Loviisan Sanomien verkkosivujen graafinen ohjeistus 2017

Pikaohjeet

 1. Kopio juttu, poista muotoilut, lisää kappaleiden välit, (shift ja enter antaa pienen välin), Lihavoi paikkakunta ja kirjoita se VERSAALILLA, lihavoi nimet, lisää Sanottua lainaus ja Faktalaatikko
 2. Jutun lopussa: Valitse uutisen pohja eli Template, uutisen pääkategoria ja sivupalkki eli viimeinen pikkulodju ja lovari-sidebar
 3. Oikeassa palkissa: Julkaisu päivämäärä, kategorioista poista Yleinen ja merkkaa oikeat kategoriat
 4. Lisää Artikkelikuva ja mahdolliset muut kuvat jutun sisään.
 5. Tallenna luonnoksena tai julkaise juttu.

Yleiset ohjeet

Tekstiä muokataan joko Graafinen tai Teksti-moodissa. Muutokset yms oikoluku kannattaa aina tehdä sivulla esikatselulla sivulla. Sisäänkirjautuneena näkee yläpalkin jossa Muokkaa artikkelia / Näytä artikkeli napit joiden kautta pääsee sivulle ja takaisin muokkaustilaan. Graafinen moodi on visuaalisempi ja Teksti-moodissa näkee osan html-koodista.

Artikkeliin kirjoitetaan Sanottua -teksti ja faktalaatikon sisältö sekä kuvatekstit yms jotka sitten leikataan omiin paikkoihin. Teksti kopioidaan Graafiseen näkymään ja poistetaan muotoilut. Otsikko leikataan omaan kenttäänsä. Tekstistä poistetaan ylimääräiset välit ja lyödään kappaleenvaihdot. Lyödään entterit kappaleiden alkuun eli kursori laitetaan kappaleen alkuun ja lyödään entter. Sitten valitaan tekstien tyylit eli ensimmäisen kappaleen muodoksi ingressi, kappaleet ja väliotsikot.

Urheilutuloksissa käytetään kursiivia tuloksessa. Paikka lihavoidaan. Otsikot merkataan joko väliotsikko 3 tai väliotsikko 4. Kappaleiden väliin lyödään entterit eli välit niin että kursori laitetaan kappaleen alkuun ja painetaan sitten enter.

Artikkelin tekstityylit

-Pääotsikko
-Ingressi
-PAIKKAKUNTA, lihavoituna, kirjoitetetaan ISOILLA KIRJAIMILLA.
-Kappale
-Lihavointi eli paikkakunta ja nimet
-Kursiivi nappia käytetään urheilutulosten näyttämiseen ja Sanottua otsikossa
Esimerkiksi urheilutulokset merkataan näin:
PELIITAT – TITAANIT 0-3
-Väliotsikot h3 ja h4

Sanottua
Lorem ipsum eli kyseinen sitaatti.
Matti Meikäläinen
Titteli

Muut tekstin korostus tyylit

Sanottua:
Valitaan sanottua -kirjoitus maalaamalla. Otsikko: Sanottua, lainaus eli teksti osa, sanojan nimi ja titteli. Otsikko, lainaus, nimi ja titteli tulee olla eri riveillä eli enterit välissä.

Valitaan ”-nappi eli Lainaus-nappi. Valitaan sanottua -teksti ja painetaan kursiivi-nappia. Valitaan nimi, painetaan lihavointi nappia. Mennään Teksti näkymään ja kirjoitetaan ennen sanojan nimeä <cite> ja loppuun eli tittelin jälkeen </cite>. Eli teksti-moodissa sitaatti näyttää tältä:

<blockquote><em>Sanottua</em>
Lorem ipsum eli kyseinen sitaatti.
<cite><strong>Matti Meikäläinen</strong>
Titteli</cite></blockquote>

Vaihtoehtoisesti voidaan kopioida jo olemassa oleva sitaatti ja muokata se graafisessa näkymässä.

Faktalaatikon tyylit:

Otsikko h5
Järjestämätön lista

Valitaan faktalaatikon otsikko ja valitaan listasta h5. Sitten valitaan faktalaatikon sisältö ja painetaan järjestämätön lista-painiketta. (Yläpalkissa kursiivi-napin vieressä.)

Teksti-moodissa faktalaatikko näyttää tältä:
<h5>Loval</h5>
<ul>
<li>Perustettu vuonna 1960</li>
<li>Valmistaa lämmityskomponentteja ja kokonaisia lämmitysratkaisuja</li>
<li>Työllistää yli 200 henkilöä</li>
<li>Ollut vuodesta 1995 lähtien osa ruotsalaista Nibe Industrier -ryhmää</li>
<li>Lähes 80 prosenttia tuotteista menee vientiin</li>
<li>Päävientimaita Saksa, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia</li>
</ul>

Graafinen-moodissa teksti ei näytä samalta kuin mitä se sivulla näyttää. Muutokset yms oikoluku kannattaa aina tehdä sivulla. Sisäänkirjautuneena näkee yläpalkin jossa Muokkaa artikkelia / Näytä artikkeli napit joiden kautta pääsee sivulle ja takaisin muokkaustilaan.

Loval
 • Perustettu vuonna 1960
 • Valmistaa lämmityskomponentteja ja kokonaisia lämmitysratkaisuja
 • Työllistää yli 200 henkilöä
 • Ollut vuodesta 1995 lähtien osa ruotsalaista Nibe Industrier -ryhmää
 • Lähes 80 prosenttia tuotteista menee vientiin
 • Päävientimaita Saksa, Ruotsi, Sveitsi ja Iso-Britannia

Artikkelien pohjat  eli templates

Artikkeleille täytyy muistaa merkata Post template eli artikkelin pohja. Tässä päätyylit:

Lyhyt otsikko = default tyyli
Pitkä otsikko = Style 2
Pystykuva = Style 1
Iso kuva = Style 4 tai Style 6 tai Style 7
Ei kuvaa ollenkaan eli esim Sähkeet = Style 5
Video pääkuvana = Style 10

Kategoriat. Artikkelille täytyy muistaa myös laittaa pääkategoria eli esim jääkiekko uutisella se on jääkiekko. Sivupalkissa on myös toinen kategoriakohta johon nämä tulee muistaa tägätä.

Sivupalkki tulee muistaa valita, joka Uutisilla on nimeltään lovari ja urheilussa urheilu.

Kuvattomat artikkelit

Kuvattomien juttujen kuva, joka näkyy listauksissa ja kun juttua jaetaan Facebookissa.

Kuvattomiin juttuhin tulee muistaa laittaa artikkelipohjaksi template 5. Kuvattomia juttuja ovat pääsääntöisesti Sähkeet ja Oikaisut, tietenkin myös mikä tahansa juttu voi olla ilman kuvaa.

Sähkeiden eikä oikaisujen listaussivulla ei näy pikkukuvia ollenkaan. Mutta uutislistauksissa pikkukuvat näkyvät. Tämä pikkukuva tulee automaattisesti kun valitaan jutun pohjaksi Style 5.

Kuvien lataaminen

Uutisen pääkuva ladataan aina artikkelikuvana, oikean palstan alhaalta. Kuvia voidaan laittaa myös jutun sisään. Jos juttuun on enemmän kuvia kuin yksi voidaan kuvat ladata joko uutisen sisään tai kuvagalleriana. Jos kuvia esimerkiksi 1-4 voidaan kuvat laittaa uutisen sisään mutta jos kuvia on enemmän kuin 5 ne kannattaa laittaa galleriana. Kuvat kannattaa sijoittaa niin että ne asettuvat nätisti otsikoide ja tekstin yms sanottua laatikoiden kanssa. Esimerkiksi kappaleen loppuun. Kun kuvat laitetaan artikkelin/uutisen sisään ne saadaan rullaamaan galleriana ja lukija menee samalla tekstissä siihen kohtaan mihin kuva viittaa.

Esimerkkikuvat jutuissa:
Woodcity
Taidegraafikko

Kuvien asetukset

Mediapankkiin ladattavien kuvien koko ei saa ylittää korkeudeltaan 1000 pikseliä eli kuvan koko on pienennettävä niin että sen maximi korkeus on noin 1000px. Kuva voi olla pienempi kuin korkeus 1000px.

Kuvien tiedostomuoto tulee olla jpg, gif tai png. Kuvien nimissä ei saa olla ääkkösiä.

Käyttämättömät kuvat kannattaa poistaa. Mediapankissa on toimiva haku, jolla voi hakea jo julkaistua kuvaa.

Kuvaan laitetaan mielellään aina kuvateksti. Kuvateksti voidaan laittaa siinä vaiheessa kun kuva ladataan mediakirjastoon, artikkelikuvaksi tai sitten kun kuva laitetaan sivulle. Kuvaa pääsee myös aina muokkaamaan ja lisäämään sille tietoja.

Useampi kuin yksi kuva, mutta ei galleria. Näyttäasetuksiin laitetaan Modal image: On. Tasaus haluttuun muotoon. Koko joko keskikoko tai suuri. Linkin kohde on Mediatiedosto.

Yksittäiset kuvat upotettuna artikkeliin mutta ei kuvakarusellia. Valitaan Modal image: Off. Linkin kohde: mediatiedosto, niin kuva aukeaa isompana ruudulle. Jos valitaan ja Linkin kohteeksi: Ei mitään niin kuva ei aukea isompana.

Modal image: On Tasaus: Keskelle tai Ei mitään. Koko: Keskikokoinen ja Linkin kohde: Mediatiedosto.

Videot

Video-uutiselle pitää muistaa laittaa videon linkki kohtaan Featured video ja Artikkelimuoto olla Video . Artikkelikuvan tulee olla stillkuva.

Lukijankuvat

Lukijankuvat lisätään Envira Gallerian kautta. Gallerian löytää muokkaustilassa vasemmasta palkista. Lukijan kuvat ovat yksi galleria. Johon lisätään kuvat, joko pudottamalla tai lataamalla tiedostot koneelta. Kuvan tiedot laitetaan Title-kenttään eli kuvateksti ja kuvaaja, jotka näkyy kuvan yhteydessä.

Pilakuvat

Pilakuvat lisätään Artikkeleina. Kuva lisätään artikkelikuvana. Artikkelin pohja on default. Pilakuvien kategoriaksi laitetaan Mielipide ja pilakuvat. Pääkategoria on Pilakuvat. Sivupalkin paikka on harmaa laatikko eli ei sivupalkkia ollenkaan.

Livelähetys, vaaratiedote tai normaalitila

Muokataan etusivulla olevaa ensimmäistä sisältö kohtaa, nimeltä News ticker. Mennään hiiren kanssa palkin päälle ja valitaan vihreästä palkista kynä-kuvake. Tästä avautuu uusi ikkuna johon tehdään muutokset. Ensimmäisenä on General välilehti ja seuraavana Filter-välilehti joihin tehdään seuraavat muutokset:

NORMAALITILA
General-välilehti:

Navigaatio: Auto. Style: Style 2. Limit post number: 5. Extra class: newsticker-white.
Filter-välilehti:
Category filter: Pääuutiset – (id:20)

VAARATIEDOTE
General-välilehti:

Navigaatio: Manual. Style: Style 2. Limit post number: 1. Extra class: newsticker-vaara.
Filter-välilehti:
Category filter: Vaaratiedote – (id:75)

LIVELÄHETYS
General-välilehti:

Navigaatio: Manual. Style: Style 2. Limit post number: 1. Extra class: newsticker.
Filter-välilehti:
Category filter: Livelähetys – (id:19)

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here