Bussivuorojen lakkautuksilla iso vaikutus sivarikeskukseen

Harvenee. Bussivuorojen vähentymisestä on haittaa Lapinjärvellä. Arkistokuva Marke Kalliola.
Savonlinja Oy on lakkauttamassa bussivuoroja vuodenvaihteessa. Muutokset huolestuttavat Lapinjärven siviilipalveluskeskuksessa.

LAPINJÄRVI – Todella paljon vaikuttaa, johtava siviilipalveluasiantuntija Sari Eskola Siviilipalveluskeskuksesta kertoo.

Savonlinja Oy on lähettänyt ely-keskukseen reittiliikennelupahakemuksen, jolla yhtiö kertoo sopeuttavansa tarjontaansa kysyntään.

Siviilipalveluskeskuksen tietojen mukaan yhtiön vuoro Helsingin ja Porvoon suunnasta keskiviikko-, torstai- ja perjantaiaamuisin on loppumassa. Sekä osa keskuksen henkilökunnasta että palvelusvelvollisista on ehtinyt hieman ennen kello yhdeksää keskuksen lähellä pysähtyneellä vuorolla tunneille.

Eskola kertoo, että heinäkuun alusta lähtien keskus on järjestänyt maanantai- ja tiistaiaamuisin tilausajon Porvoosta Lapinjärvelle. Sillä koulutukseen on ehtinyt aamu yhdeksäksi.

Muina aamuina linja-autovuoro on tullut Lapinjärvelle kymmenen aikaan. Mikäli keskiviikon, torstain ja perjantain aamuvuoro loppuu, ensimmäinen mahdollisuus päästä Lapinjärvelle on kello 13 mennessä.

– Se on todella merkittävä huononnus meille.

Keskuksessa on mietitty ratkaisuja vuoro-ongelmaan, jos liikennöitsijän suunnitelmat toteutuvat.

– Bussin hankkiminen joka päivälle olisi todella kallis ratkaisu.

Toinen mahdollisuus on, että keskus hankkii toisen pikkubussin. Sillä on nyt käytössään 8 hengen pikkubussi, mutta se ei riitä, vaan bussikyytiläisiä pitäisi mahtua parisenkymmentä.

Kolmas vaihtoehto on neuvotella Porvoon Liikenteen kanssa ratkaisu, jossa Porvoo-Loviisa -aamuvuoro lähtisi Porvoosta hieman nykyistä aikaisemmin ja kaartaisi Koskenkylästä Lapinjärven kautta Loviisaan.

Neljäs vaihtoehto on, että pääkaupunkiseudulta tulevat palvelusvelvolliset tulevat keskukseen jo edellisenä iltana.

Pitkiä odotusaikoja

Linja-autovuoroja käyttävät myös kuntalaiset, uudet ja vanhat.

Lapinjärvellä ilman omaa autoa eläminen on haasteellista. Tämä näkyy esimerkiksi kuntaan muuttaneiden pakolaisten arjessa.

– Ilman ajokorttia ja autoa elämä keskittyy liikkumisen ympärille, kunnan pakolaistyön koordinaattori Marina Lindroos sanoo.

Bussivuorojen vähyys aiheuttaa esimerkiksi sen, että Porvoon Edupolissa opiskelevat joutuvat odottamaan aamuisin ja iltapäivisin bussia kolmisen tuntia. Edupoliin suuntaava bussi lähtee Lapinjärveltä 8.15, mutta opinnot alkavat vasta kello 12 aikaan. Sama myös toiseen suuntaan: joillakin opinnot päättyvät 13.30, mutta bussi Lapinjärvellä lähtee vasta 16.30.

Tänä syksynä huolta aiheutti lisäksi huhu, jonka mukaan nämä vuorot olisivat olleet lakkautuslistalla. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa.

Bussivuoroja kulki vielä viime vuonna iltapäivisin useita, mutta niitä on karsittu. Vuorojen vähentymisellä pidentyvine odotusaikoineen on vaikutuksensa.

– Ei tule tunnetta, että hallitsee elämäänsä.

Lindroosin mukaan on mahdollista, että jossain vaiheessa pakolaisille aletaan järjestää kielikursseja heidän asuinpaikkakunnallaan.

– Muuten jossain vaiheessa alkaa miettiä, pitäisikö asuntoa yrittää hankkia opiskelupaikkakunnalta.

Lapinjärveltä pääsee asioimaan Loviisaan palvelulinjalla kerran viikossa. Reitti kulkee kylien läpi ja Lindroosin kokemuksen mukaan se onkin suosittu.