Hyvän mielen ruokaa. Keittömestari Kenneth Lindberg rakentaa annokset käsityönä. Taustalla Mehiläispesän toimitusjohtaja Jarmo Lehtomäki. Kuva Mika Mykkänen
Lapinjärven seniorit ja ruoan kotitoimitusten piirissä oleva saavat halutessaan käsintehtyä ruokaa lähellä tehtynä.

LAPINJÄRVI Lapinjärven kunta heitti laskiampäriin nykyiset käytännöt kotihoidon ateriatoimitusten suhteen. Uusien järjestelyjen myötä Lapinjärvellä ei enää tarvitse olla lämmitettävän Menumat- ruoan varassa, vaan tarjolla on tuoretta ruokaa.

– Tarkoitus oli, kun Hilla-hanketta käynnisteltiin, että kehitystä kotiin vietäviin palveluihin tulisi, Lapinjärven hyvinvointijohtaja Heidi Räihä taustoittaa.

Ruokapalvelut on yksi kehittämisen paikka. Sen vuoksi kunta, Med Group Oy ja Lapinjärven Mehiläispesä Oy ovat solmineet sopimuksen ruokapalveluista.
Mehiläispesä valmistaa nyt ruoka-annoksia, jotka toimitetaan kotihoidon asiakkaille.

Lisäksi myös muut paikalliset yritykset saavat hyötyjä, kun aterioiden raaka-aineet tulevat mahdollisimman kattavasti lähituottajilta, niiden kuljetus hoituu paikallisen taksiyrityksen kautta ja ruoka tehdään Lapinjärvellä.
Hyvinvointijohtaja Heidi Räihä vakuuttaa, että uusi järjestely ei tule yhtään sen kalliimmaksi kuin Menumat-järjestelmä.

Vauhdikasta kehittämistä

Kotiin tuotettavissa palveluissa kehittämisvauhti on ollut kova. Med Group Oy:n kotihoidon esimies Sanna Kallioinen sanoo, että kehitystyötä tarvitaan, jotta vanhukset pystyvät asumaan kotona mahdollisimman pitkään itsenäisesti. Ruokapalveluja on tarkasteltu alkuvuodesta lähtien.
– Ruokapalvelut ovat siinä isossa roolissa, kun ajatellaan vanhusten hyvinvointia ja heidän kunnossa pysymistään.
Kallioinen kertoo esimerkin yksin asuvasta vanhuksesta, joka ei enää jaksa laittaa ruokaa. Äkkiä edessä on tilanne, että päiväateria koostuu pelkästä leivästä ja ravintosuositukset eivät täyty.
– Se ei myöskään tue heidän kotona pärjäämistään.
– Nyt pääsemme enemmän satsaamaan ruoan laatuun.
Samalla ravintoarvot saadaan tukemaan vanhusten hyvinvointia.
– Meidän vanhukset syövät myös pieniä aterioita, joten sen pienenkin aterian tulee olla riittävän ravitsevaa. Energiarikkautta ja energiatiheyttä haemme myös.
Uudessa järjestelyssä myös vihannesten määrää on pystytty nostamaan. Aikaisemmin asiakkaat joutuivat hankkimaan vihannekset itse.
– Suoraan sanottuna aika vähän olen kenenkään jääkaapissa nähnyt vihanneksia.

Tavoitteena on, että aikaisemmin käytössä olleet Menumat-automaatit tulevat poistumaan. Niitä on ollut käytössä 15 kappaletta. Siirtymävaiheessa Menumat-automaatteja jää kuitenkin vielä halukkaiden käyttöön.

Rakkaudella tehtyä

Ruoka-annokset valmistaa Lapinjärven Mehiläispesän keittiömestari Kenneth Lindberg yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa. Hänelle laatu on sydämenasia.
– Olen nähnyt miten huonosti ruokaa on tehty. Haluan tehdä paremmin, Lindberg toteaa.

Kotiin toimitettavat ruoat ovat identtisiä kuin Mehiläispesän päivittäisten noutopöytäaterioiden kanssa. Ero tulee annoskoossa.
Mehiläispesän toimitusjohtaja Jarmo Lehtomäki kertoo, että raaka-aineet hankitaan läheltä eli tavoitteena on lähiruoka tuoreista raaka-aineista.
– Tämä tukee myös meidän keittiön toimintaa.
Raaka-aineita hankitaan muun muassa Porlammin meijeriltä, Robben pikku puutarhalta ja Lapinjärven Leipomolta.
Ruoka-astiat voi palauttaa, jolloin ne saadaan uusiokäyttöön.
– Nämä on tehty biomateriaalista, Lehtomäki kertoo.
Taksi vie – taksi tuo

Ruoka-annokset asiakkaille toimittaa paikallinen taksiyritys Taksi Villikka Oy.
Tuomas Villikka sanoo, että ruoan toimituksien yhteydessä voidaan samalla katsoa, että kaikki on kunnossa ja auttaa samalla pienissä arjen askareissa, kuten lumen poistamisessa portailta ja ovien edestä.
– Nyt olemme toimittaneet ruokaa lähinnä kirkonkylän alueella. Meillä on yksi auto, joka ajaa ruokatoimituksia.
Villikka sanoo, että mahdollisuuksia on ruoan toimittamiseen laajemmallekin alueelle.

Sanna Kallioinen Med Groupista muistuttaa, että ruokatoimitukset ovat kotonaan asuvalle seniorille myös sosiaalinen tapahtuma, joka tuo ihmiskontaktia arkeen. Enää ei tarvitse sanoa kiitosta metalliselle ruoka-aparaatille.
– Olemme saaneet kiitosta siitä, että ruoan toimittaa tuttu taksinkuljettaja.

Uutta järjestelyä on käynnistelty rauhallisesti, mutta jo nyt palaute on ollut hyvää. Tällä hetkellä aterioita menee kymmenkunta päivässä.