Harjurinteen koulun uusi osa tyhjennetään ja korjataan

Kriisikoulu. Harjurinten koulun sisäilmaongelmat ovat kärjistyneet. Kuva: Auli Henriksson
Loviisan kaupunginhallitus päätti 3.4., että Harjurinteen koulun uuden puolen toiminta, eli kaikki oppilaat ja koko henkilökunta, siirretään muihin tiloihin. Liikuntasali ja ruokasali ovat toistaiseksi käytössä.

LOVIISA Noin sata oppilasta on jo siirtynyt Valkon kouluun ja Satamataloon. Uudet toimenpiteet koskevat noin 115 oppilasta.

Ensisijaisesti pyritään löytämään tiloja lähellä koulua. Väistötilojen löytämiseen ja toiminnan siirtämiseen arvioidaan menevän muutamia viikkoja. Koulutoiminnan siirtäminen tehdään oppilaiden ja henkilökunnan terveyden ja työrauhan varmistamiseksi, kunnes koulu on korjattu.

Samalla jatkuvat koulun uuden puolen rakenteiden tutkimukset, joiden tuloksista kaupunki lupaa tiedottaa heti niiden valmistuttua.

Syksyllä parakkeihin

Koulun arvioidaan pysyvän suljettuna enintään syyslukukauden alkuun 2019. Aikataulu varmistuu vasta siinä vaiheessa, kun kaupungilla on kaikki tutkimustulokset ja tieto niiden perusteella tehtävistä korjauksista.

Kaupunki varautuu tässä vaiheessa parakkikoulun järjestämiseen lukuvuodeksi 2018–19. Koulun uusi osa korjataan, ja neuvottelut korjaustöistä ja niiden kustannuksista jatkuvat kaupungin ja urakoitsijan välillä.

Vanhan puolen tutkimukset jatkuvat

Rakennetutkimukset jatkuvat myös koulun niin sanotulla vanhalla puolella, joka on yläasteikäisten oppilaiden ja Loviisan lukion opiskelijoiden käytössä. Tuloksia saadaan huhtikuun aikana, jonka jälkeen päätetään jatkotoimenpiteistä. Myös tästä tiedotetaan raportin valmistuttua. Koulun vanhassa osassa toiminta jatkuu toistaiseksi, kertoo Loviisan kaupunki tiedotteessaan.

”Henkilökunnan jaksaminen on lopussa”

Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion opettajakunnan kaupungille lähettämä vetoomus on karua luettavaa. Oireiden kirjo on laaja, opettajia on väistötiloissa ja sairauslomilla ja jäljelle jäänyt henkilökunta yrittää selvitä.

– Jaksaminen on lopussa, vetoomuksessa todetaan.

Opettajien vetoomuksessa todetaan, että tilanne koulussa on pahentunut radikaalisti tämän lukuvuoden aikana sekä uudella että vanhalla puolella. Työterveyslääkäri on vetoomuksen mukaan määrännyt toistakymmentä työntekijää väistötiloihin, muihin tehtäviin tai sairauslomalle.

Mittausta. Harjurinteen koulun käytävällä on tehty mittauksia. Kuva Auli Henriksson

Vetoomuksessa listataan lääkärin toteamien oireiden kirjoa: sydämen rytmihäiriöitä, nivelkipuja, silmätulehduksia, poskiontelotulehduksia, keuhkokuumetta, kipua hengitettäessä, astmaoireiden pahentumista, erilaisia iho-oireita, jopa pahanlaatuisia ihomuutoksia, selittämättömiä paiseita kehossa, huimausta, neurologisia häiriöitä, pahoinvointia jopa oksentelua, vatsaoireita, voimakkaita päänsärkyjä, uupumista/selittämätöntä väsymystä, virtsatietulehduksia, korvatulehduksia, tinnitusta ja muutoksia veriarvoissa.

– Harjurinteen koulun ja Loviisan lukion tiloissa vielä työskentelevät oirehtivat, ja lyhyempiä sairauspoissaoloja on paljon. Vielä koulussa työskentelevä henkilöstö yrittää selvitä kaoottisesta tilanteesta, mutta jaksaminen on lopussa. Koulurakennus ei ole turvallinen työtila enää kenellekään, vetoomuksessa sanotaan.

”Noidankehä pahenee”

Opettajat toteavat, että päivittäin keskimäärin 20-30 henkilökunnan jäsentä on poissa. Sijaisia ei aina edes löydetä ja saaduista osa on uusia, joita ei ehditä ohjaamaan.

– Tällaisista tilanteista seuraa tietysti yleistä epätietoisuutta, levottomuutta ja oppilaiden ei-toivottua käyttäytymistä. Noidankehä vain pahenee, arvioidaan vetoomuksessa.

Opettajakunta katsoo, että tärkeitä tehtäviä jää hoitamatta ja päivät ovat lähinnä selviytymistä. Tiedotusta ei pidetä avoimena eikä toimivana, eikä kaikkia tavoittavana.

”Oppilaiden oikeusturva ei toteudu”

Koulun keskeisin tarkoitus ei opettajien mielestä tällaisissa oloissa toteudu.

Huolta. Opettajakunta katsoo vetoomuksessaan, ettei opetussuunnitelman toteutumisesta nykyisissä oloissa ole tietoakaan. Arkistokuva Auli Henriksson

– Opetussuunnitelman toteutumisesta ei ole tietoakaan, kun opetus katkeilee vaihtuvien sijaisten yrittäessä opettaa yhä rauhattomammiksi käyviä ryhmiä. Tukitoimien järjestäminen on vaikeaa, jopa mahdotonta. Oppilaiden oikeusturva ei toteudu, ei terveydellisesti eikä pedagogisesti. Tuen eri portaat ja opetussuunnitelma jäävät toteutumatta, vetoomuksessa todetaan.

Huoltajat vaativat yhteisiä väistötiloja

Harjurinteen koulun oppilaiden vanhempien avoin kirje oli myös kaupunginhallituksen käsittelyssä tiistain ylimääräisessä kokouksessa. Huoltajat vaativat kaikille 06 -luokkien oppilaille yhteisiä väistötiloja ensi syksyksi.

Edelleen huoltajat vaativat kaupunkia huolehtimaan siitä, että oppilaiden oikeus laadukkaaseen opetukseen ja opetussuunnitelman tuntikehyksen mukaiseen opetukseen toteutuu kaikissa oppiaineissa pätevien opettajien johdolla.

Huoltajat vaativat myös kaupunkia huolehtimaan sisäilmaongelman suunnitelmallisesta ja riittävästä tiedottamisesta.

-Hyvä tiedottaminen ei ole pelkästään tiedon ja päätösten jakamista, vaan avointa keskustelua asiantuntijoiden ja sisäilmaongelmaan liittyvien henkilöiden välillä sekä yhteisten ratkaisujen hakemista, huoltajat toteavat.