Eltete Oy:n pääkonttori ehdolla koulun väistötiloiksi

Kolmesta vaihtoehdosta väistötiloiksi ykkösvaihtoehto on Eltete Oy:n toimitila vanhall teollisuusalueella. Kuva: Marita Itävuori
Kaupunginhallitus käsittelee määräaikaisen vuokrasopimuksen solmimista ensi maanantaina.

LOVIISA Eltete Oy:n toimitiloja Varastokuja 5:ssä Loviisan vanhalla teollisuusalueella esitetään Harjurinteen koulun väistötiloiksi.

Väistötiloja on kartoitettu ja niistä valikoitui vaihtoehdoiksi kolme: Varastokuja 5, koulun pihalle sijoitettavat parakit yhdessä tasossa, sekä Valkon koulu ja Satamatalo, sekä kolmantena vaihtoehtona koulun pihalle kahdessa tasossa sijoitettavat parakit.

Kahden ensimmäisen väistötilajärjestelyn kustannusten arvioidaan olevan suurin piirtein samansuuruiset. Kun mukaan otetaan ruokahuollon, siivouksen, kuljetusten ja henkilöstömenojen vaikutukset, Varastokuja 5 arvioidaan olevan todennäköisesti halvin vaihtoehto.

Väistötilat on tarkoitus vuokrata 12 kuukauden ajaksi. Sen aikana tehdään korjaukset Harjurinteen koulun uudessa osassa.

Mikäli kaupunginhallitus päättää ehdotuksen mukaisesti hyväksyä väistötiloiksi Varastokuja 5:n toimitilat, ne tyhjennetään tämän kuukauden aikana ja vaadittavat korjaustyöt tehdään kesän aikana. Koulutyö alkaisi väistötiloissa ensi elokuussa.

Kahdessa muussa vaihtoehdossa järjestettäisiin tarjouskilpailu ja parakkien toimittaja valittaisiin tämän kuukauden aikana. Parakkien asennus tehtäisiin elokuussa ja koulutyö alkaisi väistötiloissa syyskuussa.

230 koululaista

Sivistysjohtaja Thomas Grönholmin mukaan käytännössä Elteten tiloihin siirtyisi koko Harjurinteen koulun uusi puoli, eli kaikki alakoululaiset, mikäli kaupunginhallitus päätyy hyväksymään esitetyn vaihtoehdon.

– Se tarkoittaa noin 230 oppilasta ja 20 opetustilaa.

Eltete-vaihtoehto edellyttää jonkin verran koulukuljetusten säätämistä. Koulubussit pysähtyisivät Lidlin kohdalla.

Kahdessa muussa vaihtoehdossa kyseessä olisi parakkiratkaisu. Grönholmin mukaan parakkihankinta pitää kilpailuttaa, sillä suorahankinta olisi mahdollinen vain siinä tapauksessa, että terveysviranomaiset olisivat määränneet Harjurinteen tilat käyttökieltoon.

Huolta huhuista

Kahden alakoululaisen ja yhden yläkoululaisen äiti Anne-Mari Ahoste on hyvin huolissaan väistötilaratkaisusta, mikäli lapset siirretään Elteten tiloihin.

– Sen perusteella, millaisia huhuja olen kuullut kyseisestä kiinteistöstä, harkitsen vakavasti kahden nuorimmaisen lapseni ottamista pois koulusta.

Ahoste pelkää, että ongelman hoidossa mennään ojasta allikkoon, mikäli väistötilaksi valikoituu teollisuusalueen konttorirakennus, jossa osa työntekijöistä on saanut huhujen mukaan oireita sisäilmasta.

– Pahin pelkoni on, että väistötiloissa on sisäilmaongelmaa ja lapset ovat jo nyt valmiiksi altistuneet.

Ahosten kolmesta pojasta pahin tilanne on tällä hetkellä ykkös- ja viidesluokkalaisella. Seitsemäsluokkalaisen oireilu väheni, kun hän siirtyi alakoulun 6. luokalta yläkoulun 7. luokalle ja samalla uudelta puolelta vanhalle puolelle. Viidesluokkalainen aloitti tänään perjantaina väistötiloissa lukion puolella.

Ahosten lapset ovat oireilleen monella tavalla. On ollut päänsärkyä, nenäverenvuotoa, hengenahdistusta, nuhaa, oksentelua, ripulointia, pyörtyilyä.

– Odotan todella, että lapsilta aletaan ottaa verikokeita.
Tähän mennessä syytä oireiluun ei ole löytynyt.

Uutinen täydentyy

Lisätty sivistysjohtaja Thomas Grönholmin ja kolmen koululaisen äidin Anne-Mari Ahosten haastattelut pe klo 11.57.

Tarkennus Ahosten viides- ja seitsemäsluokkalaisen tilanteeseen pe klo 12.35.