Joko taas

Onko taas odotettavissa mustan lumen talvi Valkoon. Oletimme päässeemme eroon edellisen katastrofin jälkeen hiilipölystä, mutta mitä vielä. Syyskesä/syksy on ollut sateesta huolimatta täysin musta. Öljyinen hiilipöly on tarttunut joka paikkaan ja liannut kaiken.Ja kaiken lisäksi vielä väitetään, ettei hiili pölise. Eikä lähde kuin liuottimilla.

Kyseinen pölymäärä voi aiheuttaa terveydellisiä ongelmia, mm. altistaa hengityselinsairauksille sekä myös mahdollisesti edistää syöpää. Hyvänä indikaattoria toimivat myös pikkulinnut, joita oli runsaasti ennen Lahti Energian hiiltä, mutta katosivat pölyn mukana. Sitten ne taas palailivat viime vuonna, mutta ovat taas kadonneet. Toinen juttu on myös ympäristö, mitä vahinkoa sille aiheutuu ja kuinka se siitä palautuu.
Lisäksi edelliseen on tullut vaunujen tyhjentämisestä aiheutuva melu, joka jatkuu 07.00 – 23.00 välisen ajan, osittain myös viikonloppuisin, eikä jää lepoaikaa palautumiseen. Tämä voi aiheuttaa jatkuvana hermostollisia häiriöitä, unettomuutta etc. sekä mahdollisesti myös kuulovaurioita, esim. tinnitusta.

Kuinka käy sitten sataman kautta kulkevalle puutavaralle. Sama hiilipöly todennäköisesti tarttuu myös nippuihin, jotka varastoidaan aivan hiilikasan viereen ja pilaa osittain pinnat.
Ihmettelen myös, kuinka kannattavaa touhua tämä on. Jos viidestä seitsemään työkonetta kuljettajineen tekee viikkoja töitä 16 tuntia päivässä. En usko transitohiilen tuottavan niin paljon. Tekee noin 400 – 500 euroa tunti, jos kaikki velvoitteet maksetaan.

Suomessa on monta hiilen käsittelyyn soveltuvampaa satamaa, jotka eivät sijaitse muutaman kymmenen metrin päässä asutuksesta ja omaavat infran hiilen käsittelyyn.
Valkon satama on erinomainen pienten puutavaramassojen etc. tavaraerien käsittelyyn, mutta aivan liian pieni isoihin virtoihin, koska ne vaativat jo isomman ja modernimman infran. Ehkä Helsinki – Pietari välinen rata joskus parantaa tilannetta.

Kiitos myös satamajohtajalle hyvästä sidosryhmäviestinnästä, jatketaan keskustelutilaisuuksia, mutta tunnustetaan tosiasiat. Tehty kolmen kontin suojavalli riittämätön, koska hiilikasa korkeampi, eikä se vaimenna melua. Ehkä lopulta löydämme molempia tyydyttävän ratkaisun.

Kalervo Pellikka
Valko