Porraskäytävän kellarinhaju ja luokkahuoneiden tunkkainen ilma johti korjaustoimenpiteisiin.

Loviisan uusi teollisuusalue Edupolin kiinteistössä Loviisan Johtajantiellä on kärsitty huonosta sisäilmasta jo jonkin aikaa.

– Saimme viime lokakuun puolivälissä listan siitä, että oppilailla on ollut huono olo; väsymystä, silmien kirvelyä ja muuta, Edupolin ylläpitopäällikkö Stefan Lindholm kertoo.

Tietoa tuli myös länsipäädyn porraskäytävän kellarinhajusta. Opiskelijat odottelevat porraskäytävässä opetuksen alkua.
Aluksi epäilyt kohdistuivat yhteen rakennelmaan.

– Siinä on hissikuiluvaraus. Luulimme, että se hirveän syvä. Kun avasimme ja purimme sen pois marraskuussa, paljastui, että siellä oli ihan kuiva kymmenen senttiä syvä monttu. Se on nyt valettu umpeen ja suljettu.

Kellarinhaju kuitenkin jatkui.
– Laitettiin korvausilmaventtiili seinään, että ilma porraskäytävässä vaihtuisi.

Sitten alettiin selvittää, onko huonon sisäilman syy luokissa.

– Siellä on syrjäyttävä ilmanvaihto. Sellaisia tehtiin 1990-luvulla: seinässä on alhaalla ”laatikko”. Seinästä tulee tuloilmaa, joka syrjäyttää huonon ilman, joka menee poistoventtiileihin. Sehän aiheuttaa sen, että opiskelijat, jotka istuvat ikkunan puolella ja aurinko paistaa sisään, niin heillä on hyvin huono hengitysilma, kun ”laatikko” on toisella seinällä.

– Poistimme syrjäyttävän ilmanvaihtokanaviston ja laitoimme tilalle kattoon nk. rolliputket, jotka tuovat tasaiset ilmaolosuhteet luokkiin.

Normaali sekoittava ilmanvaihto jakaa ilman tasaisemmin kuin syrjäyttävä ilmanvaihto.
Kahteen toisen kerroksen luokkaan muutokset on jo maalis-huhtikuussa tehty.

Porraskäytävän kellarinhajusta ei kuitenkaan päästy eroon.

– Purimme huhtikuun puolivälissä ulkoseinän pellit, kun aloimme epäillä, että kellarinhaju tulee käytävään ulkoseinästä.

Pellin alta paljastui tummunutta ja kostunutta seinää.

– Vettä on valunut seinää pitkin pellin alle.

Remontin eteneminen jäi odottamaan haitta-ainetutkimusta.

– Tuulensuojalevy sisältää asbestia. Saimme asbestin purkuluvan ja tiistaina levyt saatiin pois ja villat ovat esillä.

Torstaina työmaalla pidettiin katselmus. Seuraavaksi muun muassa vaihdetaan vanhat villat.

– Meillä on suuri epäilys, että sisäilmaongelmat johtuvat siitä, että oppilaat kulkevat luokkiin pitkin tätä käytävää. Jos on vähänkin altistusta, niin kyllä se vaikuttaa.

Kakkoskerroksessa on yhteensä viisi luokkaa ja opettajainhuone. Kaikki luokkiin kulkevat käyttävät tätä läntistä sisäänkäyntiä.

Lindholmin mukaan opiskelijoilta on tällä hetkellä vaikea saada palautetta siitä, onko tilanne parantunut, sillä opiskelijoita on niin vähän. Hän arvioi, että enemmän palautetta saadaan vasta ensi syksynä.

– Mitään isompaa ei mun mielestä ole. Mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Muutamassa kakkoskerroksen luokassa ilmanvaihtoa ei ole vielä vaihdettu, ei myöskään rakennuksen muissa luokissa. Ykköskerroksen luokista ei ole kuitenkaan tullut samalla tavalla valituksia kuin kakkoskerroksen luokista.