Ilotulitus jakaa mielipiteitä

Vuoden vaihteen lähestyessä perinteiset ilotulitukset jakavat jälleen kansaa myös Loviisan seudulla. Puntarissa ovat tuttuun tapaan jälleen hupi ja haitta. Mitään varsinaista hyötyähän ilotulittamisesta tuskin on laskettavissa. Eli monien mielestä hauskaa, mutta hyödytöntä hullun hommaa.

Oma lukunsa ovat koirien, kissojen ja muiden kotieläinten omistajat, joiden huoli ilotulituksista järkyttyvien lemmikkiensä hyvinvoinnista on todellinen ja piinallinen. Osa joutuu jopa lääkitsemään lemmikkinsä ilotulitusten ajaksi. Siitä huolimatta Tukesin tekemän kuluttajatutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen kertoi vuosi sitten aikovansa ostaa edelleenkin ilotulitteita. Määrä on kasvussa, sillä vuotta aiemmin joka viides kertoi ostavansa ilotulitteita.

Suomessa ilotulitteisiin arvioidaan kuluvan vuoden vaihteessa noin 3 miljoonaa euroa kuntien ja yksityisten henkilöiden rahaa. Tukesin mukaan vuoden 2017-2018 vaihteessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 66 suurempaa ja pienempää tulipaloa. Sairaalahoitoa vaativia silmävammoja sattui 11 kappaletta. Ilotulitteista aiheutuu melusaasteen lisäksi tietenkin myös roskaamista sekä pienhiukkaspäästöjä, jotka tosin ovat lyhytaikaisia piikkejä.

Eilen ympäri Suomea alkaneet ilotulitteiden myynti-ilmoitukset sekä -kampanjat julistavat uhmakkaasti ”enemmän ruutia”. Samaan aikaan kerätään nimiä kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan ilotulitteiden käytön rajoittamista vain siihen valtuutettujen ammattilaisten tehtäväksi. Tavallisille kuluttajille sallittaisiin vain tähtisädetikut, pienet paukkupommit sekä kipinäsuihkut. Rajat räiskeelle -kampanjan takana on muun muassa useita eläinsuojeluyhdistyksiä, Kuuloliitto, Näkövammaisten keskusliitto, Suomen lääkäriliitto sekä Palovammayhdistys. Kampanjan taustavoimien perusteella näyttää siltä, että ilotulitukset aiheuttavat haittoja erityisesti koirille, kissoille ja hevosille, mutta myös ihmisille.
Joulukuun alussa julkaistu 15 eläin-, terveys-, potilas- ja vammaisjärjestön aloittama kansalaisaloite keräsi vajaassa viikossa noin 13 000 kannatusilmoitusta, mutta nopean alun jälkeen tahti näyttää hiipuvan ja vaaditun 50 000 allekirjoituksen rajan olevan vielä kaukana.

Mikäli kansalaisaloite johtaisi lakimuutokseen ja järeämmät ilotulitteet sallittaisiin vuoden 2022 alusta vain ammattilaisille, niin senkin rajoituksen kanssa totuttaisiin pian elämään, kuten monien muidenkin normien ja rajoitusten kanssa. Esimerkiksi päättyvän vuoden maaliskuussa tuli voimaan perinteisten uudenvuoden tinojen myyntikielto. Kuluvana syksynä tikunnokkaan nostettiin jo myös perinteiset steariinikynttilät, joiden sanotaan kylvävän sisätiloissa ympäriinsä ennenaikaisen kuoleman vaaraa haitallisten pienhiukkasten muodossa.

Kaupunkien linjaukset ilotulituksiin vaihtelevat isosti. Esimerkiksi Porvoossa kaupunki pidättyy ilotulituksista tyystin, samoin Kotkassa ja Haminassa. Sen sijaan Loviisassa, Askolassa ja Kouvolassa annetaan palaa ja ilotulitetaan verovaroin surutta entiseen tahtiin.
Loviisassa kaupungin ilotulitus kokoaa aattoiltana kello 18 aikoihin Laivasillalle satoja tyytyväisiä katsojia. Yhteinen ilotulitus on monille riittävä elämys, joka vähentää myös tarvetta ostaa omia raketteja.

Eilen alkanut ilotulitteiden myynti 18 vuotta täyttäneille jatkuu vielä maanantain aattoiltaan kello 18 saakka Loviisan seudun eri myyntipisteissä. Ilotulitteita saa ampua 8 tunnin aikaikkunassa aattoillasta kello 18 alkaen uuden vuoden yöhön kello 02 saakka. En sitä ennen eikä sen jälkeen. Tukes suosittelee suojalaseja ampujien lisäksi myös katselijoille.

Jos näitä sääntöjä ja ilotulitteiden käyttöohjeita noudattaa sekä jälkensä siivoaa, voi ilotulitteita itse kukin hyvillä mielin ampua ja katsella ilman suurempia tunnontuskia.

Onnellista ja turvallista Uutta Vuotta 2019 kaikille Loviisan Sanomien lukijoille, ilmoittajille ja tukijoille!