Bussivuoroihin parannusta, kaupunki maksaa osan tuesta

Uusia ratkaisuja. Linja-autovuorojen harveneminen on saanut Loviisan kaupungin etsimään uusia ratkaisuja. Arkistokuva: Eija Kosonen
Loviisan ja Porvoon välille on tulossa linja-autovuoro arkiaamuisin helpottamaan työssäkäyvien ja opiskelijoiden tilannetta.

ITÄ-UUSIMAA Aamuvuoro lähtee Loviisasta niin, että se on Porvoossa kello 6.30. Sieltä pääsee eteenpäin linja-autoa vaihtamalla Helsinkiin niin, että yhteyttä käyttävät ehtivät kahdeksaksi töihin. Linja-auto palaa Porvoosta niin, että Loviisassa työssä käyvät pääsevät puolestaan kulkemaan aamuvuorolla lännestä itään.

Tarvittavasta tuesta Loviisan kaupunki maksaa 25 prosenttia, Porvoon kaupunki samoin 25 prosenttia ja Uudenmaan ely-keskus 50 prosenttia.

Julkisen liikenteen tilannetta selvitettiin viime maanantaina kaupunginhallituksen kokouksessa. Yhdyskuntatekniikan päällikkö Markus Lindroos kertoi ely:n kanssa käydyistä keskusteluista.
– Vielä ei ole tarkempaa tietoa aikataulusta eikä firmasta, mutta aamuvuoro on tulossa, hän kertoi kokouksen jälkeen.

Ely-keskus hankkii palvelun ja kaupungit osallistuvat kustannusten jakoon sovitusti. Kustannuksia ei ole vielä lyöty lukkoon.

Aamuvuoron hankkiminen on ensimmäinen toimi, jolla hiipuvia joukkoliikenneyhteyksiä yritetään parantaa.
– Tämä on ensimmäinen asia, että saadaan kriittisin aika hoidettua niin, että ihmiset ehtivät kahdeksaksi Helsinkiin, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mia Heijnsbroek-Wirén kertoi.

– Lähdemme kovasti kehittämään myös Alpio-sovellusta. Toiminta alkaa tammikuun puolivälissä. Tarkoitus on, että appin kanssa voi kutsua kyydin, joka ajaa määrättyjä reittejä määrättyihin liittymiin. Se auttaa myös pääsyä kyliltä linja-auton kyytiin.
– Toivomme, että Alpiosta on apua nopeasti.

Heijnsbroek-Wirén lisää, että kriittinen on myös 6-tie, jolla ei jatkossa liikennöi kuin Onnibusin bussi. Se ei pysähdy Liljendalissa.
– On neuvoteltava myös Lapinjärven kunnan kanssa siitä, että saamme turvattua ennen kaikkea koulua käyvien kyydit.

– Kaupunginhallitus painottaa, että nyt on tehtävä ihan konkreettisia asioita. Haasteena on, että kaupunki voi tehdä määrättyjä asioita, mutta vain omien rajojensa sisällä. Jos lähdetään kehittämään joukkoliikennettä yli kuntarajojen, niin tulee vastaan juridisia asioita ja olemme ely-keskuksen vastuualueella.

Alpio
  • ALPIO-hankkeessa (Alueellisen liikkumisen palveluiden integroitu operointi) yrityskonsortio kehittää ja pilotoi avointa palvelualustaa kaikkien liikkumis- ja välityspalveluntarjoajien käytettäväksi.
  • Ratkaisu yhdistää joukkoliikenteen ja henkilökuljetusten toiminnanohjauksen, välityksen, optimoinnin ja yhdistelyn tuoden sekä avoimen markkinan että julkisesti tuetut henkilökuljetukset yhteen.
  • Hankekokonaisuuteen liittyy yhtenä osana tutkimushanke.
  • Hankkeen rahoittajat ovat Sitra ja VTT.