Golfyhtiön hallitus vaihtui myrskyisissä merkeissä

Kiista. Erimielisyydet Oy Sea Golf Rönnäs Ab:n talouden linjauksista pisti koko yhtiön hallituksen uusiksi. Kuva: Kari Mattila
Oy Sea Golf Rönnäs Ab:n yhtiökokouksessa vaihtui koko hallitus. Taustalla on näkemysero siitä, miten yhtiön talous tervehdytetään.

RÖNNÄS ”Vallankaappaus”, luonnehtii eräs osakkeenomistaja viikko sitten pidettyä yhtiökokousta.

Yhtiökokouksessa koko hallitus vaihtui. Kokouksessa puheenjohtaja vaihtui, jonka jälkeen vanhan hallituksen muut jäsenet ilmoittivat, etteivät ole käytettävissä uudessa hallituksessa.

Vanhaan hallitukseen kuulunut Jouko Purontakanen kertoo, että hallituksen vaihtumisen taustalla on erimielisyys siitä, miten yhtiön taloutta tervehdytetään.
Rönnäsin golfyhtiö kamppailee samojen ongelmien kanssa kuin Suomen muutkin golfkentät: pelaajat vanhenevat, eikä golfosakkeille ole markkinoita. Golfosakkeesta ei pääse eroon, vaikka sen antaisin pois ilmaiseksi. Hoitovastikkeen maksamisesta ei pääse eroon.

Purontakasen mukaan nyt tehtävänsä jättänyt hallitus olisi halunnut painottaa maksut niin, että vastike olisi ollut halpa, 200 euroa, ja pelimaksu korkea, 475 euroa. Uuden hallituksen voimaan tulleessa mallissa vastike ja pelimaksu ovat samansuuruiset, molemmat 325 euroa.

– Kuten kaikissa tällaisissa yhtiöissä, vanha hallitus yritti tehdä merkittävän uudistuksen, että osakkeiden todellinen arvo nousisi. Tausta-ajatuksena oli, että väki vanhenee. He ovat rahoittaneet rakentamisen osakkeiden ostolla.

Aikoinaan golfosakkeita ostaneet ovat nyt vanhentuneet, eivätkä he välttämättä enää pelaa lainkaan. Silti he ovat joutuneet maksamaan koko hoitovastikkeen.

– Ei ole oikein, että paljon pelaavat maksavat saman summan kuin ne, jotka eivät pelaa lainkaan. Vanhan hallituksen ajatus oli, ettei kukaan pelaa toisten rahoilla.
Purontakasen mukaan toinen ongelma on ollut osakkaiden myymät pelioikeusliput. Osakas myy pelilippuja eli peliaikaa omaan lukuunsa. Seurauksena on, että syntyy rinnakkaiset markkinat, jotka kilpailevat golfyhtiön kanssa.

Vanha hallitus pyrki tasapainottamaan taloutta lunastamalla viime vuonna 50 osaketta yhden euron kappalehintaan. Tavoitteena oli siivota markkinoilta pois vanhat peliliput, jonka jälkeen yhtiö vuokraisi pelioikeuksia kunnon hinnalla.

– Nyt osakkaat kilpailevat yhtiön kanssa.

Kiista kärjistyi

Vuosi sitten hallitukseen valittiin Tom Blomberg, Timo Pekkarinen, Jouko Purontakanen, Greger Salomaa, Jarmo Turtiainen ja Patrick Wackström. Turtiainen toimi puheenjohtajana.
Tämän vuoden yhtiökokous pidettiin ystävänpäivänä 14. helmikuuta. Vanhan hallituksen puheenjohtaja Turtiainen syrjäytettiin, eivätkä muut hallituksen jäsenet sen jälkeen halunneet olla käytettävissä uuteen hallitukseen.

Erään osakkeenomistajan mukaan uusi hallitus syrjäytettiin siten, että eräs yhtiökokoukseen osallistunut osakkeenomistaja kokosi ison määrän valtakirjoja muilta osakkeenomistajilta tarkoituksenaan vaihtaa puheenjohtaja Turtiainen. Koko vanhan hallituksen kieltäytyminen jatkamasta tuli sitten yllätyksenä.

Purontakasen mukaan vanha hallitus olisi halunnut jatkaa talouden tervehdyttämistä vielä vuoden. Viime vuosi oli alijäämäinen osakeostojen takia, mutta muuten yhtiön talous on Purontakasen mukaan kunnossa.

Toinen syy alijäämään on Purontakasen mukaan lyhyeksi jäänyt kausi.
Hänen mukaansa tärkeät perusinvestoinnit, kuten uusi väylä ja klubitalon laajennus, on tehty.

Hän jatkaa, että kuten usein vastaavanlaisissa tilanteissa tapahtuu, erimielisyydet kärjistyvät henkilökiistoiksi.

– Tuloksena oli kiista ja syyttely.

Ei kommenttia

Viikko sitten valitun hallituksen puheenjohtajaksi tuli Bror-Erik Mattsson. Hän on toiminut yhtiön hallituksen puheenjohtajana aiemminkin. Muut hallituksen jäsenet ovat Anja Jokinen, Eino Korhonen, John Lönnqvist, Patrik Martas ja Aki Virkki.

Mattsson ei halua mitenkään kommentoida yhtiökokouksen tapahtumia.

– Ei mitään kummempaa. Samoilla linjoilla mennään. Ei mitään kommentoitavaa.

Sea Golf Rönnäsin toimitusjohtaja Kari Mattila sanoo, että kiistan taustalla ovat enemmän henkilöasiat kuin yhtiön talous.

– Jo viime vuonna yhtiöjärjestystä muutettiin niin, että pelioikeusmaksu jaettiin kahteen osaan. Uuden hallituksen päättämä kokonaismaksu on 50 euroa alhaisempi.
Yhtiössä on 1 000 osaketta ja 700 osakasta.

– Sea Golf Rönnäs kuuluu Suomessa siihen 10 prosenttiin, jonka talous on vahvin. Meillä on velaton yhtiö omalla maalla.

– Viime vuoden alijäämä oli vajaat 40 000 euroa, mutta edellisvuoden voitto oli noin 70 000 euroa, hän huomauttaa.

Peliliput eivät hänen mukaansa ole olleet viime vuosina mikään iso ongelma yhtiölle.
Ei tullut kansanlajia

Kymmenen vuotta sitten ”kansangolfia” mainostettiin loistobisneksenä.

Vielä jokin vuosi sitten golfista yritettiin tehdä kansanlajia. Tavoite ei toteutunut. Sen sijaan golfosakkeista on nykyisin suurin piirtein mahdotonta päästä eroon.
Jotkut golfosakkeiden omistajista ovat myyneet osakkeensa tahoille, joilta on hyvin vaikea periä vastikemaksuja. Pakolliset maksut ovat ulosoton alaisia.

Golfosaketta ei kannata myöskään periä. Koska osakkeet eivät käy kaupaksi, pakolliset maksut jäävät perillisten kontolle.

Yhtiökokous 14.2.
  • Klubitalolla Rönnäsissä edustettuna kokouksessa oli 174 osaketta.
  • Yhtiökokouksen päättämät vastikkeet ovat tänä vuonna seuraavat: Hoitovastike 325e (jokainen osakas maksaa). Pelikausimaksu 325e (osakkeen pelioikeutta käyttävät maksavat).
  • Käyttö = Nimetty pelioikeus / toiselle vuokrattu / kertapelioikeudet.
  • Normaalisti pelioikeudellaan pelaavan maksu on siis 650e (650e kaudella 2016).

KOMMENTOI

Please enter your comment!
Please enter your name here