E-urheilu noussut globaaliksi vaikuttajaksi

Tietoa. Turun yliopiston tohtorikoulutettava Miia Siutila johdatteli senioreita e-urheilun maailmaan tiistai-iltana. Kuva Auli Henriksson
Mitä on e-urheilu ja miksi siitä pitäisi tietää mitään sellaisen, joka ei itse elektronista urheilua harrasta? Ainakin on hyvä tietää se, ettei videopeliä voi keskeyttää milloin vain.

LOVIISA Turun yliopiston mediatutkimuslaitoksen tohtorikoulutettava Miia Siutila vei senioreita elektronisen urheilun maailmaan tiistaina.

Loviisan Seniorien puheenjohtaja Tuija-Riitta Lindholm kertoo yhdistyksessä todetun, että ainakin lapsenlapset pelaavat netissä, joten tätä maailmaa on hyvä tuntea enemmän.
– Meillä on menossa myös kansalaisopistossa jäsenillemme digikurssi, jonka rahoittaa Kansallinen seniorisäätiö, Lindholm huomauttaa.

Hän pelaa tietokoneellaan muun muassa mahjongia ja tekee sudokuja. Seniorien isäntä Kari Nurmentaus piti myös illan aihetta mielenkiintoisena. Kilpapelaamiseen hän on tutustunut muun muassa Helsingin Sanomien juttua lukiessa.
– Suomalaisia pelaa maailman huipulla ja parhaat pääsevät ihan hyville ansioille, hän miettii.
Nurmentaus pelaa omalla tabletillaan sanapelejä lähinnä lentomatkoilla.

Kiinnostavaa. Senioreiden puheenjohtaja Tuija-Riitta Lindholm ja isäntä Kari Nurmentaus pitivät illan aihetta mielenkiintoisena. Kuva Auli Henriksson

Kattava paketti

Miia Siutila tarjosikin senioreille kattavan tietopaketin, ehkä joku innostuu pelaamaankin. Siutila kertoo kiinnostuneensa pelitutkimuksesta alunperin maisteriopintojen aikaan, kun Turun yliopistolla järjestettiin aiheesta muutama kurssi.

– E-urheilussa yhdistyy kaksi mielenkiintoista aihetta, videopelit ja urheilu tai ainakin urheilumainen kilpailu. Olen itse pelannut lapsesta asti ja harrastanut myös kilpaurheilua, joten näiden yhdistelmä kiehtoo.

Lisää kiehtovuutta tuo se, että e-urheilu on edelleen vasta kehittymässä.
– Pääsee seuraamaan kuinka pienestä ilmiöstä kasvaa valtava uusi ala, joka hakee paikkaansa yhteiskunnassa globaalisti. Samanlaista tilaisuutta ei kovin usein tule.

Siutilan peliajasta eniten kuluu nyt Rimworldin ja League of Legendsin parissa.
– Pyrin kokeilemaan kaikkia uusia kilpailullisia pelejä, jotka saan käsiini, joten seuraava peli, jonka hankin, on todennäköisesti Apex Legends, hän miettii.

Hän pitää tärkeänä, että nekin, jotka eivät e-urheile, siihen tutustuvat.
– E-urheilu tuskin on katoamassa mihinkään ja on jo nyt aika iso ala. On hyvä pysyä kärryillä siitä, mitä maailmassa tapahtuu muutenkin kuin politiikassa ja taloudessa, hän toteaa.

Nuorten liiallinen pelaaminen huolestuttaa usein huoltajia. Siutila kuvailee tilanteen huolestuttavaksi, jos pelaaminen vaikuttaa negatiivisesti muuhun elämään, pelaaminen menee kaiken muun edelle ja koulu tai työ kärsii.

– Näissäkin tilanteissa pitää muistaa, että pelaaminen ei välttämättä ole se perimmäinen haittaa aiheuttava tekijä, vaan oire esimerkiksi masennuksesta. Jos pelaaminen on ainoa henkireikä ja tapa rentoutua, sen totaalikieltäminen tuskin auttaa.

Sosiaaliset taidot tärkeitä

E-pelaaminen kehittää koordinaatiota, reaktionopeutta ja kykyjä tehdä nopeita päätöksiä ja myös sosiaalisia kykyjä.

– Varsinkin siinä vaiheessa, kun pelaamisesta tulee tavoitteellisempaa ja joukkuepelin merkitys kasvaa, nousevat ryhmätyökyvyt, selkeä kommunikointi ja sosiaaliset taidot tärkeiksi. Monissa peleissä sosiaalisuuteen myös rohkaistaan, koska pelien sisäiset ja niihin liittyvät sosiaaliset suhteet ja erilaisiin peliyhteisöihin kuuluminen saavat ihmiset viihtymään niiden parissa pidempään. Jos haluaa pelata niin, ettei joudu koskaan kommunikoimaan kenenkään kanssa, on se ihan mahdollista.

Fyysistä hyvää kuntoa ei sinänsä tarvitse, tai ainakin voi pelata kilpailullisesti heikommallakin hapenottokyvyllä.
– Hyvä peruskunto kuitenkin auttaa jaksamaan pitkät kilpailut ja auttaa keskittymään. Liikunta myös ehkäisee paljosta istumisesta johtuvia terveyshaittoja.

Väkivaltaisuutta?

Siutila korostaa, että kuva videopeleistä väkivaltaisena viihteenä, joka aiheuttaa raivokohtauksia, ei ole todenmukainen.

– Fortniten ja monien muiden pelien kohdalla pitää muistaa, ettei niitä voi keskeyttää milloin ja miten vain, ilman että se vaikuttaa peliin huomattavasti. Monissa kilpailullisissa peleissä kesken lähteminen voi johtaa rangaistuksiin, ja silloin voi pilata ottelun myös muilta pelaajilta. Joissain peleissä saattaa mennä monen tunnin työ hukkaan, jos peliä ei saa jatkaa seuraavaan tallennuspaikkaan asti. Jos tällainen keskeytys olisi jatkuvaa, kiukuttaisi minuakin. Raivokohtaukset järkevästä pelaamisen rajoittamisesta eivät ole tyypillistä käytöstä.

Monissa peleissä on kuitenkin väkivaltaa jossain muodossa, realistista tai vähemmän todenmukaista.
– Peleissä on ikärajat, jotta vanhemmat valvoisivat lasten pelaamista ja pitävät huolen, etteivät he pelaa ikäisilleen sopimattomia pelejä, samalla tavalla kuin eivät anna lastensa katsoa ikäisilleen sopimattomia elokuviakaan. Tietysti valvonta voi olla hankalaa, kun monet pelit ovat nykyisin ilmaisia ja helposti netissä ladattavia, mutta ei sen pitäisi mahdotonta olla. Harva lapsi pystyy piilottamaan pelin koneeltaan niin, ettei vanhempi sitä sieltä voisi löytää.

Apuja iäkkäämmillekin

Siutila ei tiedä elektronista urheilua varsinaisesti tutkitun iäkkäämpien näkökulmasta, mutta toteaa pelaamisen kehittävän koordinaatiota.

– Pelien kautta voi olla myös helpompi oppia nykyään tarvittavia tietokoneiden ja kännyköiden peruskäyttötaitoja. Niistä voi saada mielekästä tekemistä, joka harjoittaa muistia ja pitää mielen virkeänä. On tutkimuksia, joissa yksinkertaisten liiketunnistuksella toimivien pelien avulla saatiin todella hyviä tuloksia muun muassa iäkkäämpien liikkuvuuden ja tasapainon ylläpidossa ja parantamisessa, joten tulevaisuudessa ne voivat olla arkea myös monen iäkkään elämässä sitäkin kautta.

Tytöt ja naiset vähemmistössä

Suomi keikkuu pelimaailman huippumaiden tuntumassa. Siutilaarvioi, että Suomen hyvä IT-infrastruktuuri, nopeahko netti ja se, että tietokoneita on aika suuressa osassa koteja ollut jo pidempään, vaikuttaneen. Suomessa on säännöllisiä pelikilpailujakin ollut jo 1994 lähtien.

E-urheilu on vielä miehistä. Ammattilaista valtaosa on miehiä.

– Pojat muutenkin pelaavat tyttöjä enemmän melkein kaikenlaisia pelejä, jos joitain mobiilipelejä ei oteta huomioon. Sinänsä sukupuolella ei pitäisi olla samanlaista vaikutusta e-urheilussa kuin perinteisessä, mutta jostain syystä naiset pääsevät harvoin suurimpiin turnauksiin eivätkä yleensä niissä menesty jos pääsevät.