Harjurinteen uuden osan rakennusvaiheita selvitetään

Harjurinteen koulu. koulukeskuksen rakenteita ja ilmanvaihtoa tutkitaan ja oppilaiden sekä henkilökunnan oireilua seurataan. Kuva Arto Henriksson
Harjurinteen koulukeskuksen rakenteita ja ilmanvaihtoa tutkitaan parhaillaan ja tulosten odotetaan valmistuvan marraskuun loppuun mennessä.

LOVIISA Osalla Loviisan keskustassa sijaitsevan Harjurinteen koulukeskuksen henkilökunnalla ja oppilailla esiintyy oireita jotka saattavat viitata sisäilmaongelmiin.

Loviisan kaupungin toimesta vuonna 2014 valmistunutta rakennuksen osaa tutkii Wise Group Oy. Loviisan kaupungin tilapäällikkö Antti Kinnusen mukaan tähän mennessä on selvinnyt muun muassa, että koulun uuden osan sisäilma on hyvin kuivaa ja ilmanvaihto mahdollisesti liiankin tehokas. Kokonaisuutena ilmanvaihto toimii ja ilmanvaihtokanavat ovat puhtaita.

Rakennusvaiheita käydään läpi

Myös uudemman osan rakennusvaiheita käydään läpi pääurakoitsija Skanskan sekä rakennusvaiheen valvojien kanssa. Antti Kinnunen kertoo että Loviisan kaupungin omien, jo aiemmin tehtyjen tutkimusten mukaan rakennuksen seinien eristeisiin ei jäänyt kosteutta asennusvaiheessa.

Harjurinteen koulukeskuksen vanhemmassa osassa sijaitsevista opiskeluhuollon tiloista otettiin syyskuussa pintanäytteitä. Näytteissä on alustavien tutkimustulosten mukaan havaittu toksisuutta. Lisätietoa näistä tutkimuksista saadaan marraskuun puolessavälissä.

Osa opiskeluhuollon henkilökunnasta on siirtynyt väistötiloihin jo aikaisemmin ja kaupungin koulutuspäällikkö Timo Tenhusen mukaan tilat poistetaan käytöstä kokonaan toistaiseksi.

Oireita seurataan

Oppilaiden huoltajille lähetetyssä Wilma-viestissä kerrotaan, että koulukeskuksen henkilökunnan oireita seurataan ja hoidetaan Loviisan kaupungin työterveyshuollossa. Oireilevia oppilaita kehotetaan kääntymään kouluterveydenhuollon puoleen. Työ- ja kouluterveydenhuollosta saatavan tiedon avulla koulun tilanteesta saadaan mahdollisimman kattava kuva.

Oppilaiden huoltajien on hyvä seurata lasten terveydentilaa. Mahdollisista sisäilmaongelmista voi kieliä flunssan kaltaiset oireet, silmäoireet, huimaus ja pahoinvointi. Pidempään jatkuvat ongelmat voivat johtaa esimerkiksi infektiokierteeseen tai niveloireisiin, todetaan Wilma-viestissä.