Countrya ja rekkamiehiä Liljalla

Oon rekkamies. Matti Eskon tahtia ei ikä tunnu hidastavan, Liljendalista matka jatkui Rovaniemelle. Kuva: Susanna Heiska
Café Liljan neljäs rekka- ja countryfetivaali toi Liljendaliin Suomen ja Ruotsin kovimmat kantristarat Matti Eskon ja Mats Rådbergin. Naisellisemmista tunnelmista vastasi niinikään ruotsalainen Lotta Källström.

LILJENDAL Harvinaisen helteisenä lauantai-iltapäivänä oli helppo uppoutua kuumaan westerntunnelmaan countryn soidessa ja rekkojen kiiltäessä Café Liljan pihalla kuutostien varressa. Istumapaikat suurissa telttakatoksissa olivat varattuja jo pian festarin käynnistyttyä.

– Vielä minulla ei ole ihan tarkkaa tietoa, mutta uskoisin että lähemmäs 1000 henkeä täällä oli, sanoi Café Liljan yrittäjä Stefan Möller.

Festivaali sai alkunsa vuonna 2015 kun Möllerit aloittivat yrittäjinä entisellä Shell Liljendalilla.

– Mietittiin, että jotain ohjelmaa olisi kiva järjestää ja landella kun ollaan ja kantrista tykätään, niin siitä lähdettiin. Kun rekkatapahtumia alkaa jo olla aika paljon, niin tässä meidän jutussa musiikki on noussut tärkeäksi.

Myös festarin ajankohta on tarkoin harkittu.
– Tämä on meidän panos Liljendal-päiville, ja uskon että ihmiset kaipaavat jo tähän alkukesään juhannuksen ja lomien alle ohjelmaa, Möller pohtii.
Stefan Möllerin kanssa festivaalia olivat toteuttamassa Minna Möller, Kim Lönnroos ja Mats Tuominen.

Huippunimiä

Möller on tyytyväinen festarin esiintyjäkaartiin.
– Sehän on selvää, että Matti Esko on koko valtakunnan rekkamies numero yksi. Ja halusimme tänne myös suomenkielisen esiintyjän, kun ei ole tarkoitus että tämä olisi vain ruotsinkielisten tapahtuma, Möller sanoo.

Matti Eskolle kutsu oli mieleinen.
– Stefan soitti minulle tuossa keväällä ja kyllähän minä mielelläni lähdin mukaan.
Tänä vuonna 70 täyttävän miehen elämässä ei näy hidastamisen merkkejä.
– Seuraava esiintyminen on Rovaniemellä. Sellaista reissaamistahan tämä on. Ja juhannuksen jälkeen ilmestyy uusi levy.

Möller iloitsee myös Mats Rådbergin saamisesta paikalle.
– Rådberg esiintyi täällä koko kuusihenkisen Rankarna-yhtyeensä kanssa. Tietääkseni tämä oli heidän ainoa yhteinen keikkansa tänä vuonna.
Lotta Källström toi festareille tervetullutta väriä.
– Lotta on oikea monitaiteilija. Paitsi countrylaulajana, hänet tunnetaan koomikkona ja lauluntekijänä.

Lämmittelybändinä esiintyi BSB-houseband, joka koostuu porvoolaisen Runebergskörenin jäsenistä. Tällä kertaa ohjelmisto oli kuorolaulun sijasta vauhdikasta covermusiikkia.

Kaktuksia ja rekkoja

Sää oli kuuma, mutta suomalainen lämpenee hitaasti. Alkuiltapäivästä esiintymislavan edessä oli tyhjää, lukuunottamatta australialaista Pauliksi itseään esitellyttä miestä ja tanssipartneria.

– Minusta on surullista, että ihmiset eivät tanssi. Minä rakastan tanssimista, Paul sanoo englanniksi, ja pyörähtelee muutaman kerran sanojensa vakuudeksi.
Illan edetessä tilanne muuttui, liekö nerokkaan järjestelyn ansiota.

– Suunnittelimme ohjelman niin, että pääesiintyjät nousivat lavalle kukin kaksi kertaa. Näin yleisö ehti päästä tunnelmaan kaikessa rauhassa, Möller kertoo.
Ameriikan tunnelmaa tapahtumaan loivat muun muassa hauskat kaktusimitaatiot ja USA:n liput, rekkoja tietenkään unohtamatta.

– Suuri kiitos tapahtuman onnistumisesta kuuluu myös BB-kuljetukselle, Valdén Transportille ja Kuljetus Holmströmille.

Auringossa säteili hopean hohtoisena myös Pasi ja Cecilia Perälän rekkakaunotar.

– Löydettiin tämä huutokaupasta ja se tuotiin meille Indianasta vuonna 2009. Ei tällä Suomen oloissa voi töitä tehdä, mutta kyllä se joka paikassa huomiota herättää, pariskunta kertoi.

Kaiken kaikkiaan Stefan Möller on tyytyväinen Café liljan ensimmäisiin vuosiin.
– Lähtökohtahan oli, että kaikki tunsivat paikan 24/7 palvelevana Liljendalin Shellinä. Nyt kun ollaan oltu tässä muutama vuosi, niin ihmiset puhuvat jo Café Liljasta.