Iloa ja uutta valoa keskustaan

Torin laidalle. Magnus Larsen Lindén Urakointi Oy:stä nosti jouluvalot pois auton lavalta ja asensi niitä torin valopylväisiin maanantaina. Kuva: Mika Mykkänen
Kuningattarenkadun jouluvalot uusitaan kokonaan ja torin laidat koristellaan valoin. Yrittäjäyhdistys jatkaa onnistunutta yhteistyötä sähköyhtiön kanssa.

LOVIISA Loviisan Yrittäjien ja Kymenlaakson Sähkö Oy:n jouluvaloyhteistyö jatkuu kolme vuotta. Yhteistyö käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 2014. Sopimus päättyi viime jouluun. Nyt julkistettu uusi diili on solmittu kolmeksi vuodeksi.

Ensi perjantain perinteiseen joulukadun avaukseen Kuningattarenkadulle syttyvät upouudet ”kultaiset” jouluvalot. Myös torin kuusi saa seurakseen valot, jotka asennetaan valotolppiin.
Kuningattarenkadun yläpuolelle asennetaan viisi uutta valoa ja torin laidoille neljä.

– Voi sanoa, että kun meitä lähestyttiin jatkokaudesta, niin ei sitä hirveästi tarvinnut miettiä. Se oli selvä asia, että lähdemme mukaan, Kymenlaakson Sähkö Oy:n viestintäpäällikkö Annemari Backman totesi.

Hän sanoi, että hankkeessa yhdistyy myös sähköyhtiön kannalta monet asiat.

– Loviisa on tärkeä omistaja ja toiminta-alue. Haluamme olla läsnä meidän asiakkaidemme arjessa muullakin tavalla kuin sähkön myyjinä.

Perinteisesti yhtiö on ollut mukana urheilusponsoroinnissa. Loviisa on poikkeus siinä mielessä, että täällä kohteena ovat jouluvalot. Loviisa on myös ainoa kaupunki, jossa tämän tyyppistä yhteistyötä tehdään.

– Jouluvalohanke on ihana ja se sopii meidän toimintaamme sekä siihen ajatukseen, että annamme jotakin takaisin, Backman totesi.

Hän kehui myös yhteistyötä yrittäjäyhdistyksen kanssa, joka on sujunut loistavasti.

– Meillä on yhteinen tavoite. Tuoda elinvoimaa Loviisaan sekä tuoda ihmisille iloa.

Uusien valojen myötä Kuningattarenkadun vanhat valosarjat vapautuvat käyttöön muualle kaupungin keskustaan. Jouluvalot luovat tunnelmaa tammikuulle saakka.

Kokonaisuus. Kadun ylittävät jouluvalot näyttävät havainnekuvassa tältä.

Vaihtoehtoja oli useampi

Jouluvalohankkeen työryhmässä Loviisan yrittäjistä mukana olleet Janine Henriksson ja Ann-Britt Felin-Aalto kertoivat, että valovaihtoehtoja oli alun perin kolme, joista valitun mallin taakse jäivät enkelimäinen vaihtoehto sekä lamppurunsas puumainen malli, jota näkee monilla joulukaduilla.
Felin-Aalto luonnehtii nyt valittuja valoja kuninkaallisiksi ja siten kaupungin imagoon sopivaksi.

– Muotokieli on hyvin korumainen.

Valojen sävy pitäisi olla lämmin, mutta se selviää kun valot syttyvät joulunavauksessa.
Määrällisesti valoja tulee lisää kadun yläpuolelle lisää.

– Aikaisemmin Kuningattarenkadulla on ollut neljät valot. Nyt niitä on yhdet enemmän eli viisi, Henriksson kertoi.

Uudet, vähemmän sähköä kuluttavat led-jouluvalot on hankittu Suomen Jouluvalo Oy:ltä. Valojen mallin on yrittäjäyhdistyksen tietojen mukaan aivan uusi.

Yhteistyöllä onnistuu

Jouluntunnelmaa luomassa ovat olleet myös lionsit. Lions Club Loviisa lahjoitti noin 20 joulukuusta keskustan koristeluun. Kuuset ovat liikkeiden edustalla keskustan kauppakaduilla. Niitä varten yrittäjät ovat hankkineet joulukuusenjalkoja ja valosarjoja.

Loviisan Yrittäjät ry, Kymenlaakson Sähkö Oy, Lions Club Loviisa, HeWi Oy, Akseli ja Loviisan kaupunki haluavat jouluisella yhteistyöllään korostaa, että yhteen hiileen puhaltamalla saadaan aikaan hyvää.

– Tämä näyttää sen mitä mahdollisuuksia meillä on, kun toimimme yhdessä ja verkostomaisesti, Loviisan Yrittäjien varapuheenjohtaja Jouni Malmivaara pohti.

Hänen mukaansa samankaltaista toimintaa on syytä lisätä, jolloin se lisää elinvoimaa kaupungissa. Joulukatu avataan 1. joulukuuta kello 18.