Hoitotyöstä tehtävä houkuttelevaa

Niina Uutinen kouluttautui aikuisiällä hoitoalalle. Nyt hän on omassa elämässään uuden edessä. Viimeaikaista keskustelua hoiva-alasta hän vertaa metoo-kampanjaan.

TESJOKI Niina Uutinen muutti Savonlinnasta Loviisan seudulle jo 3-vuotiaana, kun vanhemmat menivät ydinvoimalalle töihin. 18-vuotiaasta saakka hän on asunut Tesjoella. Lähistöllä asuvat nyt myös aikuiset pojat.

Uutinen vaihtoi alaa aikuisena. Hän työskenteli pitkään elintarvikekaupassa Määrlahdessa leipäosastolla. Pöly- ja jauhoallergia sai hänet kuitenkin vaihtamaan työtä.
– Minut napattiin Emil-kotiin hoitoapulaiseksi ”kadulta”. Olin siellä monta vuotta töissä, kunnes lähdin opiskelemaan alaa.

Lähihoitajan ammattitutkinnon jälkeen hän työskenteli Taasiakodissa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla.
– Kun menin Emil-kotiin töihin, niin asukkaat menivät itse ulos, leivoimme ja pihassa oli kanoja.

Nykyisin hoivakodeissa asuu huomattavasti huonokuntoisempia asukkaita.
– Trendi on, että kotona hoidetaan pidempään, mutta työntekijöitä pitäisi saada.
Hoivapaikkojakaan ei ole riittävästi.
– Ihmisten on pakko olla kotihoidon varassa. Osa haluaakin asua kotona mahdollisimman pitkään, mutta aika paljon on myös sellaisia, jotka haluaisivat ”olla turvassa”.

”Toivottavasti asia ei unohdu”

Kristiinankaupungissa yksityisessä hoivakodissa paljastuneet vakavat puutteet ovat tuoneet hoitotyön arjen polttavaksi puheenaiheeksi.

SuPerin paikallisen ammattiosaston puheenjohtajana toimiva Uutinen vertaa keskustelua metoo-kampanjan alkuun. Sekä seksuaalisen häirinnän yleisyys että hoiva-alan ongelmat alkoivat tulla päivänvaloon yhdestä ilmoituksesta.

– Ensimmäisestä ilmoituksesta tapauksia on tullut ilmi koko ajan lisää. Se on hyvä. Ymmärrän hyvin erityisesti yksityisellä puolella työskenteleviä. Ei uskalleta kertoa ongelmista, vaikka kertominen on velvollisuus. Jos työnantajalle kertominen ei auta, asiaa on kuitenkin vietävä eteenpäin.

Kaikissa hoivakodeissa ei ongelmia ole, mutta Uutinen on tyytyväinen, että tilanne on noussut puheenaiheeksi.
– Toivottavasti asia ei unohdu, kun vaalivuosi on ohi, hän kuitenkin huomauttaa.
– Poliitikot puhuvat nyt niin, että välillä joutuu vaihtamaan kanavaa.

Väsymisen kierre

Mikäli Uutinen saisi päättää, hoitajamitoitus olisi 0.8.
– Se olisi oikea. Silloin asiakas saisi muutakin kuin perushoidon.

Myös hoitoalan statusta pitäisi nostaa. Vain siten alalle saadaan tarpeeksi henkilöstöä.
– Ala pitää saada houkuttelevammaksi. Nyt se ei houkuttele: matala palkkaus, henkilöstömitoitus, työolot, raskas kolmivuorotyö… Hoitotyössä moni ei pysty jättämään työtä työpaikalle. Empaattiset ja tunnollisimmat kärsivät tilanteesta eniten. Eikä kutsumuksella makseta laskuja.

Myös vastuu painaa. Jos tekee yksin iltavuoroa, työntekijälläkin saattaa olla turvaton olo. Kotihoidon puolella tilanteet vaihtuvat nopeasti ja jonkun sairaustuessa oma työvuoro vain jatkuu.
– Sijaispula aiheuttaa sen, että vakituinen porukka väsyy. Siitä taas seuraa, että kynnys jäädä sairauslomalle laskee.

Oravanpyörä on siitä huolestuttava, että poikkeustilanteesta saattaa hiljalleen tulla normi.
– Toki hyviäkin paikkoja on. Toimivan työpisteen edellytys on hyvä esimies, joka kuuntelee ja kommunikoi.

Uutinen on esittänyt kotihoidon työvoimatilanteen parantamiseksi varallaolosuunnitelmaa. Siihen sisältyy, että joku muu kuin työvuorossa oleva etsii sijaista, kun sellaisen tarve tulee. Näin työntekijän tehokasta työaikaa ei kuluisi sijaisten etsimiseen eikä myöskään asioiden vatvomiseen.

Hoivayksiköissä tehtävien yllätyskäyntien pitäisi olla oikeita yllätyskäyntejä. Myös alkuperäiset työvuorolistat olisi saatava nähtäville. SuPerin omat yllätyskäynnit ovatkin sellaisia, joista ei etukäteen ilmoiteta.

Paikallisen ammattiosaston puheenjohtajana Uutinen saa yhteydenottoja työpaikoilta.
– Aina kun asiat ovat pinnalla, yhteydenottoja tulee enemmän.

Uutisen viimeisimmän tiedon mukaan paikallisessa ammattiosastossa, Loviisanseudun SuPer ao 701:ssä jäseniä on 330, joista vain viisi on miehiä.
– Ala on naisvaltainen ja aliarvostettu. Jos miehiä olisi enemmän, asiat olisi jo ratkaistu.

Alan koulutukseen pyrkiville on saatava takaisin soveltuvuuskokeet, joista muutama vuosi sitten luovuttiin. Uutinen on tyytyväinen, että soveltuvuuskokeet ovat palaamassa.

Takana useita leikkauksia

Uutiselle sattui töissä tapaturma vuonna 2012. Hän oli kävelyttämässä potilasta, joka horjahti. Tilanteessa Uutinen satutti vasemman kätensä.

Aluksi Uutinen piti asiaa pikkujuttuna. Sitten paljastui, että vamma olikin vakava. Kolmirustoleikkauksen jälkeen käsivarren luuta lyhennettiin ja tueksi laitettiin titaanilevy.

Sitten asiat menivät hullusti: titaanilevy poistettiin aivan liian aikaisin ja käsivarsi napsahti poikki. Sitten luu ei luutunut.
– Se oli aikamoinen rumba.

Todettiin hoitovirhe.
Nyt takana on 6-7 leikkausta, viimeisin viime syksynä. Hoitotyöhön Uutinen ei enää voi palata. Kipulääkkeitä hän syö yhä joka päivä.

Käsikipsin kanssa hän on elänyt jo niin monta kertaa, että arvelee aviomiehensä pesseen hänen hiuksensa useammin kuin kampaaja.
– 3–4 vuotta sitten oli itsesäälin paikka. En vieläkään tiedä, mitä alan isona tehdä. Täytyy nyt funtsailla. Työyhteisöä on ikävä.

– Työhön liittyvä surutyö on nyt tehty, vaikka välillä katkeruus nousee vieläkin pintaan.
Työkuvioihin yhteys on pysynyt kuitenkin SuPerin paikallisen ammattiosaston puheenjohtajuuden kautta.

Uusi harrastus

Vaikka Uutinen ei vielä tiedäkään työhön liittyviä tulevaisuudensuunnitelmiaan, uusi kurssi elämälle on löytynyt harrastuksen myötä.
– Kolme vuotta sitten tein elämäntapamuutoksen.
Sen myötä kiloja on karissut 34.
– Minusta on tullut aktiivinen liikkuja. Juoksen 50–60 kilometriä viikossa.

Haasteena ja tavoitteena on juosta tänä vuonna maraton.
Brandensteinin marssille huhtikuussa hän on jo ilmoittautunut.
Kotitalon siivessä on punttisali, jonne Uutinen on hankkinut muun muassa juoksumaton. Jäisillä keleillä juoksumatto on ollut korvaamaton, sillä kaatumista leikatun käsivarren takia on syytä välttää.
Urheilun ohella aika kuluu myös viisivuotiaan pojanpojan kanssa.
Niina Uutinen viettää 50-vuotispäiväänsä ensi tiistaina etelän lämmössä.