Heittäydy elämäsi seikkailuun

Varovainen Stig-Helmer Olsson (Kim Snygg) lähtee spontaanisti seuramatkalle ihastuksensa Majsan Lindbergin (Ilona Wiksten) perässä.
Lurensin kesäteatteri lennätti perjantaina katsojansa Kanariansaarille Sällskapsresanin ensi-illassa. Arkinen sankari, hyppy tuntemattomaan ja kommellusten sarja pitivät yleisön jännityksessä.

LOVIISA. Lurensin kesäteatteria on tänä vuonna mainostettu vauhdikkaaksi spektaakkeliksi, eikä suotta. Viime perjantaina ensi-iltansa saanut Sällskapsresan on sydämellinen tuulahdus suoraan 1980-luvulta. Lämmin tunnelma ei ensi-illassa ollut auringon aikaansaannos, näyttelijäkaarti kun hurmasi yleisön ensisekunneista lähtien.

Arkinen sankari

Juoni seuraa tukkoisen ja nörtin Stig-Helmer Olssonin (Kim Snygg) elämää tämän matkustaessa fiktiiviseen Nuevo Estoccolmon kaupunkiin Kanariansaarille. Mukaan seuramatkalle mahtuu iso joukko värikkäitä hahmoja, muun muassa tiukkoihin trikoisiin sonnustautunut matkanjohtaja, allaspojalle flirttaileva femme fatale, kaksi alkoholinpalvojaa sekä ujo hurmuri tietenkin.
Tarinan alkaessa oman elämänsä sankari Stig-Helmer viettää syntymäpäiväänsä yksin työpaikallaan leivänpaahdintehtaassa. Vaatteet eivät oikein istu ja laulaessaan onnittelulaulua itselleen hän toteaa, ettei hänestä ole hurmuriksi. Elämänjanon hukannut mies tuntuu kaikesta huolimatta olevan ihan tyytyväinen tilanteeseensa.
– Minulla on melkein kaikki mitä tarvitsen… Äiti joka välittää minusta, ja paikka jossa viettää joulua, hän tuumaa.
Sympatiaa herättävän miehen lähtiessä töistä kääntyy katsomo ja yleisö pääsee tutustumaan tarinan muihin henkilöhahmoihin. Janoiset toverukset Berra (Magnus Engström) ja Robban (Frej Lindfors) pyrkivät pakoon pohjolan kylmyyttä Sivan Åmanin (Mirella Pendolin-Katz) baariin, joka sattuukin olemaan kiinteistönvälitystoimisto. Kiinteistövälittäjä Gösta Angerud (Mats Nybondas) saa parkkisakot Majsan Lindbergiltä (Ilona Wiksten) ja Suntrip -matkatoimisto mainostaa etelänmatkoja Kanariansaarille.
Kaiken tohinan keskellä Stig-Helmer tapaa Majsanin, joka mainitsee ohimennen lähtevänsä seuramatkalle. Lappuliisaan hieman ihastunut päähenkilö päättää hetken mielijohteesta lähteä mukaan.

Aamujumppa. Katarina Nikkanen tarjoilee tilannekomiikkaa ja hauskoja letkautuksia matkanjohtaja Lissun roolissa.

Seikkailu alkaa

Suntripin matkatoimiston johtaja Lissu (Katarina Nikkanen) huomaa nopeasti hyväuskoisen ja hyväntahtoisen Stig-Helmerin olevan helppo huijauskohde. Loppupeleissä matkalippu irtoaa, mutta hintaan on ynnätty kaiken maailman lisiä, kuten Elvis Presleyn otsatukkalisä ja ”siltä varalta että” -lisä.
Myöhemmin varovaiselle ja lentopelkoiselle Stig-Helmerille valkenee, että Kanariansaaret ovat lentomatkan päässä.
Samaan aikaan sisarukset Sivan ja Majsan valmistautuvat pakkaamalla tiukkoja housuja ja trendikkäitä säärystimiä. Railakasta etelänlomaa herkullisten espanjalaismiesten kainalossa havitteleva Sivan ja juuri eronnut Majsan ovat kuin yö ja päivä.
– Kyllä me sinullekin miehisen hajuinen matadori löydetään, Sivan vakuuttelee sievistelevää siskoaan.
Kolmas matkustaja Angerud puolestaan hioo tulli- ja veropetossuunnitelmaansa. Hän aikoo salakuljettaa 200 000 markkaa Nuevo Estoccolmoon joululahjapaketiksi naamioituna. Kuten arvata saattaa, juonen avainhenkilöksi päätyy pahaa aavistamaton Stig-Helmer.
Tässä vaiheessa näytelmää ei voi kuin ihailla henkilöhahmojen esittelyjä. Katsoja kokee tuntevansa hahmot ensikosketuksesta lähtien ja henkilöiden luonteenpiirteet tuodaan esiin kekseliäällä dialogilla.

Rakkautta kaukomailla

Ennen puoliaikaa turistit ehtivät vielä lentää Kanariansaarille. Lentokentällä Stig-Helmer tapaa eksentrisen Ole Blomqvistin (Tage Fredriksson), josta tulee hänen paras ystävänsä. Epäonnesta kärsivän Stig-Helmerin laukku luonnollisesti katoaa matkan aikana, aiheuttaen hämminkiä Kanariansaarilla. Toisella puoliajalla katsojat pääsevät nauramaan makeasti seuratessaan tuhansien kommellusten sarjaa.
Angerudin suunnitelmat menevät täysin solmuun Stig-Helmerin laukun kadotessa ja vihapäissään hän vannoo kostavansa. Berra ja Robban metsästävät paikallista viinakauppaa, mutta kutsuvat baarit ja Happy Hour tuovat mutkia matkaan. Sivan vikittelee kuumaa allaspoikaa ja Lissun kuulajumpan osallistujamäärä laskee viikon edetessä vetäjän energiatason noustessa eksponentiaalisesti. Kaikki matkusteluun liittyvät stereotypiat todella ovat lavalla edustettuina.
Näytelmän kantava voima on kuitenkin Stig-Helmerin ja Majsanin välinen suhde. Kummallakin on tahollaan matka kuljettavanaan ja samalla heidän välillään on vetovoimaa. Stig-Helmerin etsiessä itsevarmuutta ehtii Majsan päästää irti edellisestä suhteestaan.
– Hän voi istua sohvalla ja tuijotella, kun koko maailma tanssii hänen ohitseen, Majsan laulaa.
Ujon Stig-Helmerin kanssa asiat eivät kuitenkaan tunnu etenevän, vaikka Majsan olisi valmis jatkamaan elämäänsä.
– Olen sinun, jos vain uskallat kysyä.
Uskaltaako Stig-Helmer tehdä aloitteen? Se jääköön katsojien arvailtavaksi.

Sisarukset. Sivan ja Majsan ovat toistensa vastakohtia, mutta tasapainottavat toinen toistaan.

Onnistunut kokonaisuus

Kim Snygg vakuuttaa varovaisen Stig-Helmerin roolissa ja Ilona Wikstenin hurmaava lauluääni kantaa tarinaa kohtauksesta toiseen. Tilannekomiikkaa ja humoristisia letkautuksia tarjoilevat Katarina Nikkanen, Magnus Engström ja Frej Lindfors, jotka tuntuvat vitsaillessaan saavan erityisen hyvän kontaktin yleisöön. Mirella Pendolin-Katz ja Tage Fredriksson tasapainottavat esitystä räväkällä läsnäolollaan ja raivostuneena huijarina säväyttää Mats Nybondas.
Kaiken kaikkiaan klassikkotarina jälleen muokattu ja työstetty niin, että mukaan on saatu ripaus paikallista taikaa. Musiikki on iloista ja kevyttä, tanssinumerot vauhdikkaita ja vaikka kaikki eivät aina osu nuotteihin tai pysy täysin tahdissa, välittyy ensemblestä tekemisen ilo.
Lurens on jälleen onnistunut rakentamaan hyväntuulisen ja näpsäkän paketin, jonka nähtyään hymyä riittää koko viikonlopuksi.
Ohjaajan sanoin:
– Klassikkoteos saattaa olla 37 vuotta vanha, mutta ihmiset kaipaavat edelleen samoja asioita: rakkautta, hurmosta, ystävyyttä, yhteenkuuluvuuden tunnetta ja lämpöä!