Entiseen sähkötarviketehtaasen hyönteiskasvattamo

Entinen sähkötehdas. Tehtaan tuotanto alkaa suunnitelman mukaan keväällä 2018. Kuva NIE
Euroopan suurin elintarvikehyönteisiä kasvattava tehdas perustetaan Loviisaan. Taustalla on suomalainen Nordic Insect Economy Oy, joka toimittaa tuotantolaitteet ja vastaa hyönteisten jakelusta elintarviketeollisuudelle. Yhtiö tiedotti asiasta tiistaiaamuna.

STRÖMFORSIN RUUKKI Euroopan suurin yksittäinen elintarvikehyönteisiä kasvattava tehdas perustetaan Strömforsin yrityspuistoon vanhaan Schneider Electric –yhtiön tehtaaseen Loviisaan.

– Investointipäätös hankkeesta on tehty ja viimeisiä yksityiskohtia asennusten aikataulusta ja kokoonpanon sisällöstä viimeistellään, sanoo hyönteistehtaan perustava Vesa-Matti Marjamäki.

Mietintää. Strömforsin tilojen tarkistamista. Vasemmalla Aleksi Uusitalo, keskellä Vesa- Matti Marjamäki, oikealla Sami Vekkeli. Kuva NIE

Tehtaan tuotantokapasiteetti on ensimmäisessä vaiheessa kymmeniä tonneja hyönteisiä vuodessa. Tehtaan tuotantolaitteiston toimittaa suomalainen Nordic Insect Economy Oy (NIE). Tuotantolaitteiston toimittamisen lisäksi NIE ostaa, jatkojalostaa ja jakelee hyönteiset elintarviketeollisuudelle.

Nopea eteneminen

– Projekti on edennyt nopealla aikataululla Maa- ja metsätalousministeriön sekä Eviran päättämien edistysten myötä. Hienoa nähdä, että pääsemme Suomessa edelläkävijöiksi heti trendin alkusoitoissa. Tavoitteenamme on olla yhteistyökumppaniemme kanssa Euroopan suurin kasvatusteknologian toimittaja sekä elintarvikehyönteisiä tuottava verkosto, sanoo Nordic Insect Economy Oy:n toimitusjohtaja Sami Vekkeli.

Tehtaan tuotanto alkaa suunnitelman mukaan keväällä 2018. Tuotantoa on tarkoitus kasvattaa vaiheittain, mutta jo ensimmäisessä vaiheessa tuotanto on kymmeniä tonneja vuodessa.

20 henkilölle töitä

– Ensimmäisessä vaiheessa tehdas on noin 200 kertaa suurempi, mitä tällä hetkellä Suomeen on asennettu. Tavoitteena on laajentaa tuotantoa vuoden 2018 aikana siten, että kokoluokka on satoja tonneja vuositasolla. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, loppuvuodesta 2018 tehdas työllistää noin 20 henkilöä. Jaamme NIE:n kanssa yhteisen tavoitteen ja teemme hartiavoimin töitä oman kasvamisemme eteen, maalailee Marjamäki.

Strömforsin yrityspuiston pääsisäänkäynnillä. Vasemmalla Vesa-Matti Marjamäki, oikealla Sami Vekkeli. Kuva NIE

NIE on 2014 perustettu suomalainen hyönteisteknologian kehitykseen sekä hyönteisraaka-aineen jatkojalostukseen keskittyvä yritys. Yrityksellä on Suomen lisäksi toimintaa kansainvälisesti mm. Aasiassa. Yrityksen toimitusjohtaja on Sami Vekkeli.

Vesa-Matti Marjamäki on kouvolalainen maanviljelijä ja yrittäjä. Perustettavassa hyönteisiä tuottavassa yrityksessä on mukana myös Strömforsin yrityspuiston omistava Uusitalon perhe.