Ilmakiväärillä surmanneelle naiselle 54 kuukautta, lataajalle 43 kuukautta vankeutta

Kaksi taposta syytettyä tuotiin käräjille poliisien saattamana tutkintavankeudesta ja kaksi vastasivat vapaalta. Kuva: Arto Henriksson.
Ilmakiväärillä miehen kuoliaaksi ampuneen naisen syyte taposta ja hautarauhan rikkomisesta on hylätty, ja nainen on tuomittu törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 4 vuodeksi ja 6 kuukaudeksi vankilaan. Surma tapahtui Pyhtään Roonesissä, josta vainaja kuljetettiin Loviisan ampumaradan maastoon marraskuussa.

PYHTÄÄ/LOVIISA Vuonna 1984 syntynyt Minttu Tinkanen menetti lisäksi ilmakiväärinsä valtiolle, ja tuomittiin maksamaan yhdessä lataajan kanssa valtiolle ruumiinavauskuluja 1808 euroa, maksamaan uhrin omaisille hautauskuluja 710 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 2556 euroa. Ilmakiväärin lataamisessa ja ruumiin kätkemisessä avustanut vuonna 1988 syntynyt Alexander Venäläinen tuomittiin samoin törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä kuolemantuottamuksesta sekä hautarauhan rikkomisesta 3 vuoden ja 7 kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Ruumiin kuljettamiseen osallistunut vuonna 1978 syntynyt mies tuomittiin hautarauhan rikkomisesta 75 päivän ehdolliseen vankeuteen. Vuonna 1984 syntynyt mies tuomittiin rikoksentekijän suojelemisesta 40 päiväsakkoon eli maksamaan yhteensä 240 euroa.

Syyttäjä vaati 9 vuotta taposta

Syyttäjä oli vaatinut Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Tinkaselle 9,5 vuoden ja Venäläiselle 9 vuoden vankeustuomiota taposta.
Oikeuden mukaan Venäläisen rooli surmatyössä oli merkittävä, koska voimakkaan ilmakiväärin piippu oli niin jäykkä, että Tinkanen ei ollut yksin pystynyt asetta lataamaan.

Yrittivät häätää uhrin ulos

Käräjäoikeuden mukaan nainen ja kolme miestä olivat tulleet 8.11.2018 yhdessä Tinkasen omistamalle asunnolle, jossa ammutuksi joutunut mies oli asunut jo pidemmän aikaa.
Nelikon tullessa asunnolle oli uhri ollut vahvasti päihtynyt sekä huumeiden vaikutuksen alainen. Tarkoituksena oli saada uhri muuttamaan pois asunnosta.

Luoti läpi sydämen ja keuhkon

Asunnossa Tinkanen oli ottanut esille voimakastehoisen ilmakiväärinsä, jonka Venäläinen oli oma-aloitteisesti ladannut. Sen jälkeen Tinkanen oli ampunut ilmakiväärillä asunnon olohuoneen puolelta makuuhuoneeseen kohti sängyssä maannutta uhria jalkoväliin.

Etäisyyttä oli runsaat 3 metriä.

Tämän jälkeen Venäläinen oli ladannut aseen uudelleen, jonka jälkeen Tinkanen oli ampunut uhria toistamiseen. Toisella kerralla luoti oli osunut uhria rintaan ja lävistänyt rintalastan ja sydämen sekä vasemman keuhkon päätyen rintaontelon vasemmalle puolelle.
Uhri oli kuollut sydämen lävistävään rintakehän ampumavammaan ja veririntaan.

Ruumis tuotiin Loviisaan

Ampumisen jälkeen Tinkanen oli yrittänyt poistaa uhrin rintaan ampumansa luodin pinseteillä. Tämän jälkeen kaksi miehistä olivat käärineet uhrin ruumiin lakanaan, kantaneet sen autoon, kuljettaneet sen ampumaradan maastoon Loviisaan ja jättäneet ruumiin maastoon havuilla peitettynä. Ruumis oli kuljetuksen aikana vahingoittunut.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue lisää Loviisan Sanomista huomenna.

LS 26.3.2019: ”Ilmakiväärin luoti lävisti sydämen”.