Liikunnallisen hoivakodin rakennustyöt etenevät vauhdilla. Tilat ovat valmiina syyskuun lopussa.

PORLAMMI Mikeva Oy:n ja Lapinjärven kunnan yhteistyössä kehittämä hoivakotikonsepti on tarkoitettu niin vanhusten kuin kehitysvammaistenkin asumiseen.

Mikeva Oy:n Etelä-, Itä- ja Keski-Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Hiltunen kertoo, että hoivakodin asiakaspaikkoja ei ole vielä varattu.

– Keskustelut kunnan kanssa aloitetaan kesän aikana.

Porlammin hoivakotiin voi tulla asumaan kunnan ostopalveluna, palveluseteliä käyttämällä tai itse maksavana asiakkaana mistä päin tahansa.

Hoivakodin rakennustyöt alkoivat 9. tammikuuta heti, kun rakennuslupa oli saatu. Rakennuskustannukset ovat 3,5-4 miljoonaa euroa.

Hoivakodin yhteen siipeen tulee kodit 20 ikäihmiselle, toiseen siipeen 15 kotia kehitysvammaisille. Niistä viisi on nk. kevyemmän asumisen kotia.

Hiltunen kertoo, että hoivakodista tulee portaaton asumisen maailma. Tarkoituksena on, että siellä voi asua elämänsä loppuun, kun turva ja apu ovat lähellä.

– Tarvittaessa saa ympärivuorokautista hoivaa.

Ne, jotka eivät sitä vielä tarvitse, voivat asua itsenäisemmin. Asuntoihin on esimerkiksi omat sisäänkäynnit.

Hoivakodissa on mahdollista asua myös lyhyempiä jaksoja, eli jos ei esimerkiksi sairaalasta kotiutumisen jälkeen heti pärjää itsenäisesti kotona.

– Punainen lanka on kiireettömyys. Haluamme, että asukkaat saavat omannäköistään hoivaa.

Hiltunen sanookin, että yrityksen ajatus ihmislähtöisestä hoitotyöstä sopii hyvin Lapinjärven kunnan ajatukseen ihmislähtöisestä kunnasta.

Hoivakodissa painotetaan liikuntaa ja hyvinvointia. Asukkaat voivat käyttää esimerkiksi viereisessä koulukeskuksessa sijaitsevaa kuntosalia.

Hiltunen arvioi, että hoitokodin ympäristö tarjoaa paljon mahdollisuuksia.

– Olemme käyneet katsomassa Taitotaloa. Siinä on mahdollisuuksia kehitysvammaisten harraste- ja työtoimintaan. Ikäihmisille, erityisesti muistisairaille, taideharrastukset ovat tärkeitä, hän aprikoi.

– Lisäksi naapurissa on koulu ja paljon kaunista luontoa.

Halutessaan tuleva hoivakodin asukas pääsee suunnittelemaan kotinsa sisustusta tai vaikkapa haastattelemaan hoivakodin tulevia työntekijöitä.

Palvelutalo valmistuu kunnan vuokratontille. Lapinjärven kunta vuokraa palveluasumiseen tarkoitettuja tiloja. Mahdollisesti tyhjilleen jäävistä tiloista riskin kantaa yritys.