Aukioloajoista syytä viestiä

Eri puolilta Loviisan seutua kantautuu matkailijoiden sekä paikkakuntalaisten pettymyksiä useiden ravintoloiden, palvelupisteiden sekä muiden kesäkohteiden liian vähäisistä aukioloajoista sekä samalla myös paikoin pitkiksi venyneistä odotusajoista. Vaikka kesän matkailukausi on nyt vilkkaimmillaan, ovat monet palvelut suljettuina esimerkiksi maanantaisin tai monien mielestä arkisin aivan liian aikaisin.

Kokemuksia suljetuista turistikohteista sekä ravintoloista leviää esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Uudenmaan vuoden kyläksi valituissa Ruotsinpyhtään Ruukissa riittäisi sesonkiaikana asiakkaita ja kävijöitä sekä olisi kysyntää enemmän kuin ajoittain on ollut tarjontaa.

Samoin monia veneettömiä ovat sapettaneet Svartholman vuorovenepalvelun aikataulut, joiden mukaan viimeinen reittivuoro Laivasillalta linnakesaarelle lähtee kello 16.50 ja paluumatka jo 17.30. Monille työssäkäyville se on merkinnyt, ettei saarelle ole käytännössä ollut arkisin asiaa.

Esimerkkejä on kosolti. Itsenäisiä yrittäjiä on tietenkin turha mennä neuvomaan, mikä on yrityksen sekä yrittäjän itsensä kannalta kulloinkin viisainta. On ymmärrettävää ja inhimillistä, että yrittäjäkin haluaa nauttia kesäilloista muuallakin kuin tiskin takana. Monissa tapauksissa yrityksen riittävä kannattavuus ja tili syntyvät vähemmälläkin raatamisella. Vähintäänkin yhtä monissa seudun yrityksissä yrittäjät ja henkilökunta ahkeroivat sekä tekevät pitkää päivää saadakseen kesän lyhyestä sesongista mahdollisimman suuren hyödyn sekä asiakkaansa tyytyväisiksi. Markkinatalouden armoton evoluutio pitää pitkässä juoksussa yleensä kyllä huolen, että palveluyrityksessä opitaan luovimaan kannattavuuden ja konkurssin välimaastossa.

”Parantamisen varaa on kuitenkin varsinkin joidenkin palveluiden aukioloaikojen viestinnässä.”

Parantamisen varaa on kuitenkin varsinkin joidenkin palveluiden aukioloaikojen viestinnässä. On hyväksyttävää ja tavallistakin, että aukioloajat saattavat elää säiden, sairastumisten tai muiden syiden seurauksena. Asiakkaiden on kuitenkin kohtuullista voida olettaa, että muutoksista ilmoitetaan reaaliajassa esimerkiksi nettisivuilla, jossa normaalit aukioloajat ovat esillä. Palvelulupausten alkeisiin kuuluu olla avoinna siten kuin kulloinkin on ilmoitettu.

Perusteltua pettymystä koetaan erityisesti tilanteissa, joissa palvelupisteen Facebook- tai nettisivuilla kerrotaan paikan olevan avoinna, mutta paikan päälle matkustanut asiakas joutuukin nykimään tuloksetta suljettua ovea. Se on melko tylyä asiakaspalvelua. Silloin ei edes seudun yrittäjäin palvelukoulutuksessa hiljan opetetuista katsekontaktista ja tervehtimisestäkään ole apua.

Otto-lautta on menestystarina

Loviisan saaristossa kiertänyt ja jätteitä kerännyt Otto-lautta on osoittautunut menestystarinaksi, jota erityisesti saaristolaiset ja saariston luonto kilvan kiittelevät.
Otto-lautta täyttyy lähes jokaisessa kierto-ohjelmaan merkityssä saaressa niin, että lastia täytyy saarten välillä käydä tyhjentämässä.

Parhaillaan 11. kesäänsä kiertävän Otto-lautan siirtolavoille päätyy jätettä, joka vielä takavuosina monasti päätyi mereen tai jäi saarten rannoille lojumaan. Suomenlahdella sukellettaessa törmään valitettavan usein monenlaisiin rojuröykkiöihin, joissa on haitallisia jätteitä hylätyistä akuista aina kiukaisiin.

Kuluvan kesän saalismäärät ovat vielä summaamatta, mutta esimerkiksi viime vuonna asiakkaat toivat lautalle peräti 34,4 tonnia metalli- ja muuta jätettä sekä 7 tonnia ympäristön kannalta vaaralliseksi luokiteltavaa jätettä. Vaaralliseksi jätteeksi luokiteltiin esimerkiksi jäteöljy, maalit, liimat, lakat, liuottimet, torjunta-aineet, akut ja energiansäästölamput. Otto-lautan tonnimäärät kertovat myös ihmisten ympäristötietoisuuden kasvusta.