Hehtaari maastoa paloi Musantiellä

Raivokas maastopalo saatiin melko nopeasti rajattua ja sammutettua, mutta paloalueen länsilaidalla syttyneesta tukkikasasta kehkeytynyt suuri hiillos työllistää palokuntia vielä pitkään. Kuva: Arto Henriksson.
Noin hehtaarin verran maastoa paloi Musantiellä Loviisan Kuninkaankylässä perjantaina iltapäivällä syttyneessä maastopalossa. Rutikuivassa ryteikössä riehunut palo saatiin nopeasti rajattua, mutta palamaan syttyi myös suurehko raakapuupino, josta kehkeytynyttä hiillosta sammuteltiin pitkälle perjantai-iltaan.

KUNINKAANKYLÄ Keravan hätäkeskus sai perjantaina kello 14.30 aikoihin ilmoituksen Musantien varrella, uuden hautausmaan lähistöllä syttyneestä maastopalosta, joka levisi pienen hakkuuaukean rutikuivassa risukossa rajusti.

Aluetta vaivaavan kuivuuden takia paikalle hälytettiin samantien useita sammutus- ja säiliöyksiköitä Ruotsinpyhtäältä, Loviisasta, Valkosta, Lapinjärveltä sekä Kymenlaakson puolelta Elimäeltä ja Siltakylästä.

Kuninkaankylän hautausmaan naapurissa

Ensimmäisten sammuttajien tullessa paikalle liekit roihusivat Musantien kohdalla valtoimenaan ja tuuli kuljetti kipinöitä ympäriinsä. Paikalle ennätti ensimmäisenä Ruotsinpyhtään palokunta, joka ryhtyi rajaamaan paloa idästä, jossa se oli noin 50 metrin päässä Kuninkaankylän hautausmaan siunauskappelin puuseinästä.

Loviisan pelastuslaitoksen yksikön mukana palopaikalle tullut paloesimies Kenneth Lindholm kertoi, että palon alkuvaiheessa eri suuntiin puhaltaneet tuulenpuuskat levittivät paloa moneen suuntaan. Paikalle saatiin nopeasti riittävästi palokuntia ja sammutusvettä, ja palon leviäminen saatiin parissa tunnissa rajattua vain noin 150 metrin päähän Musantiestä. Kuivaan maastoon ruiskutettiin tonneittain sammutusvettä uudelleen syttymisen välttämiseksi.

– Loviisan alueen yksiköt tekivät hyvää työtä, kun saivat nopeasti katkaistua palorintaman etenemisen ja rajoitettua palon leviämisen, kertoi päivystävä palomestari Santeri Pohjalainen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta.

Paikalle hälytettiin myös Rajavartiolaitoksen helikopteri, joka aluksi lähestyi aluetta, mutta kääntyi jo takaisin, kunnes palasi kuitenkin paloalueen ylle. Sammutustehtävään se ei kuitenkaan osallistunut. Samaan aikaan lähialueelta oli tullut tieto metsään kadonneesta marjastajasta, jota kopteri etsi ilmasta jonkin aikaan kunnes kävi ilmi, että kadonneeksi epäilty löytyikin lähistöltä hyväkuntoisena. Varsinaista etsintää ei ehditty käynnistää.

Tukkipinon sammutus ja raivaaminen kestävät pitkään

Paloalueen laajuus oli noin hehtaari. Paloalueen itäreunalla liekkien saaliiksi jäi myös romuttamiskunnossa ollut henkilöauto. Vaikka varsinainen maastopalo saatiin noin 5 tunnissa rajattua ja pääosin sammutettua, oli paloalueen laidalla kuitenkin syttynyt palamaan suurehko tukkikasa, jonka palamisesta syntynyt noin 4 x 3 metrin laajuisen hehkuvan hiilloksen työllistää palokuntia vielä pitkälle perjantai-iltaan.

Palon syttymissyy on toistaiseksi vielä epäselvä.

– Syy ei ole vielä selvillä. Uskon, että se on ollut ihmisen aiheutama, kun on alkanut ilmeisesti aivan tien vierustalta, totesi Santeri Pohjalainen.

Katso videokooste livelähetyksestä.

Katso alla LSTV:n täysmittainen livetallenne maastopalosta.

Paloaluetta kasteltiin metsäautotielle ajetun Valkon VPK:n sammutusauton vesitykillä, jolle säiliöautot toivat vesitäydennystä. Kuva: Arto Henriksson.