Ilmanvaihto kuntoon ensin, sitten rakenteet

Harmittaa. Suvi Leppänen pitää koulun tilannetta harmillisena ja on huolissaan. Perheen kaksi lasta käy Harjurinteen koulua, mutta he eivät ole oireilleet. Sylissä puolivuotias Eero. Kuva: Eija Kosonen
Harjurinteen koulun sisäilmaongelmiin etsitään pikaisesti ratkaisuja henkilökunnan ja oppilaiden oireilun yhä lisääntyessä. Ilmanvaihtoa, joka ei toimi kuten pitäisi, säädetään parhaillaan ja koulun rakenteista löytyneet virheet korjataan kesälomien aikana.

HARJURINTEEN KOULU Kolme vuotta sitten valmistuneen koulun ja sen yhteydessä olevan vanhemman koulurakennuksen sisäilmaongelmia puitiin yleisötilaisuudessa keskiviikkona. Paikalle saapui arviolta kolmisenkymmentä lasten vanhempaa sekä joukko luottamushenkilöitä, virkamiehiä ja koulun henkilökuntaa.

Koulun henkilökunnasta vajaat kymmenen ei työskentele enää lainkaan rakennuksessa. Lisäksi noin 30 henkilöä on säännöllisin väliajoin sairauslomalla.

– Tämä vaikuttaa ihan varmasti opetuksen laatuun. Sijaiset vaihtuvat, eivätkä omat tutut opettajat ole paikalla, rehtori Laura Tenhunen totesi.

Sitä, miten paljon koulussa on oppilaita, jotka eivät voi olla tiloissa, ei kerrota julkisuuteen.

– Yksittäisiä tapauksia on. Kaikille, jotka eivät voi täällä olla, räätälöidään toinen vaihtoehto.

Juha Karvonen, yksi paikalla olleista koululaisten vanhemmista, on tehnyt asiassa oman ratkaisunsa.

– Meidän lapset eivät tule kouluun ennen kuin koulun henkilökuntaan kuuluvat 40 henkilöä pystyvät täällä työskentelemään.

Suvi Leppäsellä on koulussa kaksi lasta. He eivät ole oireilleet, mutta koulun tilanne sekä huolestuttaa että harmittaa äitiä.

– Oireilevia lapsia ja henkilökuntaa on paljon ja se on huolestuttavaa. Harmillista, että uudelle koululle piti käydä näin. Toivon, että asiat saadaan kuntoon.

Illan aikana setvittiin erityisesti sitä, kenen vika koulun tämänhetkinen tilanne on. Missä meni pieleen ja kuka on vastuussa?

– Vastuita voi pohtia myöhemminkin. Nyt on tärkeintä, että rakennus saadaan kuntoon, kaupungin tilapäällikkö Antti Kinnunen korosti.

Kiinteistön uudemman osa rakensi rakennusyhtiö Skanska Oy ja se on osallistunut myös rakenteiden tutkimiseen. Kaupungin ja Skanskan väliset neuvottelut tilanteen ratkaisemisesta ovat kesken ja kaupungin etuja asiassa alkaa valvoa ulkopuolinen asianajaja.

Lisää aiheesta perjantain lehdessä.