Cappuccinoa portinvartijan kopissa

Vapaa-ajankeskus vanhassa tehdaskiinteistössä. Tehtaan portinvartijan mökissä erikoiskahveja tarjoava pieni kahvila. Strömforsin ruukissa meneillään oleva murros on nähtävissä keskellä kylää.

 

RUOTSINPYHTÄÄN RUUKKI Strömforsin ruukissa vietettiin kesäkauden avajaisten lisäksi Strömfors Outdoor Factoryn sekä Old Skool Garagen avajaisia viime lauantaina.

Kun sähkötarviketehdas sulki ovensa ja viimeisetkin työntekijät jättivät kiinteistön, kylä tehdasalueineen hiljeni. Mutta vain hetkeksi.

– Täällä saa osallistua vaikka mihin! huudahdus ihmisvilinässä kuvasi hyvin historiallisen ruukkialueen uutta elämänvaihetta.

Ensin tyhjäksi jääneen tehdassalin valtasivat karting-autot.

Lauantaina seitsemän osakkaan perustama Strömfors Outdoor Factory avasi ovensa vanhassa punatiilisessä tehdaskiinteistössä.

– Vielä viime kesänä täällä oli tehtaan koneita. Nyt kiinteistö on tyhjennetty ja remontoitu, toimitusjohtaja Anna Jaakonsaari kertoi.

Ensimmäisessä salissa on kanootteja, suppauslautoja ja fat bike, ja enduro -pyöriä. Naapurisalista löytyvät kuntosali ja boulderseinä kiipeilyn harrastajille. Yksi sali on pyhitetty joogaajille.

Lapsille ja aloittelijoille on tarjolla vaikkapa purjelautailua. Tentsile-telttaretkellä pääsee telttailemaan konkreettisesti irti maasta, sillä teltta viritetään puihin.

Tehtaan portinvartijan koppiin on avattu pieni kahvila, jossa on sisällä neljä asiakaspaikkaa. Lisää pöytiä löytyy ulkoa, pieneltä terassilta ja pihalta. Sateen sattuessa istuskelemaan pääsee myös konttiin, jossa on muutama pöytä.

Tyhjiö täyttyy

Kun Strömfors Electric lakkautti tehtaan, syntyi tyhjiö. Pyhtääläinen Helmi-ryhmä osti koko kiinteistön.

– Syntyi ajatus yritysideaparkista. Mitä uutta voisi luoda?

Mukaan lähtivät muun muassa Topi ja Noora Lintukangas.

Noora Lintukangas pitää nyt punatiilisen kiinteistön yhdessä salissa joogaa. Lauantaina siellä pääsi kokeilemaan muun muassa kevyttä niska-hartiajoogaa, hengitysharjoituksia sekä syvärentoutusta gongin äänivärinässä.

– Tyky-päiviä on jo kysytty ihan mukavasti, Anna Jaakonsaari kertoi.

Tehtaan luonnonkaunis kulttuuriympäristö on omiaan kaikkeen hyvinvointiin liittyvään toimintaan. Jaakonsaari huomauttikin, että tarjolla on laaja kirjo toimintaa: kehonhuoltoa, luentoja stressinhallinnasta, melontaa, joogaa. Ohjelmaa muokataan ryhmien toiveiden mukaan.

Ympäröivä luonto tarjoaa hienot puitteet melonnalle, suppailulle ja kalliokiipeilylle.

Outdoor Factorystä löytyvät lisäksi oppaat, kartat, reitit ja välineet niin ryhmille, kursseille, kaveriporukoille, leirikouluille, perheille ja seikkailijoille. Saman katon alta löytyvät myös retkeilyputiikki, sekä suihku- ja pukuhuonetilat.

Café Ström & Forsissa portinvartijan kopissa suhisi erikoiskahvikone. Hopeisena kiiltelevä laite vie ison osan pikkuisen kahvilan sisätiloista.

Kahvila on tulevana kesänä Siiri Fageruddin työpaikka. Avajaispäivänä hänellä oli apulaisena Anni Engberg.

Martta Mattila kokeili niin kuntosalin renkaissa kieppumista kuin kajakilla melontaakin jokisuvannossa, jossa neuvoja antoi Tuomo Korpela.

Historia löi kättä nykyajan kanssa, kun paikalle sattui alueen opas, Marjut Ståhlsin esittämä Virginia af Forselles, 1700-luvulla vuosikymmeniä Strömforsin ruukkia johtanut leskirouva.

Garaget naapuruksina

Avajaispäivänä Tallinmäen perinteiset putiikit olivat avoinna, kuin myös Heidi Niemen Pin-Up Garage avasi ovensa: kellohelmoja ja 1950-luvun tunnelmaa.

Naapurissa Alapajan museokiinteistössä avajaisia vietti Old Skool Garage.

– Huollamme ja rakennamme pääasiassa Harrikoita, mutta myös muita moottoripyöriä, kertoivat yrityksen pääomistaja Riku Rinkinen ja Jan Andersson.

Rinkisen yritys toimi vuodesta 2013 Kotkassa. Myöhemmin mukaan tuli Andersson.
– Värkätään näitä vehkeitä, miehet kertoivat.

– Tämä miljöö sopii meille hyvin, Andersson jatkoi.

– Asiakaskuntamme tulee Etelä-Suomesta noin 150 kilometrin säteeltä, Rinkinen jatkoi. Tietenkin toiveissa on laajentaa asiakaspiiriä.

Old Skool Garage myy lisäksi varaosia, ajovarusteita ja vaatteita.
Alueeseen oli lähtenyt tutustumaan muun muassa Paakkasen pariskunta Kotkasta.

– Juuri muisteltiin, että olemme käyneet täällä vuosia sitten. Silloin ei ollut vielä moottoritietä, Tuula Paakkanen kertoi.

Seppo Paakkanen jatkoi, että paikka kiinnosti perinteisen ruukkiteollisuuden paikkana.

– Olen itse joskus tehnyt puukkoja.

Pariskunta ei ollut sen kummemmin suunnitellut käyntiään. Tuula Paakkanen löysi tapahtumatiedot netistä.

– Katsomme, mitä on missäkin, he kertoivat.