Ikäihmisille yhteinen olohuone

Tervetuloa. Maria Virtanen ja Marina Räihä toivovat, että ikäihmiset ja vammaiset tulisivat isolla joukossa yhteiseen olohuoneeseen aikaa viettämään. Kuva Eija Kosonen
Varttuneen väen yksinäisyyttä ryhdytään torjumaan yhteisessä matalan kynnyksen olohuoneessa. Mukaan ovat tervetulleita kaikki loviisalaiset ikäihmiset.

LOVIISA Palvelutalo Esplanadin päivätoiminnan entisissä tiloissa avautui eilen päiväkeskus, jonka työnimenä on yhteinen olohuone. Siellä järjestetään erilaista ohjelmaa, mutta tiloihin voi tulla myös vaikkapa katselemaan televisiota, kokeilemaan tietokoneen käyttöä tai vain juttelemaan muiden kanssa kahvikupin ääreen.

– Idea yhteisestä olohuoneesta on muhinut jo pidemmän aikaa. Olemme miettineet, miten voisimme palvella enemmän ikäihmisiä ja vammaisia. Päätimme avata päiväkeskuksen, kohtaamispaikan, Loviisan seudun palvelutalosäätiön toimitusjohtaja Marina Räihä selvittää.

Kohtaamispaikan avulla pyritään torjumaan yksinäisyyttä, jota moni tänä päivänä potee. Kenenkään ei tahdota jäävän oman kotinsa vangiksi. Olohuone on paikka, jonne voi vapaasti tulla.

– Työskentelin aiemmin kotipalvelussa ja tiedän, että yksinäisiä ikäihmisiä on Loviisassa paljon, päivätoiminnan työntekijä Maria Virtanen toteaa.

Toimintaa suunnitelleet Räihä ja Virtanen toivovat mahdollisimman monen tulevan mukaan. Olohuone on avoinna arkipäivisin kello 8-16 ja tarvittaessa iltaisinkin. Iltaisin tiloihin pyritään houkuttelemaan myös palvelutalon omia asukkaita viettämään aikaa yhdessä.

– Olohuoneessa on tarkoitus järjestää ohjelmaa joka arkipäivä. Esimerkiksi eilen meillä oli pääsiäisaskartelua, Virtanen kertoo.
Mukaan ohjelman tuottajiksi ja vetäjiksi on saatu muun muassa paikallisia eläkeläisyhdistyksiä, seurakunta, kyläyhdistyksiä sekä joukko yksityisiä ihmisiä.

– Esimerkiksi Loviisan seniorit -yhdistys on lupautunut pitämään täällä joka toinen perjantai ystäväkerhoa samaan tapaan kuin Taasiakodissa. Toiminta alkaa 6.4., Virtanen lisää.

Yksityisiä ihmisiä on lupautunut vetämään muun muassa neulomistuokioita, tuolitanssia sekä lukemaan ääneen. Kaikki, joilla on jotain harrastuksia tai taitoja, joita voisi opastaa muillekin ja joiden äärellä seurustelu sujuisi mukavasti, ovat tervetulleita jakamaan aikaansa. Ohjelmien vetäminen ei ole säännöllistä ”pakkopullaa”, vaan sitä voi tehdä silloin kuin itse haluaa.

– Mietinnän alla ovat myös esimerkiksi kortinpeluutuokiot sekä karjalanpiirakoiden leipominen. Lisää ideoita kaivataan ja toimintaa muovataan niiden pohjalta.

Olohuone on valoisa, ensimmäisessä kerroksessa sijaitseva kolmiosainen, yhtenäinen ja esteetön tila. Siellä on soppi TV:n katseluun sekä kaksi pitkillä pöydillä varustettua huonetta. Keittiönurkkauksessa voi keittää kahvia omatoimisesti. Kahvi, sokeri ja maito tulevat talon puolesta, muut tykötarpeet jokainen tuo itse tai ostaa lounasravintolasta.

Yleensä ilmainen

Päiväkeskuksen toiminta on periaatteessa ilmaista. Silloin, kun vaikkapa askarrellaan tai leivotaan, voidaan mukana olijoilta periä pieni tarvikemaksu.
– Mutta yleensä päiväkeskuksessa ei mikään maksa mitään.

Olohuoneessa voi halutessaan viettää vaikka koko päivän ja sinne voi sopia treffejä tuttujen kanssa.

– Päiväkeskus ja palvelutalon oheispalvelut voisivat olla pidemmän matkan takaa tuleville kokopäiväretkiä vaikkapa kerran viikossa. Täällä voi osallistua päiväkeskuksen järjestettyyn toimintaan ja käydä halutessaan syömässä, uimassa, saunassa ja kuntosalilla samalla reissulla, Räihä luettelee.

Kuljetuksia päiväkeskukseen ei kustannussyistä järjestetä, vaan kiinnostuneiden on huolehdittava matkoistaan itse.
– Kimppakyytien toivotaan helpottavan kulkemista.

Lukujärjestys laaditaan

Räihä ja Virtanen toivovat, että toiminta saisi hyvän vastaanoton. Tietoa on levitetty esimerkiksi yhdistysten sekä kotipalvelun työntekijöiden avulla.

– Viikon ohjelmasta laaditaan lukujärjestys, joka tulee palvelutalon seinälle. Lisäksi ohjelmasta kerrotaan kotisivuilla.

Tänään olohuoneessa tarjoillaan itämaista, rauhallista jumppaa, chie-kungia. Sitä vetää kello 10.30 Mikaela Silfvast. Iltapäivällä kello 13 on palvelutalon puolella Cafe Esplanad -tilaisuus tansseineen.

Keskiviikkona SPR:n edustaja tulee kello 10 lukemaan ääneen ruotsiksi. Kello 13 on luvassa istumatanssia. Torstaina kello 9.30 askarrellaan pääsiäiseksi ja kello 13 neulotaan Margareta Heleniuksen seurassa.

Päiväkeskuksen toiminta on suurimmaksi osaksi kaksikielistä. Silloin, kun toimintaa vedetään vain toisella kotimaisella, siitä kerrotaan etukäteen.
Ideoita ja toivomuksia olohuoneen toiminnasta voi esittää Maria Virtaselle, puh. 050-4432189. Häneltä voi myös kysellä lisätietoja.

Päiväkeskus
  • Auki arkipäivisin kello 8-16.
  • Pääsääntöisesti maksuton.
  • Ohjattua toimintaa päivittäin.
  • Vetäjät yhdistyksiä tai yksityisiä vapaaehtoisia.
  • Tiloissa mm. TV, tietokone ja kahvikeittomahdollisuus.
    Palvelutalo Esplanad, Kuningattarenkatu 7.