Jäähdyttelevästä palomiehestä tuli somehitti

Jäähdytys. Aki Rasilainen toteaa jäähdyttämisen ja nesteen tankkauksen olevan välttämättömiä rankan sammutushyökkäyksen jälkeen. Kuva on otettu ensimmäisen sammutushyökkäyksen jälkeen. Kuva Arto Henriksson
Loviisan Sanomien kuva höyryävänä jäähdyttelevästä palomiehestä Tinanvalajan talon sammutustöissä herätti poikkeuksellisen paljon peukutuksia Facebookissa.

LOVIISA Loviisan Sanomien Facebook -ryhmässä palomieskuvalla oli torstai-iltapäivällä yli 630 tykkäystä. Kuvaa oli lisäksi jaettu ja kopioitu useille muille Facebook -ryhmille.

Kuvassa on porvoolainen Aki Rasilainen, joka oli tullut Loviisaan aamuvuoroon täydentämään miehistöä Porvoon paloasemalta. Rasilaisen ryhmä oli ensimmäisenä palopaikalla Itäisellä Tullikadulla. Talo oli tuolloin jo täyden palon vaiheessa.
– Palo oli poikkeuksellisen voimakas siihen aikaan nähden, missä olimme paikalla, Rasilainen toteaa.

Kuvassa sinisten hälytysvalojen keilassa Rasilainen jäähdyttelee ensimmäisen, takapihan puolelta tehdyn sammutushyökkäyksen jälkeen. Kaikkiaan hän osallistui neljään sammutushyökkäykseen. Varusteiden riisuminen yläkropasta ja nesteen tankkaus ovat terveyden takia välttämättömiä.

– Kuuman ja raskaan fyysisen työn jälkeen on otettava vettä ja elektrolyyttejä jotta jaksaa useita tunteja. Ensimmäinen sammutushyökkäys oli rankin ja kuumin, ja ulkoinen lämpösäteily kuuminta. Kun ilma loppui pullosta, tulin vaihtamaan pulloa ja samalla on pakko jäähdyttää kroppaa.

– Jos antaisi lämpökuorman nousta, seurauksena olisi vakavat sisäelinvauriot. Jos kehon oma lämpötila nousisi 42 asteeseen, olisi seurauksena pysyviä sisäelinvaurioita, 41 asteessa vauriot olisivat vakavat, mutta korjattavissa. Rajana on pidetty 40 astetta.

Rasilainen oli palopaikalla noin aamukahteen, kolmeen asti, ja sen jälkeen paloasemalla yhdessä muun miehistön kanssa laittoi kalustoa kuntoon ennen vuoron päättymistä.
– Työntäyteinen vuoro, hän kuvailee.

Tuttu tv:stä. Aki Rasilainen voitti viime kesänä Suomen paras palomies -kilpailun. Kuva Aki Rasilaisen Facebook

Kuvansa päätymisen somehitiksi hän huomasi, kun viestejä alkoi keskiviikon aikana tulla ja kyseltiin, oletko se sinä.
– Siinä on aito tilanne, hän pohtii kuvan suosiota.

Rasilainen on ollut palokunnassa 13 vuotta, ensin sopimuspalokunnassa, ja vuodesta 2013 lähtien pelastuslaitoksella.
– Isänpäivänä aloitin uuden savusukelluspäiväkirjan pitämisen, mikä on pakollista, ja siihen on tullut kuusi merkintää.