Boistön saari myynnissä

Boistö. Luotsisaaren kokous- ja juhlapalvelutoiminta avattiin asiakkaille vuonna 2008. Kuvassa luotsitalo.
Historiallinen luotsisaari on seitsemän hehtaarin suuruinen. Kauppaan kuuluu muun muassa tulenjohtotorni. Saaren omistajan Juha Nurmisen mukaan mitään äkkinäistä ei saaren suhteen ole tapahtumassa.

BOISTÖ Boistön luotsisaari sijaitsee Loviisan edustalla. Se on myynnissä rakennuksineen ja irtaimistoineen. Myyntihinta on 6,8 miljoonaa euroa.

Saarella on yhteensä kymmenkunta rakennusta, joista tärkeimmät ovat laajennettu luotsitalo, jossa kuusi majoitushuonetta, merenvartijaintalo, jossa kahdeksan majoitushuonetta, sekä rantasauna jossa on majoitustilat neljälle henkilölle.
Saarella on lisäksi käytöstä poistettu tulenjohtotorni ja kolme pienempää teknistä rakennusta.

Saari sijaitsee Myssholmsfjärdenillä matkalla Orrengrund merivartioasemalle, noin 15 minuutin venematkan päässä Loviisan Tallbackan satamasta. Saaren yhdysaluksella on siellä satamapaikka.
Saaren myyntiä hoitaa Snellman Sotheby´s International Realty ainoastaan yksityisnäytöin ja ennakkovarauksin.

Juha Nurminen osti Loviisan saaristossa sijaitsevan Boistön vanhan luotsisaaren valtiolta vuonna 2007. Juha ja Marjo Nurminen alkoivat yhdessä suunnitella saarelle uutta käyttöä. Saarta ja sen pahasti rapistuneita rakennuksia alettiin kunnostaa herkkää luontoa ja saaristolaisperinteitä kunnioittaen.

Boistön luotsisaaren kokous- ja juhlapalvelutoiminta avattiin asiakkaille vuonna 2008. Royal Resorts aloitti luotsisaaren operaattorina viime vuoden maaliskuun alussa.

Juha Nurminen viestitti eilen kokousten lomassa, että Boistön tilanteessa ei ole tapahtumassa mitään äkkinäistä tai ihmeellistä. Toiminta siellä jatkuu hänen mukaansa entiseen tapaan.

Nettisivuillaan Juha Nurminen kertoo, että laivanvarustajasuvun jälkeläisenä merenkulkuperinteen vaaliminen on ollut hänelle sydämen asia. ”Tutustuin Boistön luotsisaareen ensimmäisen kerran 1990-luvun alussa Meripelastusseuran kautta. Myös saaren kunniakas menneisyys meripuolustuksen tukikohtana oli minulle entuudestaan tuttu asia.”

Merenkulkuneuvos Juha Nurminen on John Nurmisen säätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja. Säätiöllä on muun muassa useita Itämeren suojeluhankkeita.

Pitkät perinteet
  • Luotsitoiminta Boistössä ja viereisellä Lehtisen saarella alkoi jo 1720-luvulla.
  • Vuonna 1888 luotsaus keskittyi Böistölle.
  • Saaren vanhin rakennus on vuodelta 1892.
  • Luotsiasema toimi vuoteen 2003 saakka, jonka jälkeen toiminta siirrettiin Orrengrundiin.
  • Boistössä sijaitsi merivartioasema vuoteen 1996 saakka.
  • Suomen meripelastusseuran käytössä vuoteen 2006 saakka.
  • Saari päätyi otsikoihin vuonna 2014, jolloin uutisoitiin, että saarella oli käyty Ukrainan kriisiin liittyen neuvotteluja amerikkalaisten ja venäläisten virkamiesten kesken.