pysähtyä.

Perheen perinteitä

Oman perheen pääsiäistraditiot toistuvat.
– Pääsiäistraditiot taitavat meillä olla samankaltaisia kuin monilla muillakin. Jos lapsenlapset tulevat kylään, niin kuin tänäkin vuonna, traditioon kuuluu piilottaa pääsiäismunia ja antaa sopivia vinkkejä niiden löytämiseen, hän kuvailee.

Mämmiä ja kukkia

Tänä vuonna rairuohot jäivät istuttamatta, mutta yleensä silläkin on paikkansa Apajalahtien pääsiäiskoristelussa.
– Narsisseja tai tulppaaneja kuuluu pääsiäiseen ehdottomasti, ja tietenkin mämmi. En kyllä oikein tiedä, miksi sitä mämmiä syödään juuri pääsiäisenä. Ehkä se jotenkin muistuttaa juutalaisten happamattomasta leivästä, joka kuului juutalaiseen pääsiäiseen, hän pohtii.

Kirkossa. Pääsiäisenä on tapana muistaa kirkkovieraita narsissilla, kertoo kirkkoherra Seppo Apajalahti. Kuva Auli Henriksson

Munia ja lammasta

Monena pääsiäisaamuna hän kertoo keittäneensä kananmunat sipulinkuorien kanssa ja saaneensa siten niihin kauniin keltaisen värin.
– Suosittelen kokeilemaan. Toki lammasta syömme jossain muodossa.

Pääsiäisen tapahtumia suomalaisessa seurakunnassa
  • Torstaina 29.3. : Kiirastorstain ehtoollisenvietto kello 18 Loviisan kirkossa. Raimo Savolainen, Seppo Apajalahti ja Suvi af Hällström
  • Perjantaina 30.3.: Pitkäperjantain sanajumalanpalvelus kello 10 Loviisan kirkossa. Apajalahti ja af Hällström. Kirkkokuoro ja Sanna Mansikkaniemi, viulu.
  • Sunnuntaina 1.4.: Pääsiäispäivän messu kello 10 Loviisan kirkossa. Savolainen ja af Hällström. Beniamino Borghi, tanssi, Elina Mieskolainen, viulu ja Jorma Ojanperä, basso. Kirkkokuoro.
  • Maanantaina 2.4.: II pääsiäispäivän messu kello 10 Loviisan kirkossa. Savolainen ja af Hällström.