Harjurinteen neloset siirtyivät opiskelemaan Valkoon

Pientä jännitystä. Iida Kantola ja Werner Halonen olivat ensimmäistä kertaa Valkon koulussa, vaikka kylä muuten tuttu onkin. Bussikuljetus omalta koululta Valkoon tuntui mukavalta ja Valkon koulussa on joitakin tuttujakin entuudestaan. Kuva Auli Henriksson
Valkon koulun oppilaat katselevat ikkunoista malttamattomina maanantaiaamuna. Tulossa on bussillinen nelosluokkalaisia Harjurinteen koulusta.

VALKO Eskarit mukaan lukien Valkon koulussa on 69 oppilasta. Eilen Harjurinteeltä tuli 43 oppilasta opettajineen ja muine aikuisineen, todennäköisesti koko kevään ajaksi.

Kivaa. Valkon koulun neloset Miia Laaksonen (vas) ja Pilvi Kouvo odottivat innolla uusia oppilaita. Kuva Auli Henriksson

Valkon koulun rehtori Sinikka Carlsson kertoo koulun tietokoneluokasta tulevan kotiluokan 33 nelosluokkalaiselle. 10 oppilaan e-ryhmä saa oman tilan. Onnekas sattuma oli, ettei ruokalassa olevia soittimia oltu ehditty siirtää tietokoneluokkaan kesällä tulevan keittiöremontin alta. Harjurinteeltä on tuotu oppilaille omat pulpetit. Mukana tuli myös niin naulakko kuin laatikoita ja pussukoita täynnä erilaista tavaraa.
– Olemme yrittäneet raivata tilaa, Carlsson sanoo.

Yksi ruokavuoro lisää

Koululle otetaan yksi ruokailuvuoro lisää, ja välituntikelloksi otetaan taas käyttöön perinteinen ”vellikello” manuaalisen soittokellon sijaan, koska lukujärjestykset ovat vähän erilaiset Valkon koululaisilla ja Harjuntaustan ryhmällä.

Hyvät liikuntamahdollisuudet. Valkon koulun rehtori Sinikka Carlsson kertoi koulun ottavan positiivisella mielellä vastaan uudet oppilaat ja opettajat. Kuva Auli Henriksson

– Oppilaat ovat olleet innoissaan ja kiinnostuneita tulijoista. Osalla on ryhmässä jo tuttujakin, Carlsson kertoo.

Vähän surkuhupaisaa on, että muutama vuosi sitten puuhattiin Valkon koulun lakkauttamista ja oppilaiden siirtämistä tulevaan Harjurinteen kouluun.

Valkon koulu on 68 vuotta vanha. Sisäilmaongelmia ei ole Carlssonin tietojen mukaan ole ollut. Hän kertoo olleensa alalla 30 vuotta ja työskennelleensä viidessä koulussa, joista Valkon koulu on ollut ainoa sisäilmaongelmaton.

Latuja ja luistelua

Harjurinteen koululaisille Valkon kouluun tulo on paitsi uusi jännittävä käänne koulutiellä, myös mahdollisuus liikkua koulupäivän aikana monipuolisesti ja helposti.

Valkon koulu tarjoaa etenkin liikunnan puolesta erinomaiset mahdollisuudet. Viereistä monitoimitaloa voidaan käyttää koulupäivän aikana, hiihtoladut lähtevät aivan vierestä, luistella voi koulun pihalla ja lähimetsää hyödynnetään opetuksessa myös.

– Positiivisella mielellä täällä ollaan oltu. Olemme pieni koulu ja voi tämä voi tehdä hyvää puolin ja toisin, Carlsson pohtii.

Valkon koulun väki oli tehnyt uusille tulijoille näyttävän tervetulotoivotuksen joka odotti heitä sisään tullessa.

”Kevään mittainen seikkailu alkaa”

Opettajat Kaisa Honkanen ja Gunilla Björkskog ryhmän muiden aikuisten kanssa kokoontuivat nelosille varattuun luokkaan 43 oppilaan kanssa.

Muuttokuormaa. Harjurinteen koulun opettajat Kaisa Honkanen (vas) ja Gunilla Björkskog kantoivat kaikenlaista tarpeellista Valkon koulun yläkerran luokkaan. Kuva Auli Henriksson

Ahdasta on alkuun, mutta 10 oppilaan e-ryhmä saa oman kotiluokan, ja neloset pitävät tätä luokkaa kotiluokkana josta voidaan hajaantua muihin tiloihin tarpeen mukaan.

– Kevään mittainen seikkailu on alkamassa, Honkanen totesi lapsille.

Hän huomautti, että nyt on myös hyvä mahdollisuus luoda uusia ystävyyssuhteita.

Koulun säännöt Valkossa ovat samat kuin omassa koulussa, mutta joitakin tapoja esimerkiksi ruokailuun liittyen opetellaan. Piha-alueeseen, vessojen sijaintiin ja monitoimitaloon lähdettiin tutustumaan vielä ensimmäisen päivän käynnistyttyä.

Valkoon siirtyvä ryhmä kuljetetaan Harjurinteeltä aamulla ja iltapäivällä takaisin. Neloset ovat syöneet Harjurinteellä jo 10.15, joten iltapäiväksi on saanut olla eväitä mukana. Valkossa ruokailu on kello 11.30, eikä iltapäiväksi tarvita enää eväitä. Opettajat muistuttivat syömään vahvan aamupalan, jotta pärjää puoli kahteentoista.

– Edustatte täällä Harjurinnettä. Kaikkia koulun aikuisia kuunnellaan, tervehditään ja ollaan kohteliaita, niin kuin tiedämme että osaatte, opettajat kannustivat.

Solu kuivatuksessa

Harjurinteen koulun rehtori Laura Tenhunen kertoo nelosten siirtyneen Valkoon, koska koulun se solu, jossa he opiskelevat, on kuivatuksessa ja suljettu.

Hän kiittelee Valkon koulua positiivisesta vastaanotosta ja joustavuudesta ryhmän siirtymiseen sinne. Neloset saavat nyt takaisin opettajat, jotka eivät ole voineet sisäilmaongelmista kärsivässä Harjurinteen koulussa.

Hän pitää mahdollisena, että Harjurinteeltä siirretään vielä muitakin ryhmiä väistötiloihin, sen mukaan miten kuivatukset etenevät. Kaikki opettajat ja oppilaat eivät ole vielä voineet palata Harjurinteen kouluun. Almintalossa on yksi opettaja, lisäksi oppilaille on erilaisia kotiopetusjärjestelmiä käytössä.