”Irakiin palauttaminen olisi kuolemantuomio”

Tulkkausta. Perheen isä Zuhair Sadoom on kirjoittanut perheen tilanteesta arabiaksi, ja toivoo saavansa sen käännettyä Migriä varten. Toisen turvapaikkahakemuspäätöstä odottavan irakilaisperheen 11-vuotias Zahra toimi Loviisan Sanomien haastattelussa kääntäjänä, hän on oppinut suomea jo hyvin reilun vuoden aikana. Hän on vanhin seitsemän tytön katraasta, josta mukana oli myös Noha. Sohvalla myös Sadoomin perheen pojat, 11-vuotias Hussein ja 7-vuotias Hasan. Kuva Auli Henriksson
Näin sanoo kuuden lapsen isä Zuhair Sadoon, joka on perheensä kanssa asunut Loviisassa reilun vuoden.

LOVIISA Perhe on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen Migriltä ja heitä oltiin jo palauttamassa Irakiin tällä viikolla. Uusi hakemus viedään tiistaina 7.11. Kotkan poliisille, joka toimittaa sen edelleen Migrille ja perhe saanee jäädä nyt odottamaan uutta päätöstä.

Zuhair Sadoomin perheeseen kuuluu vaimo Nadian lisäksi kuusi lasta. Perhe on sunnimuslimeita, joka on vähemmistönä Bagdadissa. Lakimiehenä työskennellyt Sadoom perheineen eli ylemmän keskiluokan elämää aina siihen asti, kun shiiamuslimien puolisotilaallinen iskujoukko Asaib Ahl al-Hag, ryhtyi valvomaan kaupunkia 2000-luvulla. Shiiamilitia asetti tiesulkuja vääräuskoisten ja heidän kannattajiensa löytämiseksi. Väkivalta alkoi vähitellen varjostaa perheen elämää. Moskeijassa ei voitu käydä terroristihyökkäysten pelossa, tyttöjen koulunkäynti tuli hankalaksi uskonnosta johtuvan kiusaamisen takia. Vanhimman pojan Muhammedin koulu loppui kesken englanninkokeen, kun shiiamiliisiryhmä tuli nimilistan kanssa koululle ja ilmoitti, että tämän on liityttävä heidän joukkoihinsa. Sadoom päätti lähettää perheen Turkkiin turvaan ja hakemaan YK:ltä turvapaikkaa. Perheenisä kuvitteli voivansa jatkaa työtään ja lähettää rahaa perheelleen.

Terroristiryhmä tuli kuitenkin noin vuoden kuluttua miehen toimistoon uhaten tapolla, jos tämä ei tee heille tiettyjä palveluksia joihin hän ei halunnut suostua. Silloin hän ymmärsi, että hänenkin on jätettävä koti ja paettava. Perheen kotitaloon jäivät asumaan isovanhemmat. Sadoomin poistuttua shiiamuslimit tunkeutuivat kotiin etsimään häntä. Perheen isoisä kuoli kotia suojelleessaan saamaansa sydänkohtaukseen.

– Perhe oli paossa shiiamilitiaa reilun vuoden Turkissa, josta he löysivät tiensä Suomeen ja Loviisaan. Loviisassa he ovat olleet 1,5 vuotta, kertoo perhettä auttava loviisalainen Timo Raivio, joka on tutustunut perheen tarinaan ja usko uhan olevan todellinen jos heidät Irakiin pakkokäännytetään. Raivio toteaa, ettei perheen isä olisi jättänyt työtään, toimistoaan ja kotitaloa, jos Irakissa ei olisi ollut heille hengenvaarallista asua.

Mietteliäinä. Mustafa, Jasmin, äiti Nadia ja Maysaloon toivoisivat perheen voivan jäädä Loviisaan. Perheeseen kuuluu vielä vanhin tytär, Zinah. Kuva Auli Henriksson

Migri on pitänyt kielteisessä päätöksessään perheen kertomuksia liian ulkokohtaisena. Raivio arvioi isän asianajajatausta tuottavan liian ”asiallista tekstiä”, eikä hän ole kertonut miten vaikea tilanne tosiasiassa on, osaltaan siksi, ettevaan on painottanut lasten ja perheen viihtymistä Suomessa ja mahdollisuutta koulunkäyntiin. Keskustelussa sekä perheen isä että äiti kuvailevat uhan olevan todellinen, äiti kertoo sekä lapsia että isää uhatun. Kumpikin vanhemmista on vakuuttunut, että jos heidät palautetaan, joku tai jotkut perheestä joutuvat tapetuiksi.

Jutun lähteenä käytetty myös Migrin tekemiä perheenjäsenten haastatteluja.