Bisnesmiehen punainen kaunotar

Kelpaa ajella. Eki Parnila ja Ulla-puoliso ajelivat Helsingistä Loviisaan vuoden 1952 Dodgella. Autokaunotar on harvinainen, ainoa lajissaan Suomessa. Kuva: Eija Kosonen
Saaristotiellä, entisen Valintatalon pihalla lauantaina pidetty cruising-kauden avaustapahtuma kokosi ajoneuvoharrastajia eri puolilta eteläistä Suomea. Kevät näytti kauniit kasvonsa ja lämmin sää houkutteli paikalle runsaasti sekä ajoneuvoja että katsojia.

LOVIISA Helsingissä asuva Eki Parnila lähti puolisonsa Ullan kanssa ajelulle viininpunaisella Dodgellaan. Auto on harvinaisuus, ainoa lajissaan Suomessa.

– Näitä ei tehty kovin paljon, muutama tuhat. Auto on valmistettu Amerikassa, mutta se on Suomi-auto eli tuotu tänne uutena kauppaan myytäväksi, Parnila kertoo ajokkinsa taustoja.

Hän jatkaa, että auto on alunperin tarkoitettu liikemiehen käyttöön. Kyytiin mahtuu vain kaksi henkilöä, eikä takapenkkiä ole.

– Tavaratilaa on sitten reilummin.

Parnila osti Dodgen vuonna 1974.

– Auto oli erittäin huonossa kunnossa, eikä se ollut ajokuntoinen. Mietin sille käyttöä ja päädyin tekemään siitä entisöintipelin.

Ihan heti Parnila ei töihin ruvennut ja auto saikin ruostua kuusen juurella melkein 30 vuotta.

– Meinasin heittää ruosteisia osia jo roskiin, mutta Eki kielsi, Ulla-puoliso naurahtaa muistellessaan aikoja, jolloin entisöinti ei vielä ollut ottanut tulta.

Kunnostus vei vuosia

Parnila on eläkkeellä oleva autopeltiseppä. Hän kunnosti Dodgen alusta loppuun itse oman leipätyönsä ohessa. Aikaa vierähti 3-4 vuotta.

– Osia tilasin Amerikasta ja ostelin romutoreilta. Auto on nyt alkuperäisasussaan.
Kesäkäytössä olevalla autolla on ajeltu viimeiset seitsemän vuotta. Parnila kertoo ajavansa kerralla maksimissaan sadan kilometrin matkoja. Keleistä riippuen kilometrejä kertyy kesässä pari tuhatta. Bensaa Dogde haukkaa lähemmäs 15 litraa sadalla kilometrillä.

– Kiertelemme erilaisissa cruising- ja muissa tapahtumissa. Loviisaan tulemme taas kolmen viikon kuluttua, kun Ungernilla pidetään seuraava autotapahtuma, Parnila toteaa.

Seuraavan tapahtuman järjestää American Car Drivers Club Loviisa 17.6. kello 10 alkaen.

Liikenteessä Parnilan harvinaisuus huomataan.

– Kyllähän tämä katseita kerää.

Nostalgiaa ilmassa

Back to the 90´s -nimellä kulkenut kevätcruising tavoitteli takavuosien nostalgiaa. Ensimmäiset cruisingit pidettiin 1990-luvulla silloisen Pops-marketin pihalla.

– Lauantaina paikalla oli ihmisiä, jotka olivat mukana jo 90-luvulla, joten muistoja päästiin kertaamaan. Myös samoja autoja kuin silloin, oli liikkeellä nytkin, kertoo Anne Wikström, joka järjesti tapahtuman yhdessä Johanna Hultmanin kanssa.

Koko perheen tapahtuman käytössä olivat rakennuksen sisätilat sekä piha. Paikalla oli auto- ja moottoripyöränäyttely, tuotemyyjiä sekä lapsille leikkiparkki ja pomppulinna.

Jatkoa seuraa

Wikström toteaa, että tapahtuman saama suosio yllätti positiivisesti.

– Kävijöitä oli yli tuhat. Autoja oli mukana reilut 200 ja moottoripyöriä noin 150. Osallistujia tuli paitsi Loviisasta myös esimerkiksi Lahdesta, Helsingistä, Keravalta, Mäntsälästä ja jopa Etelä-Pohjanmaalta Teuvalta asti.

Wikström sanoo, että seuraavan harrasteajoneuvotapahtuman suunnittelu on jo käynnissä. Jos ja kun asiat loksahtavat paikoilleen, lisää on luvassa vielä tänä kesänä.