Ensihoitoasemahanke etenee Vanhassakylässä

Tänne. Ensihoitoasema sijoittuu ilmakuvaan väritetylle alueelle. Tontille rakennetaan myös liityntäparkki työmatkaliikennettä varten. Kuva Google Maps
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella uusia 200 neliön tiloja odotetaan jo. Koskenkylässä sijaitsevat nykyiset tilat ovat epäkäytännölliset.

VANHAKYLÄ Uuden ensihoitoaseman rakentamishanke Vanhaankylään otti askeleen tiistaina, kun Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta sitoutui vuokraamaan ensihoitoaseman käyttöönsä Loviisan kaupungilta.

Lopullisen hankintasopimuksen tekeminen ja urakkasopimuksen allekirjoittaminen vaatii rakennushankkeen hyväksymistä Loviisan teknisessä lautakunnassa.
– Toivoisimme, että rakennus on valmiina tämän vuoden aikana, vs. pelastusjohtaja Peter Johansson sanoo.

Työn alla oleva ensihoitoasema sijoittuu Heskerintien varressa sijaitsevan rekkaparkin ja lämpökeskuksen välissä olevalle tyhjälle tontille.
Uutta tilaa tulee 200 neliötä. Tallipaikkoja on kahdelle ambulanssille ja tiloihin tulee asianmukaiset sosiaalitilat henkilöstölle. Hintalappu on noin 400 000 euroa.

Nopea rakentaa

Uuden ensihoitoaseman suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvistä asioista vastaa Loviisan kaupunki.
Loviisan kaupungin kehittämisjohtaja Sten Frondén kertoo, että investointi toteutetaan ns. elinkaarimallilla.
Hanke etenee heti, kun sopimus tontin vuokraamisesta on tehty Varuboden-Oslan kanssa.

Frondénin mukaan Varuboden – Oslan piti tehdä päätös vuokrauksesta tiistaina kuluvalla viikolla. Hän ei ole kuitenkaan vielä saanut tietoa siitä.
– Kun meillä on käyttöoikeus tonttiin, niin voimme hakea rakennuslupaa ja sen jälkeen asia siirtyy tekniselle keskukselle.

Tekninen johtaja Ulf Blomberg sanoo, että tavoitteena on rakentaa asema valmiiksi kuluvan vuoden aikana.
Pelastuslaitoksella on tarvetta uusille tiloille, sillä Koskenkylän asemapaikalla on siirrytty ympärivuorokautiseen valmiuteen vuoden alusta.
Ensihoitoaseman sijoittamisessa on huomioitu myös sijainti päätieverkostoon nähden.

Avunsaanti nopeutuu

Uuden ensihoitoaseman on arvioitu nopeuttavan avunsaantia Loviisassa, Lapinjärvellä ja Porvoon itäosissa useilla minuuteilla.
– Ambulanssin aika Vanhastakylästä Lapinjärvelle vähenee vähintään viisi minuuttia, jos verrataan ajoaikaa Loviisasta Lapinjärvelle, ja se on merkittävä aika hätätilapotilaalle, ensihoitopäällikkö Jorma Kuikka totesi Loviisan Sanomille lokakuussa.

Uusi asema vähentää myös ambulanssien siirtoajoja Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen Porvoon toimipaikasta Loviisaan.

Hyötyä tulee myös työmatkaliikenteeseen, sillä ensihoitoaseman kanssa samalle tontille on suunnitteilla myös ns. liityntäparkki.
– Vuokraamme hieman suuremman alueen, jotta se mahtuu myös sinne, kehittämisjohtaja Sten Frondén sanoo.