Ilkivalta pelkästään typerää

Ilkivaltaa, vahingontekoja ja yleisten paikkojen sotkemista tapahtuu myös Loviisan seudulla jatkuvasti, lähes päivittäin. Esille tulleiden tapausten kirjo on laaja alkaen seinille piirtelystä aina vakavampiin tuhopolttoihin saakka.

Suurin osa ilkivaltatapauksista jää valitettavasti selvittämättä ja teon kohteeksi joutuneiden vahingoksi. Vain muutamissa tapauksissa ilkivallasta tehdään ilmoitus poliisille ja vielä harvemmin se johtaa kiinnijäämiseen sekä edesvastuuseen.
Ilkivallasta aiheutuu yksityisille, yrityksille ja yhteiskunnalle satojen miljoonien eurojen vahingot. Myös Loviisan seudulla ilkivallan kustannukset liikkuvat arviolta sadoissa tuhansissa euroissa. Ilkivallan kaikkia vaikutuksia ei voi rahassa edes mitata. Monasti ilkivalta johtaa esimerkiksi yhteisten tilojen tai palveluiden käyttörajoituksiin.

Ilkivallan taustalla olevia syitä on vaikea selvittää ja tuhoamisen kierrettä vaikea saada loppumaan. Joku polttaa postilaatikon, kivittää ikkunan, repäisee autosta sivupeilin, potkaisee aidan nurin tai töhrii maalilla seinän.
Esimerkkitapauksia on paljon, ja niistä kantautuu usein tietoja myös paikallislehden toimitukselle. Epätoivosta kertoo karulla tavalla se, että median toivotaan ”tekevän jotain” ilkivaltakierteen lopettamiseksi. Keinot ovat silti vähissä.

Tällä viikolla joukko tesjokelaisia pyysi paikallislehteä nostamaan esille ilkivallan järjettömyyden ja sen ikävät seuraukset. Esimerkiksi Tesjoen kiekkokaukalon pukukoppi on ollut toistuvan ilkivallan kohteena. Ovia on potkittu päreiksi, seinät on sotkettu, lavuaareja revitty ja viemäriin tungettu paperia, jonka seurauksena pöntöt ovat tulvineet lattialle. Näky oli surullinen.

Monien ilkivaltatapausten syylliset voisi olla helposti selvitettävissä, mutta poliisin resurssit eivät ymmärrettävästi siihen riitä, vakavampiakin rötöksiä jää resurssipulan vuoksi selvittämättä.

Vaikka silminnäkijöillä olisikin oikeus estää ilkivallan jatkuminen ja syyllisten käräyttäminen, on voimakeinojen käytöstä syytä pidättyä.

Ilkivallan kitkeminen on koko kyläyhteisön asia. Ilkivallan järjettömyydestä ja sen seurauksista on syytä keskustella myös lapsiperheiden kotona. Yhteisten tilojen tärveleminen kohdistuu monasti koko yhteisöön.
Samalla on syytä muistaa, ettei ilkivalta ole pelkästään nuorten aiheuttamaa, vaan siihen syyllistyvät usein myös ikänsä puolesta aikuisiksi luokiteltavat kansalaiset.

Rötöstelyn eri muodoista silmitön ilkivalta kuuluu kaikkein typerimpien ja turhimpien tekojen joukkoon. Siitä ei koskaan ole tekijälleen mitään hyötyä, vaikka pääsisikin pälkähästä jäämättä kiinni.

Teemusta monien esikuva

Loviisalaiset ja erityisesti Loviisan jääkiekkoklubi LJK saivat maistaa osansa jääkiekon nuorten maailmanmestaruushuumasta, kun Loviisassa LJK:n kiekkojuniorina 6-vuotiaana kiekkouransa aloittanut Teemu Engberg pelasi MM-kultajoukkueessa.

Viime vuonna Loviisassa iloittiin nuorten MM-hopeasta, jollainen mitali ripustettiin myös Teemu Engbergin kaulaan. Tämän vuoden MM-kulta oli pikkukaupungin kiekkoilulle sitäkin suurempi ilon aihe.

Suomen nuorten maailmanmestaruutta seuraavana päivänä Loviisan kiekkohallissa pelattiin perinteinen Loviisan kaupunginosien välinen junioreiden Lovari Cup -turnaus, jonka päätteeksi juniorit kokoontuivat kaukalon päätyyn ja lähettivät Teemulle yhteiset video-onnittelut.

Tunnelma junioreiden, valmentajien ja vanhempien keskuudessa oli käsinkosketeltavan innostunut ja kannustava. Teemu Engbergistä on tullut mainio esikuva monille loviisalaisnuorille.

Vaikka maajoukkueeseen saatikka maailmanmestariksi yltävät vain harvat, on Teemu hyvänä esimerkkinä, että myös pienestä kaupungista ja pikkukaupungin urheiluseurasta on mahdollista yltää maailman parhaiden joukkoon.
Onnittelut vielä Teemulle ja LJK:lle sekä muille taustajoukoille!