Jäätilanne Suomenlahdella muuttuu nopeasti

Jäätilanne vaihtelee. Hiihtolomien ja lämpimien säiden odotetaan lisäävän jäällä liikkuvien henkilöiden määrää, mutta samalla myös heikentävän jäiden kantokykyä. Kuva Arto Henriksson
Suomenlahden merivartioston merivartioasemien partiot ovat viikon 7 aikana tehneet jäätiedustelua toiminta-alueillaan ja jään paksuudessa on isoja eroja alueiden välillä.

SUOMENLAHTI Jäät ovat heikentyneet merkittävästi viikosta 6 ja tilanne muuttuu koko ajan sateista, voimakkaista tuulista ja lämpöasteista johtuen.

Väylien, virtauspaikkojen ja voimalinjojen kohdalla on havaittu avovesialueita. Muutamasta sulasta kohdasta on mennyt hirvi läpi ja menehtynyt avantoon.

Hiihtolomien ja lämpimien säiden odotetaan lisäävän jäällä liikkuvien henkilöiden määrää, mutta samalla myös heikentävän jäiden kantokykyä, mikä saattaa johtaa meripelastustehtäviin. Asemien alueilla operoidaan tällä hetkellä jääkulkuneuvolla ja rajoitetusti myös veneellä ja moottorikelkalla.

Turvavarusteet mukaan jäälle

Merivartiosto muistuttaa, että jokaisen, joka jäällä liikkuu, tulee varautua siihen, että jää saattaa pettää.
– Riittävä varustautuminen, yhdessä liikkuminen ja jatkuva havainnointi ovat erittäin tärkeitä turvallisessa jäällä liikkumisessa. Jäälle lähtiessäsi kerro jollekin, minne olet menossa ja vältä liikkumista yksin. Vahingon sattuessa on useimmiten kiire. Mitä kylmempi vuodenaika, sitä kriittisempää on, että pelastustoimet saadaan heti keskitettyä oikealle alueelle, sillä kylmä vesi kangistaa nopeasti.

Meripelastuksen hälytysnumero on 0294 1000.
– Mikäli liikut merialueella, tallenna numero matkapuhelimeesi, muistuttaa merivartiosto.