Ensimmäiset Lapinjärvitalot valmistuvat tänä vuonna

Lapinjärven kunta on kehittänyt ikääntyneiden asumiseen oman talotyypin ja aikoo rakennuttaa ensimmäiset neljä taloa vuoden 2018 aikana.

LAPINJÄRVI Talotyypin ideasuunnitelmat syntyivät vuoden 2017 aikana yhteistyössä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) ja Aalto-yliopiston Sotera-instituutin sekä Arkkitehtuurin laitoksen kanssa.

Rakentajakumppaniksi valikoitui keväällä kouvolalainen yritys Elementit-E, jonka kanssa suunnitelmia kehitellään eteenpäin. Hankkeessa ovat olleet tai ovat mukana myös Työterveyslaitos, Muistiliitto ja Lapinjärven vuokrataloyhtiö Labyrintti.
Lapinjärvitalon ohessa Lapinjärven kirkonkylästä kehitetään muistiystävällistä taajamaa Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa kärkihankkeessa, joka jatkuu marraskuun 2018 loppuun.

Lapinjärvitalo on pieni, alle 50 neliömetrin, käytännössä kenelle tahansa soveltuva puinen talo, joka suunnitellaan ennen kaikkea kodiksi. Suunnittelussa valmistaudutaan siihen, että asukas voi asua talossa elämänsä loppuun asti.

– Ajatuksena on, että taloon muutetaan jo siinä vaiheessa, kun apuvälineille ei ole vielä tarvetta ja koti mukautuu asukkaan tarpeisiin ajan myötä, kehitystyössä mukana oleva Lapinjärven aluearkkitehti Johanna Hyrkäs kertoo.