Harjurinteen koululaisille etsitään kuumeisesti lisää evakkotiloja

Satamatalo. Kaupunki neuvottelee tilojen vuokraamisesta Valkon satamatalossa. Kuva Arto Henriksson
Harjurinteen koulusta pyritään siirtämään väistötiloihin lisää oppilaita. Vuokrasopimusneuvottelut satamatalojen tiloista ovat meneillään. Syksyllä oppilaille on tulossa parakkeja koulun läheisyyteen.

LOVIISA, VALKO Useissa alakoululaisten perheissä on viime päivinä kuultu lasten kertomana huhuja Valkoon ”muutosta”. Huoltajille ei viestejä esimerkiksi Wilman kautta mahdollisesta muutosta Valkon satamataloon ole tullut. Huolta on herättänyt niin satamatalon piha-alueen turvallisuus, hiilipöly kuin liikunta- ja käsityötuntien pitomahdollisuus.

Harjurinteen rehtori Laura Tenhunen sanoo, ettei huoltajille ole voitu vielä viestittää mitään, kun ei ole vielä varmaa tietoa.
– Suunnitteluvaiheessa ei voi tiedottaa, kun asiat voivat muuttua nopeasti. Huoltajia tiedotetaan Wilman kautta heti, kun tilat ja aikataulut varmistuvat, hän lupaa.

Väistötiloja on etsitty kuumeisesti eri puolilta. Tilapuoli on käynyt läpi lähialueen kouluja, mutta Valko oli ainoa josta tilaa löytyi ja sinne ovat jo siirtyneet Harjurinteen nelosluokkalaiset. Generalshagens skolassa ei ole tilaa, eikä Tesjoella. Pidemmälle esimerkiksi kyläkouluihin, ei voida lähteä kuljettamaan, koska koulupäivälle tulisi liikaa mittaa.

Oppilaita on nyt oman koulun ja Valkon koulun lisäksi Forumissa ja Almintalossa. Hajasijoittamista eri pisteisiin ei haluttaisi laajentaa, vaan löytää mahdollisimman paljon tilaa kerralla.

Högiksen oppilaita ollut aiemmin

Satamatalossa olisi neljä tilaa, jotka on todettu koulukäyttöön sopiviksi. Satamatalossa on aiemmin ollut väistötiloissa högiksen oppilaita. Jos satamataloon mentäisiin, on ajatus rytmittää koulupäivä niin, että piha-alueella käytäisiin tuntien välillä haukkaamassa happea ja tehtäisiin oppitunneista pidempiä, jolloin ehdittäisiin hyödyntämään Valkon koulun lähiliikuntapaikkaa ja viereistä monitoimitaloa.

Piha-alueesta eristettäisiin lippusiimoilla koulun käyttöön tilaa, samaan tapaan kuin högstadiumin oppilaiden ollessa siellä.

Sitä, mitkä luokat mahdollisesti seuraavaksi siirtyisivät väistötiloihin, ei vielä ole päätetty. Väistötiloihin siirrettäisiin Tenhusen mukaan loogisia kokonaisuuksia.
– Yritämme saada mahdollisimman nopeasti tyhjennettyä mahdollisimman isoja osia koulusta, jotta kuivausta voidaan jatkaa. Yksi solu on nyt kuivatuksen alla, mutta on herännyt huoli siitä, ettei kesä riitä kuivatukseen jos ei saada nyt enemmän tiloja työn alle.

Tiloja, joita on mietitty ovat esimerkiksi entinen Valintatalo, mutta sen sisäilman puhtaudesta ei ole varmuutta, Forumissa ei ole lisää tilaa ja Almintalossa on alkanut nousta huoli sisäilmasta.

Parakkeja tulossa

Parakkeja Harjurinteen koululle on tulossa syksyksi, keväällä niitä ei ehditty saada vuokralle. Tarkoitus on saada parakit sijoitettua mahdollisimman lähelle koulua, mutta suunnitelmat eivät ole vielä valmiit.