Heinää voi paalata käsinkin

Toimii. Jari Haapaniemi painaa heinää tiukemmaksi. Kuva Auli Henriksson
Naapuriapuna saatu heinä paalautuu käsin helposti säilytettävän muotoon.

PUKARO Jari ja Tea Haapaniemi näyttävät miten käsipaalain toimii. Yksinkertaisuus on kaunista tälläkin kertaa.

Ohjeen käsipaalaimeen Jari löysi amerikkalaiselta nettisivustolta. Hän pyöritteli piirustuksia vähän aikaa ja muutti tuumat senteiksi.
– Parantelin vähän. Tällä voisi puristaa myös pieniä olkipaaleja olkitaloa varten, eli samalla tämä on talotehdas, nauraa Jari.
Käsipaalaimen osat on kierrätettyä tavaraa, puun lisäksi käytössä on betonivalussa ollutta vaneria ja narua. Paalin ympärille tulevat narut solmitaan vetosolmuilla, jotta naru on helppo käyttää uudelleen.

Lasti. Tea täyttää paalainta. Kuva Auli Henriksson

Hippos-istuimet

Männässä on hyödynnetty Hippos-hallin entisiä istuimia.
– Siksi siinä on karvapäällys, Jari nauraa.
Hän on laittanut kuvia käsipaalaimesta eri Facebook-ryhmiin, muun muassa vuohiryhmään ja omavaraistalouteen pyrkivien ryhmään vinkiksi muille.

Karvapäällys. Männässä on hyödynnetty Hippos-hallin entisiä istuimia. Kuva Auli Henriksson

Omavaraistaloudessa

Pariskunta pyrkii elämään mahdollisimman omavaraisesti. He kasvattavat kanoja, ankkoja, kalkkunoita ja viiriäisiä. Munien lisäksi saadaan lihaa, ja eläin teurastetaan itse. Vuohelta saadaan maitoa, jota jalostetaan myös viiliksi ja juustoksi.

Heinää he ovat saaneet kodin viereiseltä manttaalimaalta, josta sitä on käyty viikatteella niittämässä. Heinää on kuivatettu seipäillä, mikä on saanut kylämaiseman näyttämään kuin 50-luvulta, mainitsi eräskin kyläläinen.

Nyt, kun naapureilta saatiin lupa korjata myös kesantopelloilta heinät, tarvittiin paalausta ja sitä varten kehitettiin oma käsipaalain.
Naapurit Tuula ja Jouko Heikkilä sekä Bo ja Maria Salenius saavat heiltä kiitokset heinästä, joka eläimille maistuu.