Elina Soraisen keramiikkaa esille Teheranissa

Näyttelyyn. Elina Soraisen keramiikka-astiat ovat käytössä Suomen Teheranin suurlähetystössä. Kuva: Shahriar Khonsari
Näyttelyyn tulee myös kaakkoisiranilaisen Kalpurkan kylän naisten perinteistä keramiikkaa, jonka säilyttämisessä Soraisella oli ratkaiseva rooli.

TEHERAN / LOVIISA Näyttelyyn lainataan Elina Soraisen keramiikkaa Suomen Teheranin suurlähetystöstä, Shahriar Khonsari kertoo.

Khonsari toimii näyttelyn kuraattorina. Näyttelyssä esitellään myös Kalpurkan kylän keramiikkaa, jonka juuret ulottuvat tuhansien vuosien päähän.

Khonsari kertoo, että näyttelyä tukevat Suomen Iranin suurlähettiläs puolisoineen.

– He löysivät Elina Soraisen Kalpurkan kylän keramiikkaa käsittelevän kirjan ja he esittelevät kirjan näyttelyn avajaisissa.

– Suurlähetystön kokki valmistaa avajaisiin suomalaista ruokaa, hän lisää.

– Kyseessä on pieni näyttely, joka tehdään vapaaehtoisvoimin. Näyttelyn kokoaja, kuraattori Shahriar Khonsari tunsi Elina Soraisen henkilökohtaisesti ja on asialle hyvin omistautunut, Suomen Teheranin suurlähettiläs Keijo Norvanto sanoo.

– Osallistun avajaisiin, jossa tarjoamme suomalaista ruokaa ja käytämme tilaisuutta luonnollisesti muutenkin hyödyksi maakuvatyössä, Norvanto kertoo.

Näyttely avautuu Nazargaah-galleriassa, joka sijaitsee Teheranin keskustassa. Avajaiset järjestetään 5. toukokuuta. Galleria on antanut tilan käyttöön kustannuksitta.
Väitöskirja keramiikasta

Keraamikko Elina Sorainen kuoli viime syksynä, 27. syyskuuta kotonaan Pernajassa.
Sorainen asui seitsemän vuotta Iranissa 1970-luvulla. Siellä hän sai ajatuksen tukea kaakkoisiranilaisen Kalpurkan kylän naisia säilyttämään perinteisen, tuhansia vuosia vanhan keramiikkataitonsa tilanteessa, jossa muovi- ja alumiiniastiat olivat syrjäyttämässä saviastiat.

Soraisen aloitteesta Iranin kulttuuriviranomaiset alkoivat tukea perinteen säilyttämistä. Sorainen teki aiheesta myös väitöskirjan Aalto, ketju ja taatelitarha.

Edustuskäytössä

Perinteen säilyttäminen onnistui ja aiemmin halveksituista saviesineistä on tullut haluttua tavaraa.

– Tarkoituksemme on laittaa näyttelyyn esille Kalpurkan kylän ainutlaatuista keramiikkaa, jonka valmistustekniikan pelastamisessa jälkipolville Elina Soraisella oli ratkaiseva rooli, Norvanto vahvistaa.

– Näyttelyyn tulee Soraisen käyttökeramiikkaa eli kahvi- ja tarjoiluastiastoja, joita meillä on virka-asunnossa ja suurlähetystössä edustuskäytössä.

Norvanto on ollut Teheranin suurlähettiläänä vähän yli puoli vuotta. Hän arvelee, että Soraisen keramiikka päätyi lähetystöön hänen edeltäjiensä aikana.

– Todennäköisesti kyse on edeltäjieni tekemistä viisaista ja kaukonäköisistä hankinnoista.

Lähetystössä työskentelevä Farshid Bayat on kuvannut Soraisen merkitystä ja työtä seuraavasti:

”Elina Sorainen teki loistavan työn auttaessaan yli 7000 vuotta vanhan Kalpurkan keramiikkaperinteen pelastamisessa Iranissa jopa Iranin ja Irakin välisen sodan aikana.”

Kylän keramiikka tuli maailmalla tunnetuksi juuri Soraisen työn ansiosta. ”Edesmennyt tohtori Sorainen ei ehkä ole laajasti tunnettu tavallisten iranilaisten keskuudessa, mutta hänen panoksensa on hyvin tunnettu taiteilijoiden, ennen erityisesti keramiikkataiteilijoiden keskuudessa.”

(Toim. huom. Iranilaiskylästä käytetään myös kirjoitusasuja Kalpourkan ja Kalpurgan)