Eija ja Markku Keckman joutuivat pahaan moottoripyöräonnettomuuteen puolalaisella moottoritiellä viisi vuotta sitten. ”En olisi puolitoista vuotta sitten voinut kuvitella, että olisin kiitollinen onnettomuudesta”, Eija Keckman sanoo nyt.

AHVENKOSKI Eija´s Gardenin pihassa tuntuu helteestä huolimatta viileältä. Vesi solisee suihkulähteessä. Ääni on rauhoittava.

Puutarhan avaamisesta tulee kuluneeksi jo kymmenen vuotta. Tässä kuussa myös Eija

Keckmanin puutarhasuunnittelun Pihalla Oy -yritys viettää merkkivuotta, sillä sen perustamisesta on kulunut 20 vuotta.

Keckman osti louhikkoisen alueen ja myöhemmin hän hankki lisää maata niin, että nyt alue on puolentoista hehtaarin suuruinen.
– Saan kivestä voimaa, hän huomauttaa.

Louhikkoisen sekametsän raivaaminen puutarhaksi ei ollut kuitenkaan mikään pikkujuttu.
– Se on ollut taloudellinen, fyysinen ja henkinen ponnistus. Hyppy tuntemattomaan.

Täytesoraa ajettiin tontille kasettikuorma-autolla kaksi viikkoa putkeen. Haasteellisin oli karppilammen tekeminen.
– Olin päättänyt, että yhtään kiveä ei viedä pois eikä räjäytetä.

Keckman on puutarha-alan ammattilainen. Hän tekee muun muassa puutarhasuunnitelmia ja hän on erikoistunut englantilaistyyppisiin puutarhoihin. Niinpä puutarhan suunnittelu ahvenkoskelaiseen kiviseen metsään ei ollut hänen mukaansa suunnittelun kannalta vaikeaa.

Avajaisia vietettiin kesäkuun puolivälissä 2008.

Nyt laaja puutarha on keidas, jossa mutkittelevat siistit polut. Ympäristö on rauhoittava, hieman satumainen.Poluilla kulkiessa sielu lepää. Kaikki aistit saavat käyttöä.

Keckman on puutarhaohjelmien pioneeri. Parhaimmillaan hänen Pioni-ohjelmallaan oli lähes 559 000 katsojaa. Lifestyle-ohjelma kuului MTV3:n ohjelmistoon 2000-luvun alkupuolella.
Keckman on kirjoittanut myös kirjoja. Englantilainen puutarha -kirjassa hän esittelee 15 englantilaista puutarhaa. Kirja täydentyi Eija´s Gardenin esittelyllä. Sen jälkeen syntyivät Pienessä puutarhassa ja Elämyspuutarha -kirjat.

Tekeillä uusi kirja

Nyt Keckman kirjoittaa neljättä kirjaansa, jonka työnimenä on Puutarhaterapiaa kotipuutarhureille.

– Kaikki kirjani ovat olleet kuin omia lapsia, mutta tässä neljännessä on jotain erityistä.
WSOY:n kustantama tietokirja ilmestyy ensi keväänä.

Kirja käsittelee puutarhaterapiaa.
– Nykyään puhutaan paljon siitä, että ihmiset voivat huonosti. On kysyntää sille, että ihmiset opetetaan uudelleen löytämään luonto ja luonnon terapeuttiset vaikutukset.

Puutarhoja on jo kauan käytetty terapian apuna. Keckmanin mukaan USA:ssa, Ruotsissa ja Saksassa puutarhaterapia on arvostettu hoitomuoto yhä.
– Suomessa tähän asiaan ollaan vasta heräämässä.

Kirjaa varten Keckmanit tutustuivat tänä kesänä parin viikon ajan erilaisiin terapia- ja aistipuutarhoihin eri puolilla Eurooppaa.

Puutarhaterapiassa huomioidaan kaikki aistit. Niiden elementit tulisi löytyä jokaisesta puutarhasta: näkö-, kuulo- ja hajuaistin lisäksi puutarhassa voi käyttää tasapaino- ja tuntoaistia.

Tekeillä oleva kirja on Keckmanille erityisen tärkeä siksi, että hän menetti vakavassa moottoripyöräonnettomuudessa myös kykynsä kirjoittaa.

– Aivovaurio vahingoitti työmuistia. Luovuus ja kirjoittaminen kärsivät. Ainoa, joka ei vahingoittunut, oli kyky suunnitella. Vain siitä pystyin enää pitämään kiinni.

Vakava onnettomuus

Keckmanit olivat viisi vuotta sitten paluumatkalla Kroatiasta Suomeen, kun moottoripyörän eturengas tyhjeni Varsovaan johtavalla moottoritiellä.

– Luulin ensin, että Markku oli saanut jonkinlaisen kohtauksen.

Moottoripyörä ajautui kovassa vauhdissa tien oikeasta laidasta kaistojen väliselle viheralueelle ja pyörähti keulan kautta ympäri.
– Markun olkapää ”räjähti”.

Eija Keckman sai iskun päähänsä ja hänen toinen nilkkansa jäi puristuksiin 400-kiloisen moottoripyörän pakoputken alle. Myöhemmin kävi ilmi, että Eijan jalan oli säästänyt murskautumiselta aviomiehen lahjaksi ostamat Daytona-saappaat. Moottoripyörän painoa lepäsi saappaan metallivahvikkeen päällä.

– Saappaat olivat kalliit ja olin torunut Markkua hankinnasta. Nykyisin katson kauhulla, kun nuorilla mopoilijoilla saattaa olla jalassa vaikkapa varvastossut.

– On suuri ihme, että olemme hengissä.
Onnettomuuspaikalta Keckmanit kiidätettiin eri sairaaloihin. Suurena apuna oli onnettomuuden nähnyt puolalaismies, jonka työskenteli Varsovan lennonjohdossa.

– Hän puhui hyvää englantia. Puolassa sairaalapotilas ei saa edes vesilasillista, jos sukulaisia tai ystäviä ei ole.

Molempien toipuminen on kuitenkin vienyt aikaa. Moottoripyöräily on pitänyt jättää, sillä Markku Keckman ei pysty enää pyörää käsittelemään. Olkapäässä on tekonivel, eikä hän saa nostaa viittä kiloa raskaampia esineitä. Eija Keckmanille jäi niskaan elinikäinen vamma.

Fyysisesti raskaat puutarhatyöt on pitänyt jättää.

– Kärsin posttraumaattisesta stressireaktiosta. Se herätti, kun tyttäreni Beatrice tunnisti sen toteamalla, että äiti, tuntuu kurjalta nähdä, että olet uhriutunut.

Kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen tehdyissä neurologisissa testeissä kävi ilmi, että Eijan aivot olivat korjanneet itse itseään.
– Jotain pientä on jäänyt.

Hermosäryt ja tinnitus toisessa korvassa pysyvät aisoissa lääkkeillä.

Avoautossa vapauden tuntu

Nyt Eija Keckman kuvailee vakavaa onnettomuutta asiaksi, josta seurasi paljon hyvää.

– Vielä puolitoista vuotta sitten en olisi voinut kuvitellakaan, että olisin kiitollinen siitä, että olimme siinä onnettomuudessa. Mutta ilman onnettomuutta olisin jatkanut menemistä sata lasissa ja sairastunut todennäköisesti burn outiin, olisin polttanut itseni loppuun.

– Viime kesänä katsoin ensimmäistä kertaa tätä puutarhaa uusin silmin. Istuin lammen penkillä ja ajattelin, että tämän olen luonut, saan tämän pitää ja olla täällä.

– Ilman onnettomuutta minulla ei olisi ollut ”aikaa” opiskella puutarhaterapeutiksi. Onnettomuus oli pysäytys. Se oli tarpeeksi iso vastoinkäyminen, mutta sen käsittelemiseen tarvitsin apua.

Eija Keckman on löytänyt elämyspuutarhan elementit omalta pihaltaan.

Se, että pariskunta joutui onnettomuuden seurauksena luopumaan moottoripyöräilystä, on ollut suuren surun aihe. Tilalle on kuitenkin tullut muuta.
– Markku osti avo-Mersun. Siinä on jotain samaa kuin moottoripyöräilyissä, paikkoja on vain kaksi, tavaralle on vähän tilaa. Eikä kattoa ole!

Kiirettä ei ole

Eija Keckman miettii, että kiire on pakokeino, tapa välttää päätöksentekoa ja sen miettimistä, mitä todella elämältä haluaa ja uskaltaako muuttaa elämän suuntaa.

– Ilman kipua ei ole kasvua, hän summaa.
Opiskelu puutarhaterapeutiksi vaikuttaa Eija´s Gardenin konseptiin. Hän aikoo jatkossa keskittyä aiempaa enemmän pienryhmiin.

– Minua on aina kiinnostanut ihmisen psyyke.

Keckmanin 17-vuotiaana sairastama vakava suolistotulehdus muutti jo suhtautumista elämään.
– Taistelin elämästä.

Hän jatkaa, että kaikki lähtee tietoisuudesta ja tiedostamisesta.
– Kiirettä ei ole. Sille, mitä todella haluaa tehdä, löytyy aina aikaa.
Kiireettömyyden rinnalla kulkee kiitollisuus. Puutarhasta huolehtivat nyt läheiset. Puutarha on myös haluttu harjoittelupaikka alan opiskelijoille.

– Ilman Beatricea ja hänen miestään Jonia minulla ei olisi tätä puutarhaa.