Hollantilaiset tutustuivat Lapinjärven malliin

Yllätys. Ihmisystävällinen kunta oli myös palveleva. Hollantilaisvieraat törmäsivät kävelytien varrella kesäiseen myyntipisteeseen, jota pitivät Ciryamo Peisa ja Isa Norra. Kaukaiset vieraat ostivat helpotusta helteeseen janojuoman muodossa. Kuva Mika Mykkänen
Muistiystävällinen taajama ja Lapinjärvi-talot tulivat tutuiksi Hollannista saapuneille opintomatkalaisille. Lapinjärven lähestymiskulmaa pidettiin modernina.

LAPINJÄRVI Lapinjärven kunta sai torstaina vieraita vanhustenhuollon mallimaana pidetystä Hollannista.

Kuusitoista vierasta tutustui Lapinjärven muistiystävällisen taajaman suunnitelmiin ja iäkkäiden asumiseen kehitettyihin Lapinjärvi-taloihin.
Vieraiden joukossa oli pääasiassa muistisairaiden parissa työskenteleviä, alan yrittäjiä, mutta kokoonpanoon mahtui myös yksi arkkitehti.

Hollantilaisryhmää johtivat vanhustyön konsultti Jan Booij ja psykologi Frans Hoogeveen. Opintomatkalaiset vierailivat Suomessa kolme päivää.
– He haluavat oppia meiltä ja me haluamme oppia heiltä, kunnanjohtaja Tiina Heikka totesi.

Mukana tapaamisessa olivat myös asiantuntija Ira Verma Aalto-yliopistosta ja asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä. Lisäksi paikalla oli Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksestä Päivi Niinistö-Mäkinen.

Esityksellä käyntiin

Hollantilaisvierailu käynnistyi Kabellby skolasta, jossa muistiystävällistä taajamaa ja Lapinjärvi-talo konseptia esiteltiin lähes tunnin verran.

Hollantilaiselle Jan Booij:lle valkeni Lapinjärvellä yksi seikka.
– Mitä täällä tehdään, on se, että Lapinjärvellä yritetään järjestää muistisairaille normaalia elämää, hän totesi esityksen jälkeen.

Erityisesti hän piti siitä, että ajatuksena on hyödyntää muistisairaiden kanssa toimimisessa niitä asioita ja rakennuksia, joita on jo olemassa.
– Yleensähän ihmiset käynnistävät jotain uutta.

Hänen mukaansa uuden äärellä ihmiset, niin muistisairaat kuin muutkin menevät hämilleen. Olemassa olevien asioiden hyödyntäminen on viisasta ajattelua.
– Esimerkiksi Hollannissa teimme erillisen kylän muistisairaille. Se on tyhmää ajattelua.

Kävelylle. Jan Booij vaihtoi ajatuksia Tiina Heikan kanssa, kun opintomatkalaiset suuntasivat Kabellbyn koululta kohti kirkonkylän ydintä. Kuva Mika Mykkänen

Hän piti Lapinjärvelle suunniteltua muistiystävällistä taajamaa modernina, hienotunteisena ja taidokkaana tapana lähestyä asiaa.

Booij uskoi, että Lapinjärven mallia noudatettaessa kunta tulee paremmaksi kaikille sen asukkaille.

Opintoretkellä

Välikätenä vierailulle toimi Sari Heikkinen Laurea-ammattikorkeakoulusta, joka tunsi entuudestaan ryhmän vetäjät.

– Tunnen heidät Eniec-verkostosta, joka on Euroopan laajuinen ja perustuu yksilöjäsenyyteen.

Verkosto kokoontuu aina kerran vuodessa ja on toiminut kymmenisen vuotta.
– He ottivat yhteyttä ja kertoivat, että haluaisivat tulla opintomatkalle Suomeen. Ryhdyimme sitä järjestämään.

Erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat muistisairaudet.
– Lapinjärvi valikoitui kohteeksi niin, että olin kuullut muistiystävällisestä kunnasta. Satuimme Tiina Heikan kanssa työelämäkumppaneiden tapaamiseen ja rupesin siinä miettimään ja ehdottelemaan. Saimme yhdistettyä asiat toisiinsa ja olen tosi tyytyväinen tästä.

– He tulivat Suomeen tiistaina ja he ovat käyneet esimerkiksi Lapinlahden psykiatrisessa sairaalassa ja tehneet siellä kierroksen.

Muina käyntikohteina on ollut Kontulan vanhusten palvelukeskus.
– Järjestimme heille Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa miniseminaarin Laurean Tikkurilan kampuksella.

Seminaarissa oli kaksi puhujaa hollantilaisryhmästä ja kaksi Suomesta.