Autovuokrausbisnes ei kuulu kunnalle

Loviisan valtuusto hyväksyi viime viikolla hallituksen esityksen kuuden sähköhenkilöauton hankkimisesta leasing-sopimuksella. Sähköautojen hankinta oli odotettu ja hyvin perusteltu päätös. Loviisan kaupunki on maantieteellisesti laaja ja kaupungin työntekijät tarvitsevat autoja päivittäin.

Sähköauto on käyttökustannuksiltaan edullinen sekä ympäristöystävällinen valinta, jonka akkujen suorituskyky on nykyisin jo riittävä. Omien leasing-autojen hankinta tulee todennäköisesti myös halvemmaksi kuin kilometrikorvausten maksaminen kaupungin työntekijöille. Sähköautojen hankinta tukee lisäksi kaupungin pyrkimystä hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Niiltä osin päätös oli hyvä.

”Ajatus asukkaiden ja turistien käyttöön vuokrattavista sähköautoista on söpö ja hauska, muttei suinkaan ongelmaton.”

Se mikä sähköautopäätöksessä kuitenkin särähtää, on aikomus, että kaupungin sähköautoja voisivat jonkinlaista käyttömaksua vastaan käyttää kaupungin työntekijöiden lisäksi myös kaupungin asukkaat ja turistit. Kaupungin viranhaltijoiden arvioiden mukaan henkilöstön päiväsaikaisen käytön ohella tapahtuva asukkaiden ja matkailijoiden käyttö sekä aktiivinen käyttö iltaisin ja viikonloppuisin voivat tuottaa puolet autoista aiheutuvista kokonaiskustannuksista.

Ajatus asukkaiden ja turistien käyttöön vuokrattavista sähköautoista on söpö ja hauska, muttei suinkaan ongelmaton. Loviisan kaupungissa toimii tällä hetkellä ainakin kaksi pienehköä yritystä, jotka vuokraavat erilaisia henkilö- ja pakettiautoja asiakkaidensa käyttöön.

Vuokra-autojen käyttöaste ei Loviisassa ole ollut kovin korkea, mutta vuokraustoiminta on kuitenkin ollut tiettävästi joten kuten kannattavaa. On todennäköistä Loviisan kaupungin ryhtyminen kilpailijaksi samoille kapeille vuokra-automarkkinoille vie ainakin joitakin asiakkaita paikallisilta kaupallisilta autovuokraamoyrityksiltä.

Autonvuokraustoiminta on selkeästi yritystoimintaa, jollainen ei mitenkään kuulu kaupungin tehtäviin. Ei edes mainioiden sähköautojen. Eikä varsinkaan, kun se kilpailisi asiakkaista paikallisten yrittäjien kanssa.

Yksi romulaiva vähemmän

Viereisen sivun uutinen Isnäsin satamaan uponneen uivan telakan romuttamisesta ja poistamisesta on tervetullut uutinen Loviisalle ja erityisesti isnäsiläisille. Vuodesta 2004 satamassa ollut ruostunut telakka on rumentanut maisemaa jo pitkään, ja sen poistamista on toivottu hartaasti kyläläisten ja ympäristöväen keskuudessa.

Työt alkoivat viimein eilen ja telakkaromu on tarkoitus poistaa alueelta heinäkuun loppuun mennessä. Aloite ja lupahakemus telakkaromun poistamisesta tuli Isnäs Port Ltd:ltä, H. Roselli Ky:ltä ja Itä-Uudenmaan Ruoppaus ja Nosto Oy:ltä. Hyvä niin.

Telakkaromu päätyi Isnäsin satamalle sen aiemman omistajan ajauduttua konkurssiin.
Yhden romulaivan poistaminen on tervetullut askel oikeaan suuntaan. Isnäsin satamaan jää sen jälkeen kuitenkin vielä useita laivoja, joista osa on käytännössä romua ja vain osa on mahdollisesti korjattavissa merenkulkukäyttöön. Isnäsin sataman alueella sijaitsevia joitakin romulaivoja ja niistä ajoittain valuvia öljyjä on yleisön toimesta vaadittu siistittäväksi useaan otteeseen.

Asetelma on kuitenkin hankala sekä sataman omistajan että viranomaisten näkökulmasta.
Jokaisella laivalla on jonkinlainen omistaja, joka vastaa omaisuudestaan ja siitä mahdollisesti aiheutuvista vahingosta. Ainakin teoriassa. Suomessa omaisuuden suoja on vahva. Alueen omistajalla tai viranomaisillakaan ei automaattisesti ole oikeutta kajota toisen omaisuuteen, muutoin kuin välittömän ympäristö- tai turvallisuusriskin torjumiseksi. Sama pätee usein myös romuautoihin.

Takavarikointi tai muiden pakkokeinojen käyttö edellyttää yleensä pitkää ja hankalaa byrokraattista prosessia, joka sekään ei takaa, että riskialttiin aluksen omistaja kykenee ja ryhtyy asiaansa hoitamaan.